In 2020 bepaalt de gemeente Nederweert hoe we het afval in Nederweert in de toekomst in gaan zamelen. Welke manier van inzamelen past bij Nederweert? Dat wil de gemeente samen met de inwoners onderzoeken.
Verschillen
Er wordt op veel verschillende manieren afval ingezameld in Nederland. Gemeenten zijn dan ook vrij in hun keuze. Dat is goed. Natuurlijk werken ze samen als dat mogelijk is. Maar je kunt nog niet een systeem voor heel Nederland bedenken. Iedere gemeente is anders, qua samenstelling en gebruiken. En de uitgangsposities verschillen sterk vanuit het verleden.
30 kg restafval per inwoner in 2025
Ze beginnen niet zonder uitgangspunten. Eerder stelde de gemeenteraad het beleidskader VANG (Van Afval Naar Grondstof) vast. Hierin stellen zij als doel om in 2025 nog maar 30 kg restafval per inwoner te hebben. Dit vraagt een nieuwe manier van afvalinzameling. Met het huidige systeem halen we dit niet.
Scheiden
Op dit moment zit er nog altijd 50% gft-afval tussen het restafval. Als dit gft-afval al eens uit het restafval kan worden gehaald, wordt er al een hele stap gemaakt richting de 30 kg restafval! De werkwijze met de huidige duobak stimuleert niet om het gft apart aan te bieden.
De duobak is op zijn retour
Het systeem van de duobak wordt nog door slechts vijf gemeenten in Nederland gebruikt. De duobak wordt nog maar door een partij gemaakt en inzamelvoertuigen zijn schaars. Het gevolg is dat er nog maar weinig partijen zijn die afval via de duobak kunnen of willen inzamelen. Dit alles leidt tot een hogere prijs voor de inzameling van de duobak vanaf 2020. De duobak is een dure inzamelmethode aan het worden.
Afvalstoffenheffing in 2020 omhoog
Vanwege de hogere kosten voor de inzameling van het huishoudelijke rest- en gft-afval stijgt de afvalstoffenheffing in Nederweert. Ook het duurder worden van de verwerkingskosten en een verhoging van de belasting op brandbaar restafval zorgen voor het duurder worden van het ophalen van afval. Op jaarbasis betaalt een huishouden in Nederweert € 20 meer dan in 2019.
Andere gemeentes gingen Nederweert voor
Veel gemeenten in Limburg en de rest van Nederland kondigde al aan dat de afvalstoffenheffing in 2020 stijgt. Nederweert is geen uitzondering. Wel zit de gemeente met haar gemiddelde kosten nog steeds laag. Dat willen ze in de toekomst zo houden. Een reden temeer om in 2020 op zoek te gaan naar een nieuwe manier van afvalinzameling voor Nederweert!”, aldus wethouder Voss.
8 Reacties
Waarom de bewoners het werk laten doen van bestuur en ambtenaren? Waarom niet een aantal (haalbare) voorstellen uitwerken en deze voorleggen aan diezelfde bewoners? Is veel efficiënter en sneller! Houdt eens op met die stroperigheid, ga gewoon eens aan de slag!
Zorg dat in Nederweert ook containers komen waar je de pampers ,
Van baby’s en ouderen In kunt doen.
Dit scheelt veel kilo’s aan afval. En in meerdere andere plaatsen groot succes.
Gaan die gemeente en wethouders en burgemeesters zelf ook nog wat vinden ervan? Betalen we ze zoveel geld om alles maar aan ons te vragen!!!!!!!????? Ik heb al zeker een keer of 4 gebelt naar de gemeente en al een keer gesproken met die wethouder van Budschop voor dat afval bij onsin de straat en wordt nog niet een keer teruggebeld!! Wel dik geld verdienen en niet naar ons luisteren en ons laten zitten met dat spul! Dat ze het maar opruimen!!
Frans ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat.
Het is prima om de bewoners te betrekken maar als de bewoners ineens alles voor hun moeten gaan beslissen kunnen ze het beste ermee stoppen.
Je wordt gekozen als volksvertegenwoordiger en dat betekend dat je dan beslissingen neemt voor je volk. Makkelijk verdient zo.
Maar dit bestuur staat ook niet bekend om hun goede besluiten.
Maak de afvalstoffenheffing maar goed duur dan zal je links en rechts nog wel een berg illegale afvalstorting zoen liggen goed bezig gemeente nederweert
Jos het vorige bestuur wel?
Dat vind ik van wel.
Ik was het er niet altijd mee eens, maar er was tenminste duidelijk waar men naar toe ging en wat ze ervan vonden.
Nu lezen we meer over de gemeente Weert dan over Nederweert als het er toe doet.
Van Nederweert lezen we vooral dat ze zangzaad en strooizout uitdelen. Wat een niveau.
Misschien zitten ze al op hun top. Dan heb ik liever dat ze niet teveel doen….
Geen duobakmeer? Moet ik dan 2 of 3 van die bakken in mijn voortuin zetten voor wat bladeren en een beetje afval.