Afgelopen raadsvergadering zijn er weer een aantal belangrijke thema’s besproken. Zoals gebruikelijk blikken we ook dit keer samen met u terug op een aantal gebeurtenissen en thema’s van de raadsvergadering. Deze keer de vergadering van dinsdag 16 april 2019.
Raadpraat
Besluitvorming N266/N275 & Kanaalzone
Na jarenlange discussies over het wel of niet aanleggen van een randweg om Nederweert wordt er dit jaar eindelijk een besluit genomen. Niets doen op de N275 (Randweg-Zuid) en N266 is geen optie. Er zijn knelpunten die moeten worden aangepakt. Onze inzet is, naast het oplossen van deze knelpunten, om vooral ook de verkeersveiligheid voor met name fietsers en voetgangers te verbeteren. De aanleg van een fietsbrug bij de McDonald’s en een fietstunnel tussen Staat en de Pannenweg zijn daarom voor ons heel belangrijk. Op verzoek van de provincie is ook een plan ontwikkeld wat er moet gebeuren op en rond de N266 en N275 als er geen randweg wordt aangelegd, de zogenoemde knelpuntenoplossing. In beide versies komt er een extra brug over het kanaal en is aandacht voor veilige fietsroutes naar Weert. In juli wordt aan de gemeenteraad gevraagd om een advies te geven aan de provincie, zodat zij in het najaar vervolgens een definitieve keuze kan maken tussen het aanleggen van een randweg en een knelpuntenoplossing.Wij vinden het belangrijk dat er een goede en eerlijke afweging gemaakt kan worden tussen beide opties. Voor- en nadelen moeten zo objectief mogelijk in kaart worden gebracht. Dit wordt gedaan met een “maatschappelijke kosten en baten analyse” (MKBA). Hierin worden niet alleen de kosten van de nieuwe weg of de aanpassingen aan de huidige weg meegenomen, maar bijvoorbeeld ook de ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied langs het kanaal, de verbetering/verslechtering van de verkeersveiligheid en de effecten op de leefbaarheid in het dorp. De uitkomsten van dit MKBA-onderzoek nemen wij mee in onze keuze voor een van beide opties.
Daarnaast maken we ons zorgen over de betaalbaarheid van de randweg-optie. Deze valt vele miljoenen duurder uit dan eerder werd begroot. Dit komt door gestegen bouwkosten, het realistischer in kaart brengen van de kosten en de financiële risico’s. Ook zijn er een aantal verbeteringen in het plan aangebracht. Het is nog niet bekend wie de extra miljoenen zou moeten betalen als voor de randweg-optie wordt gekozen. Daarom hebben we wethouder Cuijpers opgeroepen om goede afspraken te maken met de provincie over de verdeling van de kosten en hoe er wordt omgegaan met nieuwe tegenvallers. Hierover moet duidelijkheid zijn voor we als raad een keuze maken tussen beide opties.
Buisleidingen
De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de mogelijke aanleg van buisleidingen voor chemische stoffen. Deze buisleidingen zouden moeten lopen van Echt-Susteren naar Laarbeek als afkorting van de route via Venlo. De voorgestelde route loopt door Schoor, langs de Pannenweg en via Boeket richting Someren-Heide. De onderbouwing van de noodzaak voor de voorgestelde route voor buisleidingen door Nederweert is zwak. De route zorgt ook voor een aantal knelpunten, daarom is er de afgelopen maanden flink gelobbyd richting Den Haag om het buisleidingentracé van tafel te krijgen. Door goed lobbywerk vanuit Nederweert en andere gemeenten (o.a. Helmond) en vragen van Tweede Kamerleden, heeft Minister Ollongren besloten dat de komende jaren geen buisleidingen worden aangelegd door Nederweert en dat er opnieuw onderzocht moet worden of er wel een noodzaak voor is.Ondanks dat er de komende jaren geen buisleidingen worden aangelegd, is het plan nog niet van tafel. Dat betekent dat we vanuit Nederweert alert moeten blijven. In Nederweert is het buisleidingentracé jaren geleden verwerkt in de bestemmingsplannen, terwijl buurgemeenten Leudal, Weert en Someren dat niet hebben gedaan. Volgens de minister hoeven we op dit moment ook geen rekening te houden met het tracé. Tijdens de raadsvergadering hebben we daarom aan wethouder Voss gevraagd of de buisleidingen uit de bestemmingsplannen kunnen worden gehaald. Hij heeft toegezegd dit met de buurgemeenten te gaan bespreken en in kaart te brengen wat de voor- en nadelen zijn van het buisleidingentracé wel en niet in het bestemmingsplan.
Nieuwe burgemeester
Op maandag 15 april is er een extra raadsvergadering geweest. Deze stond in het teken van de voordracht van de nieuwe burgemeester van Nederweert. De raad heeft besloten om Birgit Op de Laak voor te dragen als nieuwe burgemeester van Nederweert. Ze zal starten in augustus.Wij zijn enorm blij met haar voordracht als nieuwe burgemeester. We willen haar van harte feliciteren en wensen haar veel succes in Nederweert.
Denk mee
Mocht u vragen hebben over onze inbreng bij deze of de andere onderwerpen van afgelopen raadsvergadering stuur ons dan een mail. Dit kan naar martin.vanmontfort@d66nederweert.nl en kyll.bruijnaers@d66nederweert.nl.Ook goede ideeën, andere vragen of aandachtspunten zijn altijd welkom.
Martin van Montfort & Kyll Bruijnaers
Raadsleden D66 Nederweert
8 Reacties
Beste D66,
“De aanleg van een fietsbrug bij de McDonald’s en een fietstunnel tussen Staat en de Pannenweg zijn daarom voor ons heel belangrijk.”
Prima, maar waarom pleiten jullie dan ook niet voor een tunnel of fietsbrug bij de Molenweg indien de Randweg wordt aangelegd? Straks rijdt er over deze randweg meer verkeer (16000) dan nu over de N275 en dan moet de schooljeugd uit het buitengebied deze zeer drukke (rand) weg oversteken zonder hulpmiddelen (zoals stoplichten op de huidige N275). De provincie Limburg heeft toch ook aangegeven dat ze voor nieuw aan te leggen wegen geen gelijkvloerse kruisingen meer wil realiseren (maak van de nul een punt).
Blijkbaar vinden jullie deze fietsersoversteek niet belangrijk om hier aandacht voor te vragen!
Beste Peter,
De verkeersveiligheid op en rond de Molenweg heeft ook onze aandacht. In de randweg-plannen wordt de verbinding Boeket-Bredeweg afgesloten en moet ook het verkeer van en naar Boeket over de Molenweg. Bij het opstellen van deze plannen (in 2015) hebben we al aandacht gevraagd voor een veilige fietsverbinding tussen Boeket en de Bredeweg, bijvoorbeeld met een extra rotonde op de beoogde randweg. Helaas vond de gemeenteraad én de provincie dat niet nodig en is die verbinding niet opgenomen in de plannen.
We hebben afgelopen jaar meerdere keren gevraagd om een veilige oplossing voor de Molenweg en de verbinding naar Boeket. Wij hadden dat graag nu al meegenomen in de plannen, maar volgens wethouder Cuijpers kan dat nu niet worden meegenomen in de MKBA. Na de keuze in juli kan het wel worden meegenomen. Als in juli de keuze op de randweg valt, zetten wij ons in voor een veilige oplossing. Problemen m.b.t. verkeersveiligheid mogen niet verplaatst worden.
We vinden de verbinding dus zeker belangrijk en vragen er regelmatig aandacht voor.
Beste Martin,
De te verwachten problemen op de Molenweg bij de aanleg van deze randweg staan los van de door mij hier geventileerde problemen die het fietsverkeer zal gaan ondervinden bij het oversteken van deze randweg. Een extra rotonde bij de Treff lost deze oversteekproblemen van fietsverkeer vanuit Boeket niet op. Op deze rotonde bij de Treff zouden er tenslotte nog steeds meer dan 10.000 auto’s per etmaal rijden. Ook dit aantal verkeersbewegingen is mijns inziens veel te veel om een veilige oversteek van schoolgaande kinderen te garanderen. In Weert gebeuren er wekelijks ongelukken op rotondes! Voeg de daad bij het woord en maak van de Nul een Punt en zorg ervoor dat er geen enkele ongelijkvloerse kruising op een nieuw aan te leggen randweg gerealiseerd wordt. Niet voor autoverkeer, maar ook zeker niet voor fietsverkeer.
Aanpassingen aan de plannen nadat de MKBA doorgerekend is (zoals wethouder Cuijpers voorstelt) is een schandalig voorstel! Hier zou de gehele gemeenteraad voor moeten gaan liggen en protest tegen moeten aantekenen. In de vorige MKBA had de projectgroep ook verschillende zaken (zoals een rotonde bij de carpoolplaats) niet meegenomen. Inmiddels weten we dat door dit soort manipulaties de politiek en de inwoners van Nederweert voor de gek gehouden zijn en worden we nu al geconfronteerd met een verdubbeling van de kosten voor het aanleggen van de randweg. Eerlijkheid duurt het langst… laten we elkaar niet voor de gek houden.
Goed punt wat Peter hier maakt. Ik maak mij ook enorme zorgen over de zeer onveilige punten voor fietsers die ontstaan bij een eventuele aanleg van de randweg. Vooral voor de schooljeugd is deze situatie onacceptabel..
Hopelijk zorgt er een partij voor dat een oplossing alsnog voor de mkba klaar is, word meegenomen. Op deze manier werken is niet eerlijk…. en ik maak mij zorgen
Beste Martin,
Wat voor waarde heeft de MKBA voor u als deze achteraf als nog aangepast zou mogen worden? Dat zou betekenendat er een besluit wordt genomen over een van de varianten gelet op de MKBAscore, maar deze klopt dan niet, omdat u achteraf aan de randweg het een en ander wil wijzigen. Komt er dan een nieuwe MKBA? Zo nee, wie gaan de extra kosten betalen als het een en ander er achteraf nog wat aan wordt toegevoegd?
Zelf heb ik D66 gestemd, maar deze keuze snap ik niet.. Voeg alstublieft de daad bij het woord en ga ook echt voor die eerlijke afweging, want op deze manier is het dat totaal niet!
Ieder bouwproject van de overheid valt duurder uit dan begroot.
10.000 verkeersbewegingen per 24 uur, waarvan het grootste deel in 12 uur plaats vind,
Van 6 tot 18 uur, word een drukke weg, hoop dat er een paar turbo rotondes komen.
Volgens mij heeft de raad als een van de functies om het college te controleren. Als je als partij het niet eens bent met een antwoord van de wethouder dan ga je daarover in discussie. Ga ervan uit dat d66 het er niet bij laat zitten en nogmaals wethouder cuijpers er dringend op verzoekt dan wel afdwingt dat dit nu al en niet later pas meegenomen moet worden omdat ze zeggen voor een eerlijke afweging te zijn.. als dat niet gesteund word door andere partijen ben ik benieuwd hoe ze ermee omgaan.. valt de randweg dan definitief voor hen af? Of laten ze de eerlijke afweging toch varen??
We wachten het af hoe stevig ze achter het punt staan en volgen de acties op de voet..
Als ik de tekst zo lees zegt D66 dat ze voor een eerlijke afweging zijn, maar dat dit niet kan, omdat wethouder Cuijpers alleen na goedkeuring van de mkba door de raad pas aanpassingen wil doorvoeren. Ik heb er het volste vertrouwen in dat D66 hoe dan ook alsnog ervoor zorgt dat het vooraf meegenomen wordt. Ook als ik de speerpunten van ze over veilig fietsen zie. Het is een van de belangrijkste punten voor hen dat er een eerlijke afweging komt. Er moet veilig gefietst kunnen worden en de kosten wil je dan ook nu al meenemen, anders is de randweg (lijkt mij) voor hen niet echt een optie. Als ze het, in samenspel met andere partijen, niet lukt om wethouder Cuijpers te overtuigen, ben ik wel benieuwd hoe ze tegen de oneerlijke vergelijking aankijken. Dan wordt pas duidelijk hoe belangrijk die eerlijke afweging voor de partij is.