Skip to content

Uitstellen maakt zwaar

26 september 2019 | 19:00

Waarom wachten tot “de knop op om is”, niet werkt.

Gewichtsconsulente Bianca Laenen van Diplan Studio vertelt 2 dingen om te onthouden als het gaat om afslanken.

Vandaag ga ik beginnen, ik pak de regie terug, ik eet nog maar 1300 kcal per dag en ga echt minderen met suiker. Maar… voordat de dag om is, heb je toch die extra boterham of cracker genomen. En het was ook zonde om de restjes van de kinderen bij het avondeten weg te gooien…. En oh ja, dat lekkere koekje die je op het terras bij de koffie kreeg, kon je echt niet weerstaan…

Balen! Alweer niet gelukt…..Maar morgen, morgen doe ik het echt. En zo gaat het maar door. Vaak weken achter elkaar. Totdat je doel om slank en fit te worden verwatert is. Ik weet precies hoe het moet, denk je dan bij jezelf, ik moet het gewoon een keer doen. Ik doe het als de knop om is……. Herkenbaar? Wat gebeurt er nu precies? Waarom doe je niet wat je echt wilt? Waarom doe je niet waar je uiteindelijk vrolijk en blij van wordt? Waarom lukt het je niet om minder en anders te eten? Waarom begin je niet gewoon? Dit kan verschillende redenen hebben waar gewichtsconsulente Bianca Laenen van Diplan Studio hier kort een uitleg over geeft.

Het start met kennis
Wat is jouw kennis over eten en afvallen?
Veel mensen denken te weten hoe het nu werkt met eten en afvallen. Echter weten ze vaak helemaal niet hoe afvallen precies werkt. Ook hebben ze geen realistisch beeld van hoeveel ze nu echt eten. ‘Ik eet gezond en val niet af’ zeggen ze dan. Maar gezond eten is iets anders dan afvallen. Je kunt heel gezond, maar nog steeds te veel eten. Als je bijvoorbeeld heel veel noten en avocado’s eet, dan is afvallen lastig. Je vetpercentage zal hierdoor ook niet dalen. En van teveel pure chocola word je te zwaar net als van witte chocola.

Je Actieplan houdt je op de juiste weg
Welke acties en welk gedrag helpen je om je doel te bereiken? Zet dit in een  concreet actieplan. Een vaag plan (ik moet gewoon wat minder eten) werkt niet. Je moet precies weten welke acties voor je werken. Bijvoorbeeld:

  • Maak een week-eetplan, houd hierbij rekening met feestjes enz. Schrijf op wat je die week moet doen en wat je wilt gaan eten. Zorg dat je een gevarieerd plan hebt
  • Dag kook plan: Zoek recepten met minder suiker en vet.
  • Neem de tijd om te eten. Maak het klaar aan de aanrecht en ga zitten om te eten.
  • Je porties halveren en groenten toevoegen
  • Er zijn ook apps waarin je kunt bijhouden wat je eet. Dit levert ook weer kennis
  • Eet bewust. Vind ik dit wel echt lekker?
  • Heb je een keuze? Zeg vaker bewust nee.
  • Beweeg een half uur per dag en als je nog gewicht wilt verliezen een uur per dag

Een actieplan maken kost tijd en moeite. Daar moet je even voor gaan zitten. Kies hiervoor een vaste dag in de week. Als je dat niet doet, of als je wel een plan maakt, maar je houdt je er niet aan, dan zit de oorzaak dieper.

Het afvallen zit tussen je oren
In deze situatie heeft afvallen te maken met jouw overtuigingen. Dan zitten er allerlei gedachten en regels in je hoofd, die je (onbewust) tegenhouden om in actie te komen. Dit zijn jouw gedachten die jij voor waar aanneemt:

  • Als de knop niet om is, lukt het gewoon niet
  • Ik moet eerst……..(op vakantie, de kids naar kleuterschool hebben, mijn studie afhebben….)
  • Het is nu niet het juiste moment
  • Ik ben nu niet gemotiveerd genoeg
  • Ik ben een echte alles eter
  • Als ik bij het zwembad rondkijk vind ik het bij mezelf best meevallen
  • Ik heb dat plan niet nodig, ik weet het zonder ook wel
  • Ik heb het al zo vaak geprobeerd. Waarom zou het nu wel lukken?
  • In onze familie zijn we gewoon allemaal wat voller
  • Ik heb geen zin in teveel gedoe, ik heb al genoeg aan mijn hoofd
  • Misschien wil ik het niet graag genoeg
  • Ik vergeet m’n doel gewoon te snel
  • Stress en gedoe daar zit ik nu echt niet op te wachten
  • Ik ben veel te moe om dat ook nog erbij te doen

Dit zijn jouw gedachten die je gedrag bepalen. En je neemt ze te serieus. Bedenk dat je je gedrag altijd zelf kiest ! Wat je ook denkt, je kunt wat anders doen!!!

Wil je vanaf nu echt afvallen? Onthoud dan deze 2 dingen:

1. Je hoeft niet te luisteren naar je eigen gedachten/blokkades
Gedachten (of overtuigingen) zijn alleen maar woorden in je hoofd. Die heb je wel, en misschien voel je ze ook, maar je HOEFT er niet naar te luisteren. Hierbij maakt het niet uit of ze waar of onwaar zijn. Draagt de gedachte bij aan je doel? Niet? Dan negeer je je eigen gedachten. Jij kiest je eigen (eet)gedrag. Je bepaalt zelf wat je wel en niet in je mond stopt. Laat die gedachten er gewoon zijn (bv. och die ene keer kan dat koekje geen kwaad zeggen je gedachten) Hoor dit aan als een soort achtergrond muziek maar trek je eigen plan. Vanaf nu bepalen je gedachten je gedrag niet meer! Jij pakt jezelf aan en kiest ervoor je aan je actieplan te houden: jij valt af. Even een voorbeeld van de gedachte: Eerst moet die knop om….(lees: ik heb niet genoeg motivatie). Misschien herken je de gedachte in jezelf: ‘als de knop niet om is, lukt het gewoon niet’. Tja. Dat is lekker makkelijk. Je hoeft niets te veranderen, want ‘de magische knop is nog niet om . ONZIN.

Bedenk dat er geen knop om hoeft te zijn voordat je minder eet. Minder kan altijd. Motivatie is er niet altijd. Je hebt ook wel eens geen zin om de tafel af te ruimen: dat doe je toch, omdat je rationeel weet dat dat fijner is voor later. Zo werkt het ook met minder eten. Af en toe volg je je ratio. Omdat dat beter voor je is! En daarbij gaat de ‘beroemde knop’ pas echt om als je het doet! Als je minder eet voel je je lekkerder en heb je meer energie. Je krijgt een positief gevoel over jezelf. En natuurlijk op termijn ook gewichtsverlies en een mooier lijf. Kortom: je krijgt de knop pas om door te doen: dus stap NU uit die vicieuze cirkel.

2. Besef dat je ALTIJD iets kan doen!
In welke situatie je ook zit, je kunt altijd iets doen, dat bijdraagt aan je doel. Er zijn ALTIJD mogelijkheden. Ongeacht je gedachten, gevoelens en omgeving. Iets doen kan op 2 niveaus: Ten eerste heb je 3 keuzes op eet/drinkgebied maar ook op leefstijl gebied.

Bijvoorbeeld in een onverwachte / lekkere situatie: je partner haalt een ijsje – 3 keuzes:

  • Datgene niet eten (Geen ijsje. Je kiest voor je lange termijndoel)
  • Een aangepaste portie/variant (1 bolletje in een bakje i.p.v. 2 op een hoorntje, of je neemt een waterijsje)
  • Wel extra eten en dat later weer compenseren (je neemt 2 bolletjes en neemt ‘s avonds geen tussendoortje)

Ten tweede kun je iets doen aan de oorzaak achter je eetdrang. Als de neiging om meer te eten en steeds maar uitstellen om af te slanken, heel sterk aanwezig blijft, dan zit er iets achter. Kijk naar je echte behoefte. Dan kun je ook een echte oplossing kiezen. Verveel je je? Onderneem iets. Ben je moe? Ga naar bed. Ben je onrustig? Zoek afleiding (ga wandelen, lees een boek) Ben je eenzaam? Bel iemand. Ben je boos? Ga de confrontatie aan. Hoe dan ook bepaal je je eigen eetgedrag zelf. Dat heeft hier in feite niets mee te maken!

Vind je dit lastig dan kun je het “Ik mag alles eten” programma volgen in de Diplan Studio. Bianca gaat dan met jou op zoek naar de achterliggende oorzaak en zoekt met je naar de oplossing. Deze consulten worden in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoedt door de zorgverzekering.

Start nu want van uitstellen word je zwaar
Dus: als je wilt afvallen, maar je doet het niet, dan blijf je ontevreden. Het mooie is, als je wel eet volgens jouw plan en bewust steeds keuzes maakt, dan voel je je direct beter én slanker! Na 2 dagen eten volgens je plan, trek je gewoon dat mooie shirtje of dat jurkje aan. Je straalt weer, voelt je kracht en zelfverzekerdheid terugkomen (al is er nog vrijwel niets veranderd in gewicht). Gun jezelf dit gevoel!

Je bent wat je doet! Als jij slank doet, bén je slank. Direct al in je hoofd, en uiteindelijk ook op die weegschaal. Dus: maak een actieplan en luister niet meer naar je eigen excuses. DOEN kan altijd!!

Lukt het je niet alleen?
Heb je een stok achter de deur nodig? Gewichtsconsulente Bianca Laenen van Diplan Studio staat voor je klaar. Bel haar voor een vrijblijvend en gratis gesprek.

Diplan Studio 0495-631166 (ma. t/m vr. in de ochtend en ma t/m do in de avond)
www.diplanstudio.nl
diplanstudio@planet.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_16-Kom-met-je-kleuters-naar-de-kabouters-in-De-Groote-Peel-Marijke-Vaes-Schroen
Herfstfeest op het Kabouterpad
20 oktober 2024 | 19:00
Carnaval-confetti-feest-Depositphotos-KarepaStock
Koop snel je kaartje
20 oktober 2024 | 18:00
Rekenmachine-papier
Inzicht besparingen, regelingen en toeslagen
20 oktober 2024 | 17:00
2024_10_20-Eenzijdig-ongeval-op-A2-bij-Weert-31
Auto over de kop
20 oktober 2024 | 16:32

Advertentie