Nervositeit en gespannenheid horen bij het leven. Wanneer stress en spanning lang aanhouden, kunnen ze echter een risico vormen voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Klachten en symptomen
Nervositeit kan vele klachten tot gevolg hebben. Lichamelijke klachten zijn een snelle pols, hoofdpijn, duizelingen, gebrek aan eetlust, maagklachten, spierpijn en rugklachten. Geestelijke klachten kunnen concentratieverlies en een slechte nachtrust veroorzaken. Al deze spanningsklachten zijn in feite waarschuwingen. Wie deze signalen negeert, en niet op zoek gaat naar de oorzaak, kan last krijgen van ernstiger verschijnselen, zoals overspannenheid of hyperventilatie.
Oorzaken
Nervositeit kan veel verschillende oorzaken hebben. Hoofdoorzaken van nervositeit zijn: het te druk hebben, het opkroppen van gevoelens en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook problemen in relaties of op het werk kunnen spanningen veroorzaken. Niet alle spanningen zijn te vermijden. Tragische gebeurtenissen, zoals het overlijden van een naaste, kunnen zeer diep ingrijpen op het gevoelsleven. In de meeste gevallen komt de geestelijke balans na enige tijd weer in evenwicht. Het karakter is zeer belangrijk bij het ontstaan van nervositeitsklachten. Wat voor de één nuttige en prestatie verhogende spanning is (bijvoorbeeld bij examens), kan voor de ander een groot probleem vormen.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Bij langdurige, ernstige gespannenheid is het raadzaam een arts te raadplegen. Gebruik kalmerende middelen uitsluitend in overleg met een arts.
Wat kun je doen om nervositeit te voorkomen?
Mensen kunnen nerveuze spanningen voorkomen door zelf op zoek te gaan naar de oorzaak en vervolgens te trachten deze weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door het beter indelen van de beschikbare tijd of door problemen (zo snel mogelijk) uit te praten. Bij het vinden en wegnemen van de oorzaken kunnen familieleden, vrienden of professionele hulpverleners een grote steun zijn. De weerstand tegen stress kan worden verhoogd door ontspannende activiteiten zoals sport, hobby of ontspanningsoefeningen. Verwacht echter niet te snel resultaat van de genomen maatregelen. Ze geven vaak pas na langere tijd merkbaar effect.
Geneesmiddelen
Voor alle kalmerende middelen geldt dat ze slechts gebruikt mogen worden als algemene ontspanningsmaatregelen onvoldoende effect hebben.
De meeste kalmerende middelen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Enkele valeriaan bevattende middelen zijn wel zonder recept verkrijgbaar, maar hebben een zwakke werking. Alle ontspannende middelen, ook die waarvoor geen recept nodig is, leiden zeer snel tot gewenning. Daarom mogen ze niet langer dan twee tot drie weken achtereen worden gebruikt.
In het algemeen kan worden gesteld, dat ontspanning niet door geneesmiddelen moet worden verkregen, maar door aanpassing van de omstandigheden. Geneesmiddelen kunnen hierbij hooguit tijdelijk helpen.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!
Tot de volgende keer,
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Op werkdagen van 08.30-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst