Skip to content

600 jaar Nederweert in een paar muisklikken

3 februari 2019 | 10:00

Goed nieuws voor de groeiende groep Nederweertenaren met interesse in lokale geschiedenis en heemkunde. Vanaf nu zijn 25.000 originele documenten uit de geschiedenis van Nederweert digitaal, dus via het internet, toegankelijk. Toegang tot zes eeuwen historie in slechts een paar muisklikken!

Erbarmelijk
In de archiefbewaarplaats van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), te Maastricht, bewaart men al een eeuw lang het oude bestuurlijke en rechterlijke archief van Nederweert. Het oudst bewaarde document dateert uit 1419 en is dus precies 600 jaar oud. De omvang van het archief is bijna 10 strekkende meter: de weerslag van zes eeuwen bestuur van de zelfstandige gemeente Nederweert. Helaas is de bewaringstoestand van het archief erbarmelijk. Dat ligt zeker niet aan de goede zorgen van het RHCL. Maar door jarenlange verwaarlozing door de vorige bewaarder, het gemeentebestuur van Nederweert, is het grootste deel van de documenten ernstig aangetast door vocht, schimmel en muisvraat. De toestand is zelfs zo slecht, dat de meeste documenten al 25 jaar niet meer ter inzage gegeven worden. Bij de minste of geringste aanraking zouden ze anders in talloze snippers uiteen vallen. Dit tot groot verdriet van de vele mensen die op zoek zijn naar gegevens over hun voorgeslacht, buurtschap, of geschiedenis van het dorp.

Lobby
Het RHCL heeft onlangs een groot deel van het Nederweerter archief gedigitaliseerd en online gezet. In totaal staan nu bijna 25.000 documenten (bladzijden) online en de rest volgt hopelijk binnen afzienbare termijn. In het project ‘Tijdmachine’ werkt de stichting al jaren aan het verder toegankelijk maken van al die gegevens. De belangstelling daarvoor, zo bewijst de praktijk, is groot in onze gemeente.

Schatkamer
Wat kunt u zoal vinden? Bijvoorbeeld alle burgemeestersrekeningen van 1578 tot 1795. Die geven een gedetailleerd overzicht van alle gebeurtenissen in de gemeente zoals bestuurlijke zaken, oorlogsleed, oprichting en herstel van openbare gebouwen, personele zaken en honderden andere dagelijkse gebeurtenissen uit de voorbije eeuwen. Maar u vindt er ook alle registers van overdrachten van onroerend goed uit de periode 1596-1795. Daarin werd elke verkoop van letterlijk álle huizen en percelen grond minutieus vastgelegd. Verder registers van verleende paspoorten, vonnissen van de plaatselijke rechtbank, voogdijschappen en nog veel meer. Een schatkamer aan gegevens over Nederweert en uw voorouders.

Hulp
Dit is een enorme stap voorwaarts. Er is echter wel een ‘maar’ aan gekoppeld: om de documenten te kunnen raadplegen moet u het oud schrift machtig zijn en dat vergt – eerlijk is eerlijk – heel wat oefening. En zelfs dan is het nog heel veel werk om alles door te akkeren en te doorgronden. Maar doorzettingsvermogen wordt beloond. Voor advies en tips kunt u aankloppen bij de Stichting Geschiedschrijving Nederweert. Deze heeft een vraag- en antwoordrubriek op Facebook, waar u met vragen terecht kunt en waar vele Nederweerter amateur-onderzoekers met u meedenken.

Ga hier naar het archief van Nederweert:

Stichting Geschiedschrijving Nederweert
Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Purifé – waar jouw huid centraal staat!
19 november 2024 | 21:00
Jubileumjaar 9×11 met motto ‘Bekans ieëwig jônk’
19 november 2024 | 20:01
Extra vertoningen aan de kalender toegevoegd
19 november 2024 | 19:24
Bestemmingsplannen Gutjesweg en Tiskeswej 2
19 november 2024 | 18:45

Advertentie