Wat is er nodig om te veranderen? Allereerst moet er een wens zijn tot verandering. Dat alleen is echter niet genoeg. Je zult in beweging moeten komen en dat betekent, actie ondernemen.
Niet elke verandering is een verbetering, maar voor elke verbetering is er wel verandering nodig.
Waarom zou je iets wíllen veranderen?
Kijkend naar mezelf zie ik, dat het verlangen om iets te veranderen ontstaat, wanneer ik niet meer tevreden ben met de huidige situatie. Dat kan zich op verschillende levensgebieden uiten; mijn gezondheid, mijn relaties, of andere dingen waar ik tegenaan bots. Soms ontstaat er drang tot verandering uit een angstgevoel, wanneer ik bijvoorbeeld denk dat ik nú meteen moet handelen uit angst dat het dadelijk te laat is.
Zodra ik een verlangen voel opkomen is mijn eerste reactie dat ik kijk waar dat verlangen vandaan komt. Wanneer de bron van dat verlangen duidelijk is, weet ik wat me verder te doen staat. Ik gebruik hiervoor een heel simpel verandermodel.
Wat zou jij willen veranderen?
Een sterke wens tot verandering is nodig om op gang te komen, maar wat dan? Wil je bijvoorbeeld iets veranderen aan een situatie waarin jij, of je bedrijf terecht is gekomen, dan zijn er andere handelingen nodig dan die je tot nu toe hebt gedaan, die ervoor gezorgd hebben dat je in deze situatie terecht kwam. Om te weten wat je anders moet doen, is bewustzijn nodig over hoe het nu is, dat geeft kennis. Ook is het belangrijk dat je verder dan vandaag leert kijken zodat je ziet welke richting je uitgaat. Misschien wil je bewuster door het leven gaan, zodat je meer geniet van alle goede dingen die al in je leven zijn. Ook dat vraagt om verandering.
Het valt me op dat mensen doorgaans heel goed weten wat ze willen veranderen, maar toch weerhoudt hen iets. Misschien herken je dat wel; wel weten en het niet doen?
Gedragswetenschappers hebben hier veel onderzoek naar gedaan en dat onderzoek laat zien dat automatisch gedrag het heel vaak wint, waardoor alles bij het oude blijft. Ons brein lijkt de voorkeur te geven aan gewoontes. Gedrag wat voor ons bekend is en relatief weinig moeite kost. Daarnaast zijn we geneigd situaties die ons moeite kosten te mijden. Herkenbaar?
Gewoontegedrag is over het algemeen lastig te veranderen. Doorbreken is niet zo moeilijk, maar volhouden is iets anders. Gelukkig kunnen we ons brein daarop trainen. Cliënten merken bijvoorbeeld, wanneer ze aan een Mindfulness-traject beginnen en hun dagelijkse routine moeten doorbreken om, voor de duur van een training tijd vrij te maken voor het huiswerk dat ze meekrijgen, dat dit niet vanzelf gaat en op weerstand stuit. Toch lukt het ze door alle kleine stapjes die ze zetten.
Bij persoonlijke groei en ontwikkeling gaat het niet over, hoe je zo snel mogelijk een doel bereikt. Het gaat over de weg die je bewandelt én de manier waarop je dit doet. Ik heb gemerkt dat support daarbij erg belangrijk is. Mindfulness kan je hierbij behulpzaam zijn. Misschien denk je te weten wat met Mindfulness wordt bedoeld, maar weet je ook wat er met Mindfulness als bejegeningswijze wordt bedoeld? Dat is nu namelijk de wijze waarop ik in mijn praktijk Mindfulness doorgeef en naar het hart van Mindfulness ga.
Woensdagochtend 25 september
Ik zoek mensen die kennis willen maken met Mindfulness als bejegeningswijze en mee willen doen met een introductie-les. Deze geef ik op woensdagochtend 25 september in de workshopruimte van EquiJoy in Ell, deze duurt 2 uurtjes, beginnend om 09:30 uur. Na afloop kun je vragen stellen en desgewenst een afspraak maken voor een 1-op-1 gesprek. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, zodat ik weet dat je komt. Kom je alleen dan betaal je €10,- en komen jullie met zijn tweetjes, dan betaalt ieder €7,50. Betalen doe je ter plekke, maar aanmelden doe je vooraf door me een mail te sturen.
-Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In het verleden werden nogal eens paarden ingezet maar tegenwoordig trekt ze steeds vaker, al wandelend met cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst