Skip to content

Nieuwe DVD over geschiedenis Nijverheidsschool

Redactie
19 september 2019 | 9:00

Advertentie

In de reeks ‘Slopen en Herbouwen’ uit de serie ‘Weert zoals het was’ verschijnt tijdens de Weerter kermis een nieuwe dvd over de geschiedenis van de Nijverheidsschool (de ‘Ambachtsschool’…) aan de Jan van der Croonstraat. De dvd bevat unieke beelden vanaf het allereerste begin op 21 mei 1921, toen de eerste steen werd gelegd door Pieter van der Velden, tot aan de sloop.

Aan de hand van prachtig film- en fotomateriaal komen talloze onderwerpen aan bod. Producent Math Ramakers gaat uitgebreid in op de oorlogsjaren, toen enkele oud-leerlingen die lid waren van verzetsgroepen of van ondergrondse militaire organisaties, door de Duitsers werden opgepakt. Een aantal van hen is nooit meer teruggekeerd. Maar ook wordt er uitgebreid aandacht geschonken aan talloze leraren zoals Frans Coenders, die als leraar in 1924 les gaf in timmerberkwerking en later directeur werd. Diverse klassenfoto’s komen eveneens voorbij. Bijzonder zijn de foto’s van het ‘verkeersplein’ achter de school. Op dit ‘realistisch aangelegde plein’ kregen de leerlingen in de jaren ’20’ verkeerslessen. De dvd eindigt met de sloop van het schoolgebouw in 1991 om plaats te maken voor zorgcomplex Ververshof. In 1969 werd de nieuwe LTS aan de Thornstraat officieel geopend, de huidige vmbo school ‘Het Kwadrant’ De dvd duurt ca. 40 minuten en bevat 130 nooit eerder vertoonde foto’s en filmpjes vanaf 1922. Het commentaar is in het Nederlands ingesproken door Jan Leenders en in het dialect door Frans Adriaens.

Producent Math Ramakers heeft met deze DVD zijn 10e dvd over ‘Weert zoals het was’ geproduceerd. Eerder verschenen al producties over o.a. de Weerter binnenstad 1 en 2, de Bera tricotagefabriek, De IJzeren Man en de Weerter Kermis. In de serie ‘Slopen en Herbouwen’ is deze dvd over de Nijverheidsschool inmiddels de vierde aflevering. De eerste in de reeks ging over het Bisschoppelijk College en sloop van woningen en winkels i.v.m. de bouw van het Muntcomplex en de bouw van het oude stadhuis aan de Beekstraat, gevolgd door de geschiedenis van het Pensionaat St. Louis en het onderwijscomplex van de zusters Ursulinen. In 2018 verscheen de dvd over de geschiedenis van markante Weerter bedrijven zoals de Aluminiumfabriek Artola en het Lucifersfabriek.

Waar te koop?
In verband met de 10e uitgave staat Math Ramakers tijdens de Weerter kermis in een kraam op de hoek Maasstraat-Langstraat. In deze kraam zijn ook eerder uitgebrachte dvd’s in de serie ‘Weert zoals het was’ verkrijgbaar.

De DVD ‘Slopen en herbouwen nr. 4’ is vanaf 3 oktober ook verkrijgbaar bij diverse lektuurshops.

Boek
In november verschijnt het boek ‘Weert binnen de singels; zoals het was én is 2019’. In meer dan 280 foto’s vertelt Math Ramakers hoe de stad in ruim een eeuw is veranderd. Tijdens de kermis kunnen belangstellenden intekenen voor dit boek.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie