Gisteren werd de winnaar van de duurzaamheidsprijs 2019 Nederweert Anders bekend gemaakt. Nederweert Anders heeft de prijs ter waarde van 1.000 euro in het leven geroepen om particulieren of ondernemers te stimuleren concreet met duurzaamheid aan de slag te gaan.
Er waren vier inzendingen
- Maak meerdere inzamelpunten voor gescheiden afval op diverse locaties. Naast het inleveren van kleding en glas ook punten voor inleveren van blik, plastic, papier;
- Een Museum Maatjes project. Laat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring opdoen als vrijwilliger bij bijvoorbeeld Eynderhoof of Buitencentrum De Pelen. Hierbij snijdt het mes aan 2 kanten, de betrokkene kan ervaring opdoen in de Nederlandse samenleving en de vrijwilligers organisatie heeft er een vrijwilliger bij;
- Een zeer gedetaileerd uitgewerkt plan om de kern van Leveroy te vergroenen. De indiener heeft met meerdere foto’s aangetoond hoeveel groen er is verdwenen in Leveroy en omgeving. Door de omgeving van het Huitje te voorzien van groen wordt de leefbaarheid in het dorp verbeterd en worden er ook buitenspeelplekken voor kinderen gecreërd.
- Start een ruilwinkel waarin je naast goederen ook diensten of klussen kunt ruilen. Je betaalt niet met euro’s maar met punten. Goede spullen die je zelf niet meer gebruikt, kun je inleveren bij de Ruilwinkel. Aan de spullen wordt een bepaalde waarde in punten toegekend. ‘Koopt’ iemand jouw spullen dan worden de punten op jouw rekening bijgeschreven en zo kun je dan weer spullen of diensten ‘kopen’ die je zelf nodig hebt.
De Fractie van Nederweert Anders heeft de prijs toegekend aan het idee van de ruilwinkel, ingediend door Judith Spijkerman uit Nederweert-Eind. De overweging hierbij is dat met dit idee mensen die alleenstaand zijn, ouderen of mensen met een kleine beurs, ook laagdrempelig goederen en diensten kunnen verwerven. Bovendien gaat het verspilling tegen.
Met de indiener van het idee voor de vergroening van Leveroy gaat de fractie in overleg om te kijken hoe dit verder concreet kan worden opgepakt. Ook de andere twee ideeën worden nader onderzocht.
De 1.000 euro voor het duurzame winnende idee betaalt de partij uit haar raadsvergoeding.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.