De in steigerwerk en doek ingepakte Sint Lambertustoren vormde voor Gerard Kessels de inspiratiebron voor zijn jongste en veelgelezen krantencolumn in Dagblad De Limburger. Zijn live voordracht op Lambertushof, zondagochtend, was het toetje voor de deelnemers van de Guulke Cultuurhistorische Wandeltocht door de kern van Nederweert
Mooie verhalen
Het is inderdaad net alsof kunstenaar Christo de toren van Nederweert heeft ingepakt. ‘Christo aan het werk voor Christus’, sprak Gerard met een knipoog. Maar lang zal dat ingepakt zijn niet meer duren, want de restauratie nadert het eind en binnenkort kunnen we het resultaat aanschouwen. De toren en zijn geschiedenis vormen een van de hoogtepunten uit de monumentenwandeling. Onder een grijze wolkenhemel maar met de gesproken columns van Gerard Kessels en Alfons Bruekers als gids genoot een groep Nederweertenaren weer van de mooie verhalen over de monumenten en hun geschiedenis. Al bijna 3.000 inwoners hebben meegedaan aan deze excursie die inmiddels zelf ook al een ‘historische’ traditie begint te worden.
Gedenkwaardig
Bij aanvang van de rondleiding, op de hoek van Brugstraat en Kerkstraat ter hoogte van ‘Guulke’, werd door de deelnemers even stilgestaan bij een gedenkwaardig moment. Want vandaag exact 75 jaar geleden, op 29 september 1944, vielen op dat plekje een van de eerste geallieerde slachtoffers van de bevrijding van Nederweert. De ‘Scots Greys’ Perkins, Hall en Jefferies sneuvelden hier terwijl ze op straat hun middagmaal bereidden en getroffen werden door een Duitse granaat.
Volgend jaar
Dit was de laatste Guulke Cultuuhistorische Wandeltocht van dit jaar. In 2020 organiseert Guulke Eten & Drinken weer opnieuw wandel- en fietstochten door historisch Nederweert. Al dan niet met een culinaire saus overgroten. Maatwerk-arrangementen voor families, verenigingen en clubs zijn ook mogelijk. Neem daarvoor contact op via info@guulke.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst