Zelfs een te veel aan stress hoeft niet naar een burn-out te leiden, al zal het zich dan waarschijnlijk op een andere manier in je lichaam manifesteren die niet zo gezond is.
Wanneer is er sprake van een te veel aan stress?
Dat is voor iedereen verschillend. Elk mens is anders. Kijk alleen al hoe verschillend mannen en vrouwen met het leven omgaan. Je lichaam is één grote gevoelsantenne en geeft je alle informatie die je nodig hebt om adequaat te kunnen reageren, zodat je bijvoorbeeld niet in een vermoeidheidsfuik terecht komt, of in een stress-lus. Echter doorgaans schieten mensen meteen in het hoofd, in het denken, en trachten daarmee alles op te lossen. Hierdoor raken waarnemingen weleens vertroebeld.
Het aantal werknemers met psychische klachten in de zorgsector is in de afgelopen vier jaar met maar liefst 40% toegenomen, zo berichtte Trouw op 16 september. Het onderzoek werd uitgevoerd door IZZ, het ledencollectief van werknemers en werkgevers in de zorg. Vooral werknemers onder de 25 jaar hebben vaker last van psychische klachten, zo meldt Trouw. Ik lees echter ook dat niet alle klachten met volledige zekerheid te herleiden zijn naar werkdruk en dat verbaast me niets. Andere beroepsgroepen die veel last hebben van werkstress vind je in de financiële sector en in het onderwijs.
Hoe is jouw veerkracht?
Wanneer er weinig veerkracht is en de rekbaarheid eruit is, knapt er iets.
Ga jij altijd maar door omdat er deadlines gehaald moeten worden? En wanneer je thuis bent, van school of van je werk, ligt er dan ook nog van alles op je te wachten dat je aandacht nodig heeft?
Ik herinner me een jongeman die in zijn adolescentie verstrikt was geraakt in,wat er van hem werd verwacht, door school en de maatschappij ,en nog erger, wat hij van zichzelf verwachtte. Ik herinner me ook een zorgmanager die moeite had zich in de steeds veranderende werkomgeving staande te houden. Een zorgverlener die met zichzelf in conflict kwam omdat ze meer tijd kwijt was met administratie dan met de patiënt. Een moeder van drie kinderen die moeite had haar werk en zorgtaken te combineren omdat er op haar werk steeds meer flexibiliteit van haar werd verwacht. Leerkrachten van basisonderwijs tot aan hoger beroepsonderwijs die overvraagd werden. Een mantelzorger die heen en weer geslingerd werd tussen zorgen voor een ander en zorgen voor zichzelf. Lange tijd werd er door iedereen een tandje bijgezet, totdat het niet meer ging. Ze gingen steeds minder vaak leuke dingen doen met hun partner/gezin/vrienden. Sport werd regelmatig aan kant geschoven onder het mom van ‘nu even geen tijd’. Het gevolg was dat ze in de vermoeidheidsfuik terechtkwamen. Ik schrijf hier over praktijkvoorbeelden.
In de afgelopen jaren hebben ze een training Mindfulness gevolgd, wat hun leven positief veranderde. Gelukkig besluiten mensen steeds vaker om het niet zover te laten komen en gaan zich al preventief in Mindfulness verdiepen.
Mindfulness is zeker geen wondermiddel maar het helpt je wel onderscheid te maken waardoor je in staat bent andere/betere beslissingen te nemen. Het helpt je ook om je aandacht te sturen naar dingen die je energie geven waardoor je weer oplaadt. Er is weer aandacht en tijd voor zingevende relaties en wanneer ze niet tevreden waren in hun werk gingen ze op zoek naar iets anders en vonden betekenisvol werk. In november starten we weer met een nieuwe groepstraining, in oktober is er gelegenheid om een introductieles bij te wonen. Maar je mag me ook gewoon mailen om een afspraak te maken voor een gesprek.
Deze week schijnt de week van werkgeluk te zijn en in november is er wederom de nationale week van werkstress waarin dit jaar aandacht wordt gegeven voor werkplezier. Kortom, er lijkt dat er van allerlei kanten getracht wordt de aandacht te vestigen op duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Tip je werkgever om zijn medewerkers een workshop Mindfulness aan te bieden en laat hem contact met me opnemen. Of je neemt gewoon het heft in eigen handen en meld je zelf aan. Je bent van harte welkom.
-Lisette –
- 7-10-2019 Mindfulness onderhouden
- 8-10-2019 Praktijk gesloten i.v.m. bijscholing
- 10-10-2019 Introductieles Mindfulness
- November start nieuwe groepstraining
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In het verleden werden nogal eens paarden ingezet maar tegenwoordig trekt ze steeds vaker, al wandelend met cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
5 Reacties
Stress en wat het doet met mensen kan zo verschillend zijn. Voor leidinggevenden is het ook goed om te weten dat er grote verschillen zitten in hoe mensen dit uiten. Ik las laatst een artikel met alle verschillende symptomen bij stress en burn-out. Ik geloof ook dat mindfullness dan heel goed kan helpen.
Een minder hoge werkdruk, dat helpt om stress en/of een burn-out tegen te gaan. Maar dat kan je een leidinggevende natuurlijk niet aan het verstand brengen. 😉
Mindfulness is een verkooppraatje, net zoals light producten.
Mindfulness een verkooppraatje? net zoals light producten? What’s next? Global warming is a hoax en de aarde is zo plat als een pannenkoek? Het minste wat je kunt doen is andere mensen die geloven in de waarde van mindfulness te respecteren. Er zijn heel veel mensen die er baat bij hebben.
Global warming door CO2 als gevolg van verbranding van fossiele brandstoffen is inderdaad een hoax. De vergelijking met de zin of onzin van mindfulness en een platte aarde is dan ook onzin.
Kerel, als ik op je naam klik kom ik uit op een site over mindfulness. Jij bent dus van WC eend en zal altijd WC eend aanraden. Daarom is alles wat je hier zegt met betrekking tot het onderwerp een verkooppraatje, want je zou de eerste zijn die zich niet enorm positief uitlaat over een product of dienst die hij/zij zelf aanbied.
Jomanda was ook overtuigd van haar gaven…. tenminste naar de buitenwereld toe. 😉