Skip to content

(Vr)eetbuien

9 februari 2019 | 14:00

Heb jij wel eens last van (vr)eetbuien? Of misschien last van gehad ooit? Ik heb hier vroeger ook last van gehad en als ik niet goed in mijn vel zit of niet goed voor mijn lijf zorg heb ik daar nog ooit last van. En dan gaat er van alles naar binnen! En het zit niet alleen maar tussen je oren. Ik ga je vertellen waarom en een tip wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Vreetbuien kunnen frustrerend zijn en voorkomen dat je afvalt. Je zou misschien denken dat een eetbui tussen je oren zit, maar bij de meesten van ons is een eetbui een gevolg van het missen van bepaalde voedingstoffen. Gelukkig heb ik een eenvoudige tip voor je.

Het honger- en verzadigingssignaal van je lichaam
Door voldoende eiwitten te eten voorkom je hongergevoel later op de dag. Omdat het afbreken van eiwitten een erg langzaam proces is, duurt het een tijd voor ze je maag verlaten. Hierdoor maakt je lichaam minder van het ghreline hormoon aan tot wel twee dagen na het eten van eiwitten. Ghreline is het enige hormoon dat een hongergevoel kan opwekken. Het wordt afgescheiden aan de binnenkant van de maag en signaleert dan naar de hersenen dat je moet gaan eten. Als de hoeveelheid ghreline stijgt, krijg je honger. Maar er gebeurt nog meer. Het hormoon vertraagt ook de stofwisseling, waardoor je minder energie zult verbranden. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het afvallen geen honger leidt. (Bij het 3Care programma mag je in de 1e fase elke 2-3 uur eten en als je honger hebt nog meer).

Voorkom hoge ghreline waardes om veilig af te vallen
Een onbalans in de hoeveelheid ghreline is de basis van vrijwel elke eetbui. Door in de ochtend bijvoorbeeld brood (enkelvoudige koolhydraten) te eten, is je maaginhoud kort daarna weer leeg en stijgt je ghreline waarde voor de lunch. Eet je tijdens de lunch weer brood (of enkelvoudige koolhydraten), dan daalt de ghreline waarde weer van korte duur. Je voelt dan een hongergevoel opkomen rond 4 uur in de middag (het cup-a-soup momentje). Vaak gaat dit gepaard met enige vermoeidheid omdat ghreline de stofwisseling vertraagd en hiermee de middagdip aanwakkert. Dat is dan ook vaak het moment dat we opzoek gaan naar een koekje of de snoeplade. Om gewicht te verliezen is het belangrijk dat je enkelvoudige koolhydraten verruilt voor gezonde eiwitten en vetten om eetbuien later op de dag te voorkomen.

Hoe voorkom ik eetbuien?
Hongergevoel voorkomen begint al met een goed ontbijt. Door gezonde vetten en eiwitten te eten, maak je minder ghreline aan en voorkom je hongergevoel in de middag en avond.

Maak bijvoorbeeld een omelet met groente als ontbijt, of een bakje yoghurt met zelfgemaakte muesli en als je echt geen tijd hebt om te ontbijten eventueel een smoothie met amandelmelk of een handje amandelen met een stukje fruit.

Eet dus voldoende eiwitten bij het ontbijt en voorkom eetbuien in de loop van de dag!

Ik merk echt het verschil als ik brood of een omelet/yoghurt eet als ontbijt. Met gezonde eiwitten en vetten kom ik veel beter mijn dag door. Ik heb voldoende energie en duik niet om 4 uur de koekjes trommel in.

Dimphy Hermans, gezondheidsconsulent

“Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst! Dat is wat ik als gezondheidsconsulent wil bereiken met behulp van het 3Care gezondheidsprogramma. Voor meer informatie www.3care.eu of neem contact op met Dimphy via info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Fotot | CogentMarketing- depositphotos
Wijnen geschonken door Rolf en Ria Zincken
14 januari 2025 | 19:00
Foto: Henk Roemen
Wes Korsten
14 januari 2025 | 18:30
stadsbruglocatie
Het project is financieel niet meer haalbaar
14 januari 2025 | 18:00
Arriva-inchecken-met-betaalpas
175 of 75 euro of een meedoenpas van Arriva
14 januari 2025 | 17:00

Advertentie