Skip to content

Overschrijdingen grenswaarde fijnstof gedaald van 10 naar 7 bedrijven

Redactie
5 februari 2019 | 12:00

Advertentie

Op 28 december 2018 is de Lijst vergunningplichtige inrichtingen voor het houden van landbouwhuisdieren gepubliceerd. In de lijst staan veehouderijbedrijven waarvan bij de jaarlijkse monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is gebleken dat ze een overschrijding veroorzaken of dreigen te veroorzaken van één of meer van de grenswaarden voor fijnstof (PM10). In de gemeente Nederweert staan deze bedrijven bekend als ‘fijnstof knelpunten’. Het aantal Nederweerter bedrijven op deze lijst is afgenomen van 10 naar 7.

Berekening       
Bij het opstellen van de lijst is uitgegaan van de resultaten van de berekeningen die het RIVM heeft uitgevoerd voor de NSL Monitoring 2018. Deze monitoring vindt jaarlijks plaats onder verantwoordelijkheid van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, op basis van de door de gemeente- en provinciebesturen verstrekte zo recent mogelijke gegevens.

Verschil ten opzichte van vorige lijst
Op de lijst van december 2017 stonden 10 bedrijven. Nu zijn dat er 7. 4 Bedrijven komen niet meer op de lijst voor, 1 bedrijf is toegevoegd. De verschuivingen in de lijst komen voornamelijk door wijziging in de achtergrondconcentratie. Deze wordt onder andere gebaseerd op de meteorologische omstandigheden (het weer) en het gehouden aantal dieren volgens de mei-tellingen van het voorgaande jaar.

Voorbereidingsbesluit
De gemeenteraad heeft op 5 juli 2018 een voorbereidingsbesluit genomen voor 14 overschrijdingssituaties fijnstof. Het voorbereidingsbesluit is genomen om ontwikkelingen voor deze bedrijven tijdelijk te bevriezen. Door het voorbereidingsbesluit is het op de 14 locaties tijdelijk niet toegestaan om het aantal dieren kippen, kalkoenen of eenden uit te breiden. Het voorbereidingsbesluit heeft een werkingsduur van een jaar.

Vergunningplichtige lijst
Naast de bedrijven op de vergunningplichtige lijst zijn in het voorbereidingsbesluit veehouderijen opgenomen die door het ministerie werden aangemerkt als overschrijdingssituatie. Zij kwamen uit de Monitoring van het NSL naar voren als bedrijf dat een bijdrage levert aan een overschrijdingssituatie. Deze bedrijven zijn niet de hoofdbron van de overschrijding, maar kunnen wel bijdragen aan het oplossen van de overschrijdingen van andere bedrijven. Ook deze bedrijven zijn dus opgenomen in het voorbereidingsbesluit. Uit nadere berekeningen van het ministerie van I en W komt naar voren dat met name maatregelen nodig zijn bij de bedrijven op de vergunningplichtige lijst om de overschrijdingssituaties op te lossen.

Gesprek met knelpuntbedrijven
Dit jaar gebruikt de gemeente om het gesprek aan te gaan met de knelpuntbedrijven om een oplossing te zoeken voor de overschrijding. Ze richten zich daarbij met voorrang op de 7 bedrijven die op de decemberlijst staan en individueel een overschrijding van de normen kunnen oplossen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie