Skip to content

JIN YE

Redactie
30 oktober 2019 | 11:48

Advertentie

In de vijfde en laatste column over de vijf basissubstanties vertel ik iets over Jin Ye (lichaamsvloeistoffen). In feite kan ik daar heel kort over zijn, maar eerst som ik voor een laatste keer de basissubstanties, die het functioneren van lichaam en geest bepalen, op:

  1. Jing
  2. Qi
  3. Xue
  4. Shen
  5. Jin Ye

Jin Ye of lichaamsvloeistoffen zijn alle organische vloeistoffen in je lichaam anders dan Xue. Jin staat voor de heldere vloeistoffen (Yang) en bevinden zich aan de oppervlakte van je lichaam. Ye staat voor de troebele, kleverige vloeistoffen (Yin) die zich in het interne bevinden. Voorbeelden van Jin zijn o.a. zweet en lymfe. Voorbeelden van Ye zijn o.a. slijmbeurzen en merg.

Wat merk je in de praktijk van deze vijf basissubstanties?

  1. Jing – kan enkel een tekort vertonen, nooit een teveel. Bij een tekort zie je o.a. een vertraagde groei, impotentie of onvruchtbaarheid, een zwakke constitutie, broze botten, een zwak geheugen, voortijdige vergrijzing of dunner wordend haar.
  1. Qi – stroomt bij gezonde mensen vrijelijk en maakt dat je een gevoel van welzijn ervaart. Bij ziekte kan Qi deficiënt worden, het kan de verkeerde kant op gaan stromen, het kan relatief gezien te veel worden en het kan stagneren.  Bij een tekort aan Qi kun je je o.a. vermoeid voelen, een bleek gelaat hebben, kortademig zijn, een losse stoelgang hebben, een zwakke stem hebben of overdag zweten zonder je echt in te spannen. Stroomt Qi de verkeerde kant op dan heb je o.a. kans op verzakkingen, vochtophoping, hikken, overgeven, maagzuur, hoesten, niezen of astma. Bij een teveel aan Qi is er nog geen sprake van ziekte, maar het kan leiden tot stagnatie. Bij het stagneren van Qi heb je o.a. kans op een gevoel van volte, ongemak of pijn die opkomt en weer verdwijnt, zwellingen die opkomen en verdwijnen, opgezette borsten bij vrouwen, een brok in de keel of raak je snel aangebrand.
  1. Xue – bij Bloed met de hoofdletter B kan een kwantitatief en/of kwalitatief tekort ontstaan. In hoeveelheid kan Xue afnemen door hevige bloedingen, een slecht functionerende Milt of Lever die Xue niet snel genoeg ter beschikking stelt. Symptomen kunnen dan o.a. een dof en bleek gelaat, droge huid en haren, broze nagels, zwakke pezen, zwakke ogen en ’vlekken’ voor de ogen, slapeloosheid in de vorm van niet in kunnen slapen, geringe menstruatie of depressiviteit of ongerustheid en een slechter geheugen zijn. Kwaliteit kan verminderen door Hitte in het Bloed als gevolg van interne emoties die opspelen of door bepaalde voeding en alcohol. Je herkent het in een gevoel van warmte, rode en jeukende uitslag of overvloedig bloeden bij bijv. een bloedneus of menstruatie. Xue kan, net als Qi, stagneren, omdat Qi en Xue een nauw verband met elkaar hebben. Het kan ook ontstaan door lichamelijk letsel of binnendringende Koude of Hitte en als het een van de organen, zoals het Hart, aandoet kan het ernstigere situaties veroorzaken. De symptomen die optreden zijn o.a. heftige, stekende, kloppende of aanhoudende pijn, verstoppingen of zwellingen die niet komen en gaan of donkere bloedingen met stolsels.
  1. Shen – manifesteert zich eerder als een gewaarzijn of aanwezigheid dan als een substantie. Shen wordt gevoed en onderhouden door Jing, maar woont in Xue en komt tot rust in het Hart. Verstoringen in Jing, Xue of Hart hebben dus direct invloed op Shen. Een disharmonie van Shen toont zich o.a. in neerslachtigheid, matheid en afwezigheid, ongerustheid, slapeloosheid, manisch of depressief gedrag, verwardheid of delirium.
  1. Jin Ye – zijn de vloeistoffen in je lichaam anders dan Xue. Disharmonie van Jin Ye treedt op bij stagnatie van transformatie en distributie van de vloeistoffen. Hier spelen Long, Milt en Nier een belangrijke rol, maar zijn deze drie organen afhankelijk van het orgaan zonder vorm, maar wel met functie en dat is de Driewarmer. Ophoping van de vloeistoffen ontstaat in het bovenste deel van het lichaam als Long en de Bovenste Warmer in hun functioneren worden gehinderd. Worden Milt en de Middelste Warmer gehinderd, dan vindt opstapeling plaats in het midden van het lichaam en als Nier en Onderste Warmer hun werk niet kunnen doen, dan zal er oedeem in het onderste deel van het lichaam ontstaan.

Een hele kluif aan informatie, maar hiermee sluit ik dan ook het gedeelte van de basissubstanties af. Heb je vragen of opmerkingen rondom deze materie, neem dan gerust contact met me op. Je vindt op https://www.thebrownecompany.nl/contact alle gegevens om contact op te kunnen nemen.

-Ruud van der Vegt-

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22

Advertentie