Skip to content

Dwangsom dreigt voor Rumal Nederweert

Redactie
17 januari 2019 | 9:27

Advertentie

Rumal, autobandenverwerker aan de Kanaaldijk in Nederweert, hangt een dwangsom boven het het hoofd vanwege een overtreding voor wat betreft het gebruik van de fakkelinstallatie en vanwege het feit dat de inrichting op onderdelen is veranderd, zonder dat hiervoor een omgevingsvergunning is aangevraagd en verleend.

Handhavingsverzoek omwonenden
De door de provincie aangekondigde dwangsom is een reactie op een handhavingsverzoek dat op 9 november 2018 door 27 omwonenden, welke al jaren klagen over stank- en stofoverlast, is ingediend. Na intensief overleg tussen de burgemeester van Nederweert en gedeputeerde Eric Geurts is de inrichting op 8 augustus 2018 gecontroleerd op naleving. Deze controle is uitgevoerd in opdracht van Gedeputeerde Staten van Limburg als bevoegd gezag. Tijdens de controle zijn meerdere overtreding aan het licht gekomen. In een brief aan het bedrijf geeft de provincie daarom aan voornemens te zijn een besluit te nemen waarin ze het bedrijf verplichten bepaalde maatregelen uit te voeren om de overtreding binnen de inrichting te beëindigen. Formeel wordt een dergelijk besluit ‘een besluit tot het opleggen van een last onder dwangsom‘ genoemd.

Overtredingen
In augustus zijn de overtredingen geconstateerd en het bedrijf is middels een brief op deze overtredingen gewezen. Er is verzocht deze binnen een bepaalde termijn ongedaan te maken. Op 11 januari 2019 zijn deze overtredingen nogmaals vastgesteld tijdens een controle.

Uitstel
De rubberverwerker heeft uitstel gevraagd van tenminste 6-8 weken. Dit uitstel is niet verleend. “Gelet op het algemeen belang zal in geval van overtreding van een wettelijk voorschrift een last onder bestuursdwang of dwangsom worden opgelegd. Er is geen zicht op eventuele legalisatie van de overtredingen omdat er geen nieuwe vergunning is aangevraagd” laat de provincie weten in een brief.

Dwangsom
De hoogte van de dwangsom is nog niet bekend. Het bedrag wordt bepaald door het financieel voordeel van de overtreding te verhogen met 20 procent. Rumal heeft vier weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Daarna neemt de provincie een besluit over de aangekondigde handhaving.

Rumal
In de volksmond staat het bedrijf bekend als Rumal, Rubber Maalindustrie Limburg B.V.. Nu zijn op de locatie de bedrijven Kargo Recycling B.V. en Dutch Green Carbon gevestigd.

Advertentie

4 Reacties

  1. En terecht. Moet er nu eens eentje komen ruiken van de gemeente en provinciale staten. Ze zeggen wel eens ramen en deuren gesloten houden maar dat is hier nu zeker van toepassing. Maar nu zie of hoor je niemand 🙁

  2. Inderdaad met dit weer ,blijf de vieze lucht/rook beneden hangen.
    Is echt niet gezond meer.
    Als de wind draait noord-oost gaat de stank over centrum Nederweert
    Hopelijk gaan dan nog vele andere ook meldingen doorgeven !!
    Laat ze verplaatsen naar Budel-dorpein daar is mega industrie,en horen ze thuis.

    • Het lijkt mij beter om het probleem op te lossen i.p.v het te verplaatsen naar een andere gemeente en daar door anderen met dit probleem op te zadelen.

  3. Frank, woon jij bij die troep wat hun uit stoten. Elk avond en nacht zitten wij erin ,want dan
    is het donker en dan zie je het niet wat er in de lucht gaat.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie