Skip to content

Natuur op doktersrecept

Redactie
14 november 2019 | 11:00

Advertentie

Hoe zou jij het vinden als je huisarts je met dit advies naar huis stuurt. Vorig jaar gebeurde dit op de Shetland-eilanden. Een gebied van zo’n 100 eilanden waarvan er slechts 15 zijn bewoond. De groep ligt ten noorden van Schotland en hoort bij het Verenigd Koninkrijk, ook al ligt het dichterbij Noorwegen. De reisadviseur in mij komt naar boven, ik deel dan ook graag deze link met jullie.

Wanneer je van ruige natuur houdt, van wandelen en wil je de capriolen van de papegaaiduiker gadeslaan, dan kom je hier volop aan je trekken. Trek je wandelschoenen en outdoorkleding aan en ga op verkenning. Enfin, terug met mijn aandacht naar dat medisch advies. Toegegeven, je hoeft je deur maar te openen, wanneer je op de Shetland-eilanden woont en je bent omringd door de natuur. Echter voorbij fijnstof en andere irritaties/frustraties liggen in Nederweert e.o. ook prachtige natuurgebieden en wat te denken van het nieuw aan te leggen voedselbos.

In Groot-Brittannië werd eerder dit jaar een onderzoek gepubliceerd met aanbevelingen om wekelijks zo’n 2 uur in de natuur door te brengen. Twee uur natuur per week helpt ons, onze zinnen te verzetten en geeft het immuunsysteem een geweldige boost. Hierdoor voelen we ons doorgaans fysiek en mentaal fitter.

In de natuur vinden we geen Wifi – maar wel goede verbinding

Twee uur per week in de natuur haal ik makkelijk wanneer ik ook een wandeling rondom het dorp meetel. Toch beleef ik een wandeling in de natuur anders dan in het dorp.  Wanneer ik bijvoorbeeld in deze tijd van het jaar door het bos loop en de geur van rottende bladeren ruik – overal paddenstoelen zie opduiken – zonnestralen zie die als een gordijn tussen de bomen vallen – wind voel rondom mijn hoofd, die met mijn haren speelt – het ruisen van gebladerte hoor – wanneer ik dit alles opmerk en er vervolgens ook nog een ree uit het bos tevoorschijn komt en het wandelpad oversteekt dan ben ik vol van verwondering. Cadeautjes van de natuur, noem ik ze, ze maken me blij. Ik betrek ze dan ook graag in mijn werk.

Deze week zijn er tal van gratis activiteiten bij Praktijk Jij bent Oké.
Afgelopen maandag konden mensen stoom afblazen in een gesprek. Een paar deden dit via een videogesprek en ik maakte ook met iemand een wandeling rondom het dorp. Mooi, hoe soms in een enkel gesprek, inzichten kunnen ontstaan en mensen weer verder kunnen.

Dinsdagvond konden mensen kennismaken met mediteren en hun vragen stellen in basisschool IKC de Bongerd. Woensdagochtend maakten we een stiltewandeling bij de Kwegt. Er stond een frisse wind die de bladeren aan de bomen liet ‘kletteren’. Wanneer je je ogen sloot leek het net vallend water. Daartussendoor hoorde je de vogels en in de verte het verkeer van de snelweg. Ik noem een stiltewandeling ook weleens een soul-wandeling vanwege de verbinding met de natuur.

De dag waarop dit column verschijnt is het thema; hoe ga ik om met mijn persoonlijke grenzen. Vrijdag gaan we het hebben over het communicatie-kompas. Al met al een interessante week met nieuwe ontmoetingen. Als je niets wilt missen van Jij bent Oké, nodig ik je uit om je te abonneren op de nieuwsbrief die zo’n 1x per maand in je mailbox komt.

Wanneer we alleen op mooie dagen wandelen komen we misschien nooit aan op de plek waar we willen zijn. Wees niet bang voor wat je tegenkomt. Wees eerder alert als je stilstaat en niet verder dreigt te komen. Om je goed te voelen, kun je het beste beginnen met eerst eens goed te gaan voelen.

AGENDA
2 december Mindfulness onderhouden – meditatie
29 januari en op 5 maart starten nieuwe groepstrainingen Mindfulness

Lisette

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie