Dinsdagavond heeft de gemeenteraad van Nederweert het bestemmingsplan ‘Centrumlocatie Burgemeester Hobusstraat‘, beter bekend als de locatie Wijen, vastgesteld. Hiermee is er na een lange periode van vergaderen en debatteren, duidelijkheid over de toekomst van het centrum van Nederweert. De fracties van het CDA, D66, VVD en het JAN stemden voor. Ook Els Vaes van de fractie Nederweert Anders stemden in met het plan. Jan van Nierop en Ria Stienen van de fractie Nederweert Anders stemden tegen. Met 15 stemmen voor en 2 stemmen tegen is het bestemmingsplan met meerderheid aangenomen.
Gedrocht
Zowel de fractie JAN als de fractie Nederweert Anders noemden het plan een ‘gedrocht‘, een erfenis uit het verleden waar ze absoluut niet achter kunnen staan. Volgens Marcel Vossen (JAN) is met dit plan de balans in het centrum zoek. “Er is een sterfhuisconstructie gemaakt voor het Lambertushof en Kerkstraat Noord. Het is een gedrocht uit het verleden, een gedrocht van het vorige college. Dit is een erfenis maar hadden we nooit moeten aannemen” aldus Marcel Vossen.
De fractie JAN, altijd fel tegenstander van het plan, stemde toch voor het plan. Marcel Vossen gaf een stemverklaring namens de fractie JAN. Ze stemmen in met het voorstel maar doen dit alleen vanwege de financiële consequenties die er zijn als het plan geen doorgang zou kunnen vinden.
De fractie van Nederweert Anders was verdeeld. Ze vinden het plan slecht, een gedrocht, maar kijken ook naar het coalitieakkoord en de positie van de eigen wethouder. Els Vaes stemt voor. “Persoonlijk ben ik tegen het plan maar vanwege coalitiebelangen en de positie van onze wethouder stem ik voor“. Jan van Nierop en Ria Stienen stemden echter tegen.
Lambertushof
De wethouder maakt zich, net als alle fracties, zorgen om het Lambertushof. “De zorgen om het Lambertushof zijn duidelijk, daar moeten en gaan we mee aan de slag“, aldus wethouder Coolen. Inmiddels wordt er gesproken met ondernemers, de Ondernemersvereniging Nederweert en andere belanghebbenden, over de te nemen stappen. Martin van Montfort heeft een aantal ondernemers gesproken en komt tot de conclusie dat bij de ondernemers niet één lijn te vinden is als het gaat om de gevolgen van het vertrek van de supermarkt aan het Lambertushof. “Sommige merken een omzetdaling terwijl andere juist de omzet zien stijgen”, aldus Martin van Montfort.
Rekenkamer
De coalitiepartijen JAN, Nederweert Anders en D66 willen een onderzoek van de rekenkamercommissie naar de totstandkoming van het gehele plan.
Plan
Het plan op de locatie Wijen voorziet in een hoofdgebouw met commerciële ruimten, waaronder een supermarkt op de begane grond. Daarnaast zullen er 25 socialehuurappartementen op de verdiepingen komen. Om het plan te kunnen realiseren wordt de voormalige sporthal annex meubelwinkelpand, beter bekend als pand Wijen, gesloopt. De directe omgeving wordt ingericht als openbare ruimte met daarin een forse uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. Het bestemmingsplan maakt ook de uitbreiding van de Emté en aangrenzend de realisatie van commerciële ruimten met daarboven maximaal 9 appartementen mogelijk. Dit gebeurt door middel van een wijzigingsbevoegdheid.
Bestemmingsplan
In 2014 heeft de OC (ontwikkelcombinatie Rialto Vastgoedontwikkeling – Bouwbedrijven Jongen) de gemeente gevraagd om de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een centrumplan te onderzoeken en te komen tot een bestemmingsplanwijziging voor de ontwikkeling van de locatie. Op 20 november ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel om het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van een supermarkt ter inzage te leggen.
Bekijk hier het hele dossier.
10 Reacties
Met uitbreiding woning meester Bongers een kostbare grap!!
Wat een slappe hap van JAN, lopen ze al die jaren te hoop tegen het Centrumplan en nu zijn ze voor!!!
Dit moet door de kiezers afgestraft worden.
Onze vrienden van het cda hebben deze plannen goedgekeurd, alsmede de financiële consequenties die volgen als het plan toch afgeblazen wordt. Deze financiële consequenties zijn blijkbaar zo groot, datde plannen afblazen een zeer kostbare aangelegenheid wordt voor de gemeente. Om die reden stemt jan nu toch voor de plannen.
Het lijkt me dus niet logisch om jan af te straffen voor een keuze die ze door de cda/vvd coalitie door de strot is geduwd. Een keuze tussen een waardeloze optie en een nog slechtere optie. Straf dan cda/vvd af. Dat zijn de partijen die voor deze ellende hebben gekozen.
Tien, voortaan eerst goed lezen en dan gaan roepen. Er is een stemverklaring afgegeven waarin wordt uitgelegd dat tegen stemmen duurder is dan instemmen. Is een erfenis van die droevige CDA
Dus de conclusie is : In de toekomst gewoon CDA/VVD stemmen , Heb je nergens geen gezeik mee !!
Klop, al ben ik het niet altijd eens met die partijen. Wat ik Nog erger vindt JAN en NederweertAnders komen nu al hun verkiezingsbelofte niet na. Wat gaat dit worden? Steeds verstoppen achter oude besluiten en anderen de schuld geven?
Het verleden kun je helaas niet meer aanpassen, maar de toekomst is te sturen waarbij we kansen en mogelijkheden moeten zien.
Misschien is onderstaand een idee:
Lambertushof aan de zijde van (Kruitvat/Dierenland Bert/Bruna) de winkels langzaam laten overgaan naar horeca met restaurantjes/terrassen wat dan vanaf het oude pand Jan Linders overgaat naar winkels. Hierdoor zal het Lambertushof uitermate geschikt zijn en aantrekkelijk ogen om te verblijven. Deze 3 winkels verplaatsen naar de nieuwbouw locatie’s “Wijen” om daar een gecentreerd winkel gebied te creëren wat dan vanzelf gelegen komt tussen de restaurantjes/terrassen (Lambertushof) en het horecaplein (Guulke/Winst). Dit als extra insteek die men heeft op het groeiende toerisme door o.a. de bouw van het hotel(Nobis).
Dit lijken mij mooie KANSEN voor het hele centrum gebied.
Spijtig om vast te stellen dat zowel de politiek, het ambtelijk apparaat en de ondernemers zelf nooit in staat zijn geweest één totaalplan voor het hele centrum te presenteren. Het ging iedere keer maar weer om deelgebieden; Brugstraat, Kerkstraat, Lambertushof, Horecaplein, pand Wijen, verbinding Budschop. Géén helicoptervisie, slechts vanaf de grond en dus beperkt met als gevolg een centrum vol gedrochten dat in welk opzicht dan ook géén eenheid uitstraalt. Heel veel geld, tijd en energie verspilt en niets bereikt.
Ik heb hier al eerder om gevraagd: Wat zijn die financiële consequenties en waardoor zijn die ontstaan?
Waardoor moest dit “gedrocht” aangenomen worden?
Of mag de “burger” dat niet weten?
Vraag het aan 1 van de raadsleden.