Skip to content

Gemeente Nederweert rondt project duurzame straatverlichting af

Redactie
23 april 2019 | 12:00

Advertentie

In de afgelopen maanden zijn bijna 1.100 armaturen vervangen en ruim 600 armaturen omgebouwd naar LED-verlichting. Vorig jaar werden al circa 700 kegelarmaturen omgebouwd. Hiermee is het project Duurzame straatverlichting afgerond. De lampen kunnen nu aan met een forse energiebesparing.

Duurzaamheid is speerpunt
Duurzaamheid is één van de speerpunten van gemeente Nederweert. Ze organiseren, faciliteren en nemen zelf waar mogelijk het voortouw en geven het goede voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Wat betreft de verlichting hebben ze ook duurzame stappen gezet. In 2018 zijn ze gestart met het plaatsen van nieuwe duurzame armaturen en het vervangen van oude exemplaren.

Beleidsplan
De gemeenteraad stelde in 2016 het beleidsplan voor de openbare verlichting in de gemeente vast. In dit plan is veel aandacht voor het verduurzamen van de verlichting. Het energieverbruik van de openbare verlichting wordt teruggebracht door onder meer het gebruik van betere materialen, zoals energiezuinige armaturen en eventueel dimmers. Met innovatieve lichttechnieken kan bij een relatief laag energieverbruik een hoog verlichtingsniveau worden gerealiseerd. Hierbij wordt het licht door een reflector of lensjes precies naar die plek gestuurd waar het nodig is.

Besparing van maar liefst 43%
De meeste nieuwe en omgebouwde armaturen worden na 23.59 uur voor 50% gedimd. De energiebesparing ten opzichte van de huidige armaturen bedraagt ongeveer 150.000 kWh. Dit is een besparing van maar liefst 43%! Daarnaast dalen de onderhoudskosten van de openbare verlichting. Nog een bijkomend voordeel is dat het percentage lampen dat uitvalt sterk vermindert.

Wat is nog niet vervangen?
Buiten enkele armaturen die nog aanvullend vervangen moeten worden, gaan ze de openbare verlichting in de omgeving van de Burg. Hobusstraat, het centrumplan en het voorterrein gemeentehuis pas in 2020 vervangen. Verder overwegen ze nog om de spots op hoge masten te vervangen door LED-spots.

Jouw ervaringen
Ondanks dat er bij het vervangen en ombouwen ook getest wordt, kan het zijn dat bijvoorbeeld het dimmen van de lampen anders gaat dan je had verwacht. Ook kinderziektes komen pas in beeld nu alle werkzaamheden afgerond zijn. De gemeente Nederweert hoort graag jouw ervaringen.

Meldpunt openbare ruimte
Ervaringen met betrekking tot de openbare verlichting kunt je – net als storingen of vragen over dit onderwerp – doorgeven op de website van de gemeente Nederweert. Dat kan via het meldpunt openbare ruimte (MOR). Hier kun je de melding via een link aan de beheerder Nobralux doorgeven.

Advertentie

1 Reactie

  1. Super initiatief.
    Vooral dat ze s’nachts nu aanblijven!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00

Advertentie