Skip to content

Herinneringen aan oorlog en bevrijding

8 september 2019 | 10:13

Met de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederweert op komst, komen ook de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer bij menig inwoner bovendrijven. Zoals het verhaal over de Joodse onderduiker Max Noach en zijn Nederweerter redders.

Adelaar
Waar nu het plein Lambertushof is, stond ooit het prachtige huis ‘De Adelaar’. In het grootste deel van de oorlogsjaren, tussen 1941 tot 1945, woonden daar Cees Roggeveen, zijn vrouw Heintje en hun kinderen. Wat niemand wist, zelfs hun buren niet, was dat zij een Joodse onderduiker in huis hadden genomen. Zijn naam was Max Noach. Hij werd gedurende twee jaren verstopt achter een houten nep-muur op de zolder van het huis in de Kerkstraat. Hij kon niet in de buitenlucht komen en een klein raampje in de gevel gaf hem uitzicht op de St. Lambertuskerk.

Palestina
Dankzij de inspanningen van zijn Nederweerter beschermers overleefde Noach de oorlog. Dit in tegenstelling tot de rest van zijn familie, die omkwam in de Duitse vernietigingskampen. Na de bevrijding emigreerde Max Noach naar Brits-Palestina (het latere Israël) en van daar uit naar New York.

Heldenstatus
In de Verenigde Staten waren Max Noach, zijn echtgenote Dientje Polak en de Roggeveens bekende tv-persoonlijkheden. Hun verhaal is verfilmd en ettelijke malen op TV geweest. Dat geldt nog meer voor het Nederweerter gastgezin van Cees en Heintje Roggeveen. Zij kregen de heldenstatus van Righteous Among the Nations van de Yad Vashem-organisatie. Jammer genoeg is er nog nooit een lans gebroken om de Roggeveens een straatnaam te geven in Nederweert. Maar dat is nooit te laat.

Bekijk de documentaire over Max Noach en zijn Nederweertse gastgezin.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

3 Reacties

  1. Wat een mooi verhaal en wat jammer dat dit in Nederweert tot nu toe niet bekend was. Ik had het tenminste nog nooit gehoord. Die straatnaam zou er zeker moeten komen.

  2. Nederweert is erg goed in het negeren van haar helden: Mensen die met gevaar voor eigen leven onbaatzuchtig medemensen hebben geholpen.
    Naar Henry Harden is (terecht overigens) een straat vernoemd maar deze heldendaad heeft niet in Nederweert plaats gevonden maar in Brachterbeek (gemeente Maasgouw).
    De gemeente heeft diverse keren initiatieven ter ere en herdenking van Nederweerter helden tegengewerkt en de straatnamen commissie vernoemd wel straten naar leden van het koningshuis die nota bene de titel bij geboorte krijgen om maar een voorbeeld te noemen.
    Kortom tijd om wat recht te trekken.

  3. Dit zou inderdaad een mooi gebaar zijn voor de familie Roggeveen.
    Dus doen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Purifé – waar jouw huid centraal staat!
19 november 2024 | 21:00
Jubileumjaar 9×11 met motto ‘Bekans ieëwig jônk’
19 november 2024 | 20:01
Extra vertoningen aan de kalender toegevoegd
19 november 2024 | 19:24
Bestemmingsplannen Gutjesweg en Tiskeswej 2
19 november 2024 | 18:45

Advertentie