Als kind zijnde herinner ik me nog de verwarring die ik voelde als woorden niet pasten bij de sfeer die mensen uitstraalden. Daaraan moest ik denken toen ik bezig was met het thema oprecht of gespeeld, waarbij we kijken naar automatische reacties.
Je komt het regelmatig tegen in het sociale verkeer. Als je beleefd bent, ben je dan jezelf of speel je een rol? Als je iemand begroet, is dit dan een oprechte begroeting of meer een loze formaliteit? Als je aan iemand vraagt hoe het met hem is, ben je dan oprecht geïnteresseerd of is die zin er al uit voordat je er erg in had? En hoe is het voor jou om op die vraag te antwoorden?
Zeg je tegen iemand ‘dankjewel’ omdat je oprechte dankbaarheid voelt of uit beleefdheid? Soms hoor ik in een gesprek de een tegen de ander sarcastisch ‘dankjewel’ zeggen. Laatst hoorde ik mezelf aan de telefoon het woord ‘dankjewel’ gebruiken om een einde te maken aan een verkoopgesprek. ‘Dankjewel, maar ik heb geen interesse.’ In mijn stem klonk op dat moment totaal geen dankbaarheid door maar een vastberadenheid om een einde te maken aan het gesprek, maar ik wilde wel beleefd blijven. Als ik oprechte dankbaarheid voel, merk ik dat zich die dankbaarheid vanzelf uit en de energie waarmee dit gepaard gaat heel intens is.
Mindful moment: Welke invloed heeft het verlangen naar goedkeuring op je? Als we kijken naar oprechtheid of beleefd zijn, dan komen we heel veel automatische reacties tegen waaraan vaak een heleboel regels aan vooraf zijn gegaan. Regels die meestal terug zijn te voeren naar het verlangen naar goedkeuring. Aardig gevonden willen worden. En ook aardig willen zijn tegen andere mensen, want zo heb je dat wellicht van huis uit geleerd. Ben je ook aardig voor jezelf? In je ontdekkingstocht naar bewustwording, ‘hoe je omgaat met goedkeuring’, kun je makkelijk beginnen door bewust te kijken hoe je omgaat met sociale formaliteiten. Het gaat hierbij niet om daarover te oordelen maar het onderscheid te voelen. Dit betekent dus dat je niet alleen in je hoofd bezig bent maar ook gevraagd wordt hoe het in je lichaam voelt.
-Lisette-
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst