De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Het heeft enige tijd geduurd, maar hier is dan weer een nieuwe Tijdreis. Voor deze aflevering ging onze vaste fotograaf Ton Frenken weer voor u op pad. Dit keer eens naar het Sint Antoniusplein. Alfons Bruekers nam een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.
Katholieke aangelegenheid
De Nederweerter Boerenleenbank werd opgericht in 1901, als een van de vele banken die in die tijd in Zuid-Nederland werden opgericht op christelijke en coöperatieve grondslag. Door moderne manieren van financiering werd zo een stevige impuls gegeven aan de ontwikkeling van landbouw, veeteelt en nieuwe samenwerkingsverbanden zoals de roomboterfabieken en boerenbonden. Het was wel een strikt katholieke aangelegenheid, ‘Roomsch geld voor de Roomschen’ was het motto, en dan met name voor de boerenbevolking. ‘Founded by farmers’ is daarvan de echo die nog voortklinkt in de reclame van de hedendaagse RABO-bank, die als erfopvolger van de Boerenleenbank kan worden beschouwd.
Ruimhartig
In het Nederweerter bestuur van de kleine Boerenleenbank werd ruimhartig met functiebeschrijvingen omgesprongen, zoals Frits Knapen in zijn publicaties over de geschiedenis van de bank beschrijft. De voorzitter van het bankbestuur heette directeur en die van de Raad van Toezicht werd president genoemd. Leden van het eerste bestuur in 1901 waren onder andere Jac. Timmermans (‘Bogkes Koeëb’), Hendrik Hoeben (‘Salmes Driek’), Jan Vossen (‘Geelkes Zjang’) en Peter Jan Scheepers (‘Hoebe Jan’).
‘Koppe Ties’
Aanvankelijk was de bank gevestigd in de boerderij van kassier Ties Loppen (‘Buchters Ties’ of ‘Koppe Ties’) aan de Schansstraat. Toen hij later naar de Bosserstraat verhuisde, ging de bank mee. De zondagochtend was het moment om bankzaken te regelen. In het eerste jaar, 1902, werd een omzet van 15.000 gulden gemaakt. Later was de bank gelocaliseerd in de Burg. Vullersstraat, daarna in de Boerenbond op Staat en nog later in de Mgr. Kreijelmansstraat en de Kerkstraat.
Monument
In het jaar 1954 werd een monumentaal nieuw bankgebouw gerealiseerd aan het splinternieuwe Sint Antoniusplein. W. Groenen was er vanaf 1948 de kassier. Hier was de Boerenleenbank gevestigd tot er in 1972 nieuwbouw werd gepleegd aan de Geenestraat. Die overigens ook alweer tot de geschiedenis behoort. Het oude bankgebouw aan het Sint Antoniusplein staat terecht op de gemeentelijke monumentenlijst. De naam Boerenleenbank is nog steeds goed leesbaar in de natuurstenen omlijsting van de ingangspartij. De foto’s van de oude en de nieuwe situatie lijken als twee druppels water op elkaar. Het mooie pand heeft eigenlijk alle karakteristieke elementen behouden. Alleen de smeedijzeren tralies die ooit het raam van het bankkantoor beveiligden tegen inbraak, zijn verdwenen. En kleine boompjes werden groot.
Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert
[image-comparator left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2019/07/boerenleenbank-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2019/07/boerenleenbank-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]
Er zijn nog geen reacties geplaatst