De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken weer voor u op pad. Deze keer naar Budschop. Alfons Bruekers nam een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.
Schijn bedriegt
Bij menige aflevering in deze rubriek valt het grote contrast tussen de oude en nieuwe toestand op. Dat is ditmaal geheel anders. De oude foto (uit het begin van de jaren ’70) verschilt behalve de auto’s op het eerste oog weinig van die Ton Frenken recent gemaakt heeft. Maar schijn bedriegt, want wie goed kijkt ziet de verschillen. In vijftig jaar is er toch nog wel het nodige veranderd aan het exterieur van de kerk.
[image-comparator title=”St. Rochuskerk” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2019/03/Rochuskerk-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2019/03/Rochuskerk-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]
Bedevaartsoord
De verering van de heilige Rochus begon in Budschop al vroeg in de zeventiende eeuw. St. Rochus werd er door de Nederweertenaren aanbeden als bescherming tegen besmettelijke ziekten. In de negentiende eeuw was de kapel, vlak bij de Brug Vijftien, een bekend Middenlimburgs bedevaartsoord. Met het door velen betreurde afbreken van de kapel in 1958 was het ook gedaan met die traditie. Het enige dat bleef was het oude beeld van Sint Rochus. En natuurlijk de dakruiter van de kapel, die nog jarenlang de tuin van buurman Oscar Cox sierde.
Noodgebouw
Tegelijkertijd begonnen omstreeks 1957 de eerste uitbreidingen van het gebied dat tegenwoordig Budschop heet. In 1964 werd een houten noodgebouw als voorlopige kerk ingericht. Het gebouw kwam uit Den Haag en de kerkbanken kwamen uit een gesloten kerk in Brunssum. De tijdelijke kerk werd met kerstmis van dat jaar in gebruik genomen en werd genoemd naar de oude St. Rochuskapel. Zij werd voorzien van het oude Rochusbeeld dat hier een nieuwe plaats kreeg.
Zelfstandig
Kapelaan Seegers werd in 1965 door het bisom benoemd als bouwrector van de jonge parochie in opbouw. Architect Coenders kreeg in 1968 de opdracht voor het ontwerpen van een kerk en multifunctioneel gebouw, dat gebouwd werd door de firma Kluskens. De inzegening was in 1972 door de Roermonds bisschop Gijsen. Van nu af aan mocht Budschop zich een zelfstandige parochie noemen. De uit stalen balken opgebouwde klokkentoren is van nog latere datum.
Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst