Vandaag neem ik je weer mee naar een stukje van mijn reis op de MARK Academy. Tijdens de opleiding vorige week gingen we coachen op emoties. Maar allereerst gingen we natuurlijk bekijken wat zijn emoties? Een emotie wordt vaak omschreven als een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. In meer algemene zin kun je ook zeggen een emotie is een reactie van onze hersenen op een gebeurtenis.
Emotionele reacties zijn voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Een voorbeeld van een aangeboren emotionele reactie is schrikken. Sommige mensen zijn angstiger dan anderen. Ook dit kan te maken hebben met hun aanleg. Angst of vrees voor bepaalde situaties of voorwerpen kan echter ook het gevolg zijn van een leerproces. Zo kan een neutrale gebeurtenis door associatie met een schadelijke gebeurtenis op den duur angst gaan oproepen. Dit proces heet conditionering. Dergelijke reacties kunnen ook weer worden afgeleerd.
Je kan emoties onderbrengen in een viertal basisemoties: boos, bang, blij, bedroefd. Ieder mens beschikt over deze 4 basisemoties, echter er is er vaak één die voorop ligt. Het gaat er om deze voorop liggende emotie te herkennen en er op een effectieve manier mee om te gaan. Tijdens een oefening gingen we ontdekken welke emotie er bij jezelf voorop ligt. De bedoeling was om in kleine groepjes te gaan letten op elkaars tempo, houding, mimiek, handen, spierspanning/schouders, ogen, focus en gerichtheid. Dit deed ik doormiddel van een aantal rondjes te lopen en dat mijn groepsgenoten op eerder genoemde punten letten.
Iedere basisemotie heeft ook zijn kwaliteiten. Iedereen hoopt dat andere hem of haar blij vinden maar dat is helaas niet zo. Mijn groepsgenoten vonden mijn grondtoon bedroefd. Ik ben toen gaan kijken naar de kwaliteiten die hierbij hoorde: luisterend, observerend, ruimte gevend, rustig, bedachtzaam, denkkracht, afwachtend, veel informatie opnemen en met elkaar verbinden kan leiden tot creatieve impulsen, zorgvuldig, bescheiden, methodisch, heeft overzicht, op kwaliteit gericht, onderbouwt redeneringen en conclusies, volgen vragen stellen. En ik herken ook een aantal van deze kwaliteiten, ook heel belangrijk.
Wat kan ik hiermee als coach?
Ik weet nu welke emotie bij mij voorop ligt. Ik weet wat de kwaliteiten zijn van die emotie. Daar ligt dus ook mijn talent. De keuze is dan om dat talent verder te ontwikkelen of te kijken wat ik minder in mijn pakket heb en dat juist ernaast te gaan ontwikkelen. Ook als coach neem ik mijn eigen voorkeuren mee en word ik door mijn cliënten emotioneel geraakt, of ik dat nou wil of niet. Nu ik deze kennis over de vier basisemoties heb kan ik even stil staan bij wat iemand bij mij oproept en mij af te vragen of mijn reactie helpend is in het coachtraject. Daar waar het niet helpend is kan ik mezelf bijsturen en een ingang kiezen die beter aansluit bij de coachvraag.
Op dag twee gingen we aan de slag met het integraal vitaliteitsmodel. (foto) Een mens bestaat uit meer dan alleen fysiek en emoties. We hebben ook nog bepaalde gedachtes en overtuigingen. Maar ook op spiritueel vlak: je identiteit, je kernwaarden, je bezieling en je missie. Wat vind jij belangrijk? En als laatste onze eigen regie: motivatie, daadkracht, zelfsturing en welke prioriteiten stel je? Iemands coachvraag kan op elk van deze gebieden liggen maar de gebieden hebben ook nog eens met elkaar te maken. Vandaar een integraal model.
We kregen eerst een demonstratie en daarna gingen we in tweetallen oefenen. Je doorloopt eerst het model met de gedachte en het gevoel dat je je doel niet behaald hebt. Wat een emotie komt er dan uit! Daarna doorloop je het model met de gedachte en het gevoel dat je je doel wel bereikt hebt. Wat een kracht heb ik hier mogen ervaren! Het was een hele mooie ervaring om mee te mogen maken. We hebben nu vooral de focus gelegd op het emotie stukje maar we gaan nog veel meer met dit model werken ook op de andere gebieden. Door deze mooie ervaring heb ik daar nu al heel veel zin in!
“Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst! info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst