Je zou het op het eerste gezicht niet verwachten. Maar dat er molenbouwers actief zijn in de St. Lambertustoren is eigenlijk heel begrijpelijk. Want de eeuwenoude klokkenstoel van de Sint Lambertustoren ondergaat een grondige restauratie. De klokkenstoel is een beetje te vergelijken met de inwendige constructie van een windmolen. Vandaar dat de expertise van de vaklieden van Adriaens Molenbouw uit Weert onontbeerlijk is.
Traditioneel
Het gaat hier om een gigantische eikenhouten constructie van balken, schoren en kruisbenen waaraan de zware bronzen luidklokken zijn opgehangen. Een aantal zwakke balken moet vervangen worden en dat gebeurt met traditionele technieken en materialen. Dat is Adriaens wel toevertrouwd.
Granaatscherven
Bij het restauratiewerk komen ook sporen uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn. Enkele eikenhouten balken vertonen beschadigingen van granaatscherven. Het zijn de stille getuigen van de wekenlange beschietingen door Duitse kanonnen in september en oktober 1944. Hier en daar zijn zelfs nog roestige ijzeren granaatscherven in de eiken balken zichtbaar.
Houtmonsters
Op initiatief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en met medewerking van de gemeente Nederweert heeft Erfgoedadviesburo Groen uit Montfoort afgelopen week bouwhistorisch onderzoek van het houtwerk van de kerktoren uitgevoerd. Er zijn houtmonsters genomen die door een Duitse onderzoekinstelling bestudeerd gaan worden. Daar wordt door middel van jaarringanalyse de ouderdom van het houtwerk bepaald. Op die manier kan binnenkort een stukje van de ingewikkelde bouwgeschiedenis van toren en kerk aan het licht komen.
Tekst en foto’s: Alfons Bruekers, Stichting Geschiedschrijving Nederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst