In Nederland is iedereen van 66 jaar en jonger opgegroeid met de Schijf van Vijf. Ooit gestart als de visuele voorstelling van wat de richtlijnen voor een gezond eetpatroon zouden moeten zijn, aldus opgesteld door het Voedingscentrum. In 2004 werd de schijf aangepast en heette vanaf die tijd Maaltijdschijf. De belangstelling voor die Maaltijdschijf was verre van optimaal en werd in 2016 nieuw leven ingeblazen en nu kennen we het als de Voedingswijzer.
In China kennen ze ook een Schijf van Vijf. Die bestaat al ruim 4.500 jaar. Het is de schijf die de Vijf Elementen symboliseert. Nooit herzien, maar wel op meerdere manieren gedefinieerd en toegepast. Eén van de toepassingen heeft met voeding te maken. Nee, niet wat je in je mond stopt, maar meer in de zin van energetische voeding. Dat wat maakt dat je ’s ochtends je bed uit wilt komen, gedurende de dag actief wilt zijn en ’s avonds weer lekker gaat slapen.
In mijn praktijk is het de schijf die richting geeft aan mijn behandelingen. De elementen in balans houden en zo hun voedende werk optimaliseren. Als je dat bereikt, dan geeft het element Aarde, die de yinne Milt en de yange Maag in zich heeft, goed aan wat je moet eten. De Milt wordt dan je boodschappenlijstje. Je hebt geen Pioppi, dr. Frank of Sonja Bakker meer nodig en de Voedingswijzer mag je ook aan de wilgen hangen.
-Ruud van der Vegt-
In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.
Er zijn nog geen reacties geplaatst