Skip to content

Plakkerig en donkerbruin goedje als traktatie

Redactie
7 september 2019 | 11:00

Advertentie

Zondag 15 september Dag van de Stroopmakers
Wie kent het niet? Stroop, zeem, kruudje, we geven het allemaal een andere naam, stoppen het in kartonnen pakken of metalen blikken en bijna niemand weet hoe het echt gemaakt wordt. Maar het is een onmisbaar item in het keuken kastje. Heerlijk op de boterham, de pannenkoek maar ook in vlees en wildgerechten niet te missen. De stroop.

Stroop maken is een eeuwenoude traditie. In bijna elke boerderij waren er boeren die de overvloed aan appels en peren van hun hoogstambomen lieten verwerken tot stroop. Vanaf de 19de eeuw pas begon de opmars van de suikerbiet in de Europese landbouw en door het verwerken van suikerbieten in de stroop werd deze veel zoeter. Stroopsoorten waarin suikerbieten zijn overigens te herkennen aan de naam “ rinse “appelstroop genoemd.

Het is al bijna herfst, de appels en peren zijn rijp en de bieten zijn dik genoeg. Tijd voor de stroopmakers om aan het werk te gaan in de prachtige stroopmakerij waarvan de mooie statige schoorsteen de rand van het Limburgs openluchtmuseum markeert. En wie echt van een bruine boterham met stroop houdt die weet dat daar een redelijk laagje “gooi” boter onder moet. En  laat ze dat op deze zondagmiddag nu ook in het museum maken. Een mooie combinatie van stroop koken en demonstratie boterstoten die voor jong en oud mooi zijn om te bekijken.

Daarnaast zijn ook tal van andere ambachten in bedrijf en kan er op Eynderhoof weer naar hartenlust gespeeld en bewonderd worden. In de herberg staat de koffie met vers gebakken vlaai klaar en de geur van versgebakken knapkoek komt uit het bakhuis vandaan. Volop genieten in wel het leukste openluchtmuseum van de regio. De muziek wordt deze middag verzorgd door de Coconblazers

Het museum is op 15 september open van 13.00  tot  17.00 uur. Voor meer informatie: www.eynderhoof.nl.

Woensdag 18 september Kindermiddag met o.a. huifkartocht
Bij goed weer kunnen de kinderen met hun ouders een gratis ritje maken met de huifkar over de Visdijk. Op Eynderhoof gaat het spel door: daar zijn de kindergidsen met activiteiten in en rond “het schooltje”, waar op ludieke wijze nog ouderwetse schrijfles wordt gegeven. De kinderen leren schoonschrijven met de kroontjespen en ze maken een inktlap. 

Bekijk het kinderdag programma op: www.eynderhoof.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie