Skip to content

Infectieziekten op reis

21 mei 2019 | 15:00

Enkele jaren geleden is, in samenwerking tussen Groepspraktijk Nederweert, Huisartspraktijk Coolen en van Drongelen en Alphega apotheek Nederweert, www.reisadvies-nederweert.nl opgericht. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe website. Hierover volgt binnenkort meer informatie. Om toch alvast wat achtergrond te geven vind je hieronder uitleg over verschillende infectieziekten.

In veel gevallen is het bij een verre reis van groot belang dat je je laat inenten. Er zijn verschillende ziekten waarvoor een vaccinatie beschikbaar is.

Wil je weten of je gevaccineerd dient te worden? Ga voor advies naar www.reisadvies-nederweert.nl

Malaria
Malaria is een van de meest bedreigende infectieziekten in (sub)tropische landen. Jaarlijks sterven miljoenen mensen aan de gevolgen van malaria. Malaria is een infectieziekte die wordt overgedragen door met malaria besmette muggen (muskieten). Acht tot tien dagen na een steek van de malariamug, kunnen de eerste verschijnselen optreden. Een malaria-aanval die niet tijdig wordt behandeld, kan een dodelijke afloop hebben.

Malariatabletten

Om een malaria-infectie te voorkomen, kun je malariatabletten slikken. Er zijn verschillende soorten malariatabletten. In Nederland geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) advies over welke malariatabletten in een bepaald land of gebied geslikt moeten worden. Dit hangt af van de verblijfsduur en de weerstand van de in dat gebied voorkomende parasiet.

Voorkom muggenbeten
Malariatabletten geven bij juist gebruik een goede, maar geen volledige bescherming. Het is daarom van belang om muggenbeten te voorkomen. Dat kan met behulp van de volgende maatregelen:

  • Gebruik een muggenwerend middel dat 30-50 procent diethyltoluamide (DEET) bevat.
  • Draag na zonsondergang bedekkende kleding: lange broek, lange mouwen, sokken en dichte schoenen.
  • Zorg voor een mugvrije slaapkamer. Sluit daarom na zonsondergang ramen en deuren. Een goede airconditioning inactiveert muskieten. Is er geen airconditioning aanwezig, slaap dan onder een muskietennet (klamboe). Zorg ervoor dat er geen muggen binnen het net zitten.
  • Voor Afrika, Zuid- en Oost-Azië en tropisch Zuid-Amerika wordt een geïmpregneerde klamboe geadviseerd.

Hepatitis A

Hepatitis A is een ontsteking aan de lever die veroorzaakt wordt door een virus. De oorzaak is meestal besmet voedsel of drinkwater. Hepatitis A komt voor in landen waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn en sanitaire voorzieningen te wensen over laten. Het is een virus dat wordt overgedragen via besmette handen, voorwerpen, voedsel en drinkwater.
Bescherming wordt bij bezoek aan (sub)tropische landen en een aantal Oost-Europese landen aanbevolen. Na één vaccinatie is men één jaar beschermd. Een volledige vaccinatie (twee maal hepatitis A) biedt minimaal 25 jaar bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectie aan de lever door het hepatitis B virus. In ernstige gevallen kan later levercirrose en leverkanker ontstaan. Hepatitis B wordt overgedragen via besmet bloed, bloedproducten en lichaamsvochten (sperma en vaginaal vocht).
Het is belangrijk om hygiënische maatregelen te treffen en bij seksueel contact voorzorgsmaatregelen te nemen. Een volledige vaccinatie (drie maal hepatitis B) biedt in principe levenslange bescherming.

Buiktyfus

Buiktyfus is een darmziekte die besmettelijk is. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die zich bevindt in de urine, ontlasting en het bloed. Besmetting kan plaats vinden door contact met bijvoorbeeld vieze toiletten of het eten en drinken van besmet voedsel. Een vaccinatie biedt voor drie jaar bescherming.

Gele koorts

Gele koorts is een virale infectieziekte die wordt verspreid door bepaalde tropische muggen. De ziekte kan zonder klachten verlopen maar ook verschijnselen als koorts, hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid, geelzucht en stoornissen in de nierfunctie komen voor. In sommige gevallen kan gele koorts een dodelijke afloop hebben.
Een vaccinatie beschermt je minstens tien jaar vanaf tien dagen na toediening. Sommige landen stellen deze vaccinatie verplicht. Je dient dan een internationaal bewijs van inenting te kunnen overhandigen.

DTP (difterie-tetanus-polio)

Difterie, tetanus en polio zijn ziekten die op verschillende manieren overdraagbaar zijn. Difterie wordt meestal overgebracht via de lucht door hoesten of niezen. Een tetanusinfectie wordt overgedragen via open wonden (of wondjes). Een directe besmetting met polio vindt plaats via de ontlasting naar de mond maar ook indirect via druppeltjes in de lucht door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Een volledige vaccinatie (drie maal DTP) geeft 10 jaar bescherming. Is de laatste vaccinatie van DTP langer dan 10 jaar geleden? Dan moet je opnieuw worden gevaccineerd.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is de meest voorkomende infectieziekte bij reizigers. Het wordt veroorzaakt door besmet voedsel en drinkwater. Het is een plotseling opkomende diarree die vaak zo’n twee tot vier dagen duurt. Naast het ongemak is het grootste gezondheidsrisico de kans op uitdroging. Dit wordt nog versterkt doordat je vanwege het warme weer vaak meer transpireert. Het is van het grootste belang om veel te drinken.
Een ORS-preparaat helpt tegen uitdroging bij diarree. ORS staat voor Oral Rehydration Solution. Orale rehydratievloeistoffen zijn oplossingen van suikers en mineralen in water. Ze worden gebruikt ter aanvulling van het vochtverlies. Vooral bij kinderen en ouderen is dit erg belangrijk. Deze vloeistoffen stoppen de diarree niet, maar voorkomen wel uitdroging en geven de darmen de gelegenheid weer tot rust te komen. Geneesmiddelen om diarree te stoppen worden eigenlijk afgeraden. Deze middelen versnellen de genezing niet. Alleen in noodgevallen kun je loperamide nemen, waardoor de ontlasting minder vaak komt. Dit mag hooguit twee dagen gebruikt worden. Gebruik het niet als er ook sprake is van koorts, bloed bij de ontlasting of bij kinderen onder de acht jaar.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2025_01_12-Overlijdensbericht-Truus-Peeters-Greijn2
Uitvaartbegeleiding van den Boom
12 januari 2025 | 21:45
Politieauto-politie-stock 2024
Het gaat om een 85-jarige bestuurder
12 januari 2025 | 21:28
2025_01_12-Praatje-over-Ventileren-op-donderdag-16-januari-2025
Warm Wonen in Weert
12 januari 2025 | 20:00

Advertentie