Skip to content

Vallen Verleden Tijd – FysioFitnessNederweert

Redactie
21 december 2018 | 17:00

Advertentie

FysioFitness Nederweert, Jouwfysio Weert en Susanne Maas/Iris Kunnen Praktijk voor Ergotherapie willen je graag informeren over haar cursus valpreventie, Vallen Verleden Tijd (VVT).

Huib Janssen: “Dit is een valpreventie-programma voor gezonde ouderen in Nederland, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het effectief is. Het aantal valincidenten bij ouderen neemt met 46 procent af na deelname aan deze training. Deelnemers geven aan na het programma meer zelfvertrouwen te hebben en minder bang te zijn om te vallen. Ook kunnen ze mogelijke gevaren beter herkennen en hier beter mee omgaan.”

Jacques Hendriks, geriatriefysiotherapeut, legt uit wat de cursus valpreventie en valtraining inhoudt: “De cursus bestaat uit 10 lessen, van 1,5 uur per les en 8-10 personen per groep. Voorafgaand aan de cursus vindt waar nodig , een valrisico-analyse plaats. Op basis van deze analyse worden individuele aandachtspunten vastgesteld. In de cursus wordt geoefend met situaties uit het dagelijkse leven.

Parcours
Het omgaan met verschillende obstakels uit het dagelijkse leven zoals losse stoeptegels of een schuine trottoirband, een gladde ondergrond, een opstapje om naar een hoge plank te reiken of juist bukken bij een diep kastje en het omgaan met dubbeltaken.

Sport en spel
Met behulp van een sport- en spelgedeelte oefenen ze het veilig bewegen in een drukke omgeving, oversteken van een drukke weg, tussen veel bewegende mensen doorlopen zoals in een winkelcentrum, meerdere handelingen tegelijkertijd uitvoeren.

Valbeweging
Op dikke matten begeleiden ze zorgvuldig het oefenen van valtechnieken en het opstaan na een val. Hierdoor neemt de angst voor het vallen af en krijgt men meer vertrouwen in eigen kunnen.

Ben je een thuiswonende 65-plusser met verhoogd valrisico door recente valincidenten of valangst, kun je 15 minuten zonder hulpmiddel of met wandelstok wandelen én is er geen sprake van een aandoening waarbij je zich niet mag inspannen, dan mag je deze cursus beslist niet missen! Ook als mobiliteitsproblemen je parten spelen, zoals moeite met handhaven van balans of evenwicht bij gaan, staan, opstaan of traplopen, ben je van harte welkom.

Bij voldoende deelnemers gaat de cursus in 22 januari 2019 weer van start op dinsdag van 15.30 uur tot 17.00 uur. De cursuslocatie is in sporthal De Bengele in Nederweert. Ze hebben inmiddels 2 cursussen succesvol afgerond met positieve ervaring van de deelnemers.

Reflectie deelnemer
Jos: “Toen deze cursus van start ging, was ik door een pijnlijke val mijn zelfvertrouwen kwijt geraakt, ging steeds krampachtiger lopen en werd voorzichtig in mijn bewegingen. Nu, aan het eind, kan ik zeggen dat ik als 80-jarige tot meer in staat ben dan gedacht. Deze bewustwording zou niet gelukt zijn zonder de zorgvuldige begeleiding van deskundigen, die ons door een knap opgezette training iedere week stimuleerden en uitdaagden. Iedere oudere zou zich deze cursus moeten gunnen.

De cursus wordt gegeven door Jacques Hendriks en Loek van der Putten, gecertificeerde valtrainingsfysiotherapeuten. Aanvullend kan een ergotherapeutische interventie onderdeel uitmaken van het totaalprogramma. Aan de hand van de ergotherapierichtlijn ‘Valpreventie’ zal ergotherapeut Iris Kunnen-van Bussel beïnvloedbare risicofactoren in kaart brengen en aanpakken, om daarmee de kans op vallen te verkleinen.

Kosten
De prijs van de cursus bedraagt € 195,-. Verschillende zorgverzekeraars verstrekken vanuit aanvullende verzekeringen een eenmalige vergoeding voor een cursus valpreventie. De individuele valrisico-analyse wordt gedeclareerd als fysiotherapeutisch consult en valt onder de aanvullende zorgverzekering. De ergotherapeutische inzet wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

De gemeente Nederweert ondersteunt dit initiatief en hoopt en veronderstelt dat de groepscursus “Vallen Verleden Tijd” op termijn zal leiden tot minder valongevallen binnen de gemeente.

Meld je telefonisch of via de mail aan voor de cursus!
T 0495-625657
E info@fysiofitnessnederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie