Skip to content

Jan Wijdemans vertelt over ‘Landmijnen in en rond De Groote Peel’

4 november 2019 | 9:00
Meijel, 11 november 1944. Britse mijnenruimers op een mijnenverzamelplaats nabij het oude voetbalveld

Staatsbosbeheer organiseert een aantal lezingen in het Buitencentrum De Pelen. Het thema is ‘75-jaar bevrijding van de Peel’. Op zondag 10 november vertelt Jan Wijdemans over landmijnen in en rond De Groote Peel.

Menselijk drama binnen een gewapende strijd
De presentatie ‘Landmijnen in en rond De Groote Peel’ gaat vooral over het menselijk drama binnen een gewapende strijd. Tussen Groesbeek en Venlo en van de Maas tot Nederweert is langdurig gevochten van september tot in december 1944. Echter, de oorlog in de gebieden met landmijnen ging, tot ver na de bevrijding, gewoon door. Het gebied rondom De Groote Peel heeft zijn eigen geschiedenis. Het kenmerkt zich omdat in deze periode voortdurend strijd is gevoerd waarbij Engelsen, Schotten, Duitsers en Amerikanen afwisselend het gebied veroverden en heroverden. Naast een strijd met artillerie, tanks en ander gepantserd materieel is er veelvuldig gebruik gemaakt van landmijnen. Dit laatste heeft ook een onuitwisbare indruk op de lokale burgergemeenschap gemaakt.

De presentatie van Jan Wijdemans richt zich op het gebruik van landmijnen in het algemeen, met in het bijzonder de grillige inzet van dit wapen in en bij dorpen rondom De Groote Peel. Hij gaat in op de gebruikte typen landmijnen en hun technieken maar ook op het humanitaire effect zoals dat in de laatste decennia, na 75 jaar bevrijding, pas gezien is. Ver na de Tweede Wereldoorlog is er onder de vlag van de Verenigde Naties erkenning gekomen voor het humanitair leed van landmijnen in de vorm van een wereldwijd protocol dat het gebruik van die manier van oorlog voeren verbiedt.

Jan Wijdemans is als explosieven opruimer binnen Defensie actief geweest in vredesoperaties en als technisch adviseur in Genève voor de Nederlandse diplomatieke post bij de Verenigde Naties.

Overleggroep ‘Oorlog rondom de Peel’
Wijdemans is, net als de andere sprekers in deze lezingenreeks, lid van de overleggroep ‘Oorlog rondom de Peel’, een groep van mensen die diepgaand in de oorlog geïnteresseerd is, ieder met eigen deskundigheid/ervaring op heel verschillende  gebieden. De meerwaarde van dit overleg blijkt o.a. uit de presentaties die diverse leden gehouden hebben voor de lezingencyclus ‘Dodenvallei de Peel’ en in Buitencentrum De Pelen. Ook heeft de groep belangrijk bijgedragen aan het tot stand komen van en meegewerkt aan het door Museum Klok en Peel gelanceerde project ‘Death Valley De Peel’. En diverse groepsleden werken mee aan de wekelijkse rubriek ‘De Peel onder Vuur’ in de weekbladen van Asten, Deurne en Someren.

Informatie en reserveren
Er zijn telkens twee identieke lezingen op een middag; om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Let op: vooraf online reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel Meer informatie:www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Foto: Imperial War Museum, m.m.v. Heemkundevereniging Medelo Meijel

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto| Sanne Schreuers
19 zelfstandige woningen in het centrum van Weert
23 november 2024 | 18:15
Hema-Volksloop-nu-met-Permanente-Routes
Permanente routes
23 november 2024 | 16:00
Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26
2024_11_23-E-Gevatj-menke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
23 november 2024 | 12:00

Advertentie