Nadat de carnaval weer als een tornado over Nederweert raasde, staken traditiegetrouw creatieve theorieën de kop op omtrent de Nederweertse horeca. De Madeira zou een beachclub worden, Saunaclub YingYang fuseert met Chinees restaurant Mei Garden en Zaal Centraal zal eindelijk de functie van underground technohonk krijgen. Toch, op een Guulke-luifel na, komt er weinig van de grond.
En waarschijnlijk terecht ook. Veel sentimentele kroeggangers hekelen weliswaar het verdwijnende horeca-aanbod, maar vergeten daarbij de laatste stuiptrekkingen van datzelfde aanbod. De laatste maanden van de Madeira waren bijvoorbeeld hooguit erbarmelijk te noemen. In een zaal met de capaciteit van drie bejaardentehuizen stonden op het laatst acht mensen waarvan er vier hun kroost op kwam halen.
Ooit was er inderdaad die glorietijd, de periode waarbij rijen tot aan de ijssalon reikten en de straten zwart zagen van de mensen. Das war einmal. Dezelfde levensloop viel Santa Domingo ten deel. Vroeger fungeerde het vuige rockershol als de biertempel van Nederweert. De drank vloeide er rijkelijk, de muziek stond er op standje straaljager en waarschijnlijk loopt er nog wel iemand in dit dorp rond die verwekt werd op het toilet.
Nu, zittend in diezelfde biertempel, zijn twee verweerde stutbalken het enige bewijs van die tijd. Geen chronisch lopende tapkraan, geen zilverblauwe tabakmist en bovenal: geen kroeg meer. Toch vertroebelt het promillage van destijds waarschijnlijk de herinnering aan de Santa, velen doen het voorkomen als een religieus alcoholparadijs waar het zelfs op dinsdagmorgen stikte van de dorstige bedevaartgangers. Nee, ook de Santa was uiteindelijk een uitstervend oord waarvan de omzet geen schoorsteen meer liet roken. Was het er nog dagelijks druk geweest in de laatste jaren, was er geen probleem geweest. Toch doofde de behoefte aan deze –en andere- etablissementen als een kaars in de nacht.
En zeker, met carnaval zou het tof zijn als er weer wat beleving in dit duttende dorpje zou worden geperst. Toch zal er in de rest van 51 weekenden ook toestroom moeten zijn. Zoals een bakker alleen kan bakken als er ook daadwerkelijk brood op de plank komt, kan ook een kroeg niet teren op alleen sentiment.
Er zijn nog geen reacties geplaatst