In 2020 gaat de gemeente Nederweert bepalen hoe ze het afval in de toekomst in gaan zamelen. Welke manier past bij de gemeente? Dat willen ze samen met de inwoners gaan onderzoeken.
Verschillen
Er wordt op veel verschillende manieren afval ingezameld in Nederland. Gemeenten zijn vrij in hun keuze. Dat is goed. Natuurlijk werken ze samen als dat mogelijk is. Maar je kunt nog niet een systeem voor heel Nederland bedenken. Iedere gemeente is anders, qua samenstelling en gebruiken. En de uitgangsposities verschillen sterk vanuit het verleden.
30 kg restafval per inwoner in 2025
De gemeente begint niet helemaal zonder uitgangspunten. Eerder stelde de gemeenteraad het beleidskader VANG (Van Afval Naar Grondstof) vast. Hierin stellen ze het als doel om in 2025 nog maar 30 kg restafval per inwoner te hebben. Dit vraagt om een nieuwe manier van afvalinzameling. Met het huidige systeem wordt dit niet gehaald.
Werkwijze stimuleert niet
Op dit moment zit er nog altijd 50% gft-afval tussen het restafval. Als we dit gft-afval al eens uit het restafval kunnen halen, maken we al een hele stap richting de 30 kg restafval! De werkwijze met de huidige duobak stimuleert niet om het gft apart aan te bieden.
Duobak is op zijn retour
Het systeem van de duobak wordt nog door slechts vijf gemeenten in Nederland gebruikt. Er is nog maar één partij die de duobak maakt en inzamelvoertuigen zijn schaars. Het gevolg is dat er nog maar weinig partijen zijn die afval via de duobak kunnen of willen inzamelen. Dit alles leidt tot een hogere prijs voor de inzameling van de duobak vanaf 2020. Het is een dure inzamelmethode aan het worden.
Afvalstoffenheffing in 2020 omhoog
Vanwege de hogere kosten voor de inzameling van het huishoudelijke rest- en gft-afval stijgt de afvalstoffenheffing in Nederweert in 2020. Ook de hogere verwerkingskosten en een verhoging van de belasting op brandbaar restafval maakt het ophalen duurder. Op jaarbasis betaalt een huishouden in Nederweert € 20,- meer dan in 2019.
Andere gemeenten gingen ons voor
Veel gemeenten in Limburg en de rest van Nederland kondigden al aan dat de afvalstoffenheffing volgend jaar stijgt. “Wij zijn geen uitzondering. Wel zitten we met onze gemiddelde kosten nog steeds laag. Dat willen we in de toekomst zo houden. Een reden te meer om in 2020 op zoek te gaan naar een nieuwe manier van afvalinzameling voor Nederweert!”, aldus wethouder Voss.
5 Reacties
Twee dagen na elkaar nagenoeg hetzelfde verhaal publiceren maakt echt niet duidelijker wat de gemeente concreet voor ogen staat.
Informatiecampagne starten en dan je plan doordrukken met nog een bak met, zeker in de zomer, stinkend gft afval. Het zal me niets verbazen als het gewoon een slinkse manier is om geld te verdienen. Afval is big business
Zeker aan gescheiden afval kan ook een gemeente verdienen. En dan nog de verhoging van de afvalstoffenheffing, kassa!!
Volgens mij heeft deze coalitie de besluitvorming over afval. Doorgeschoven tot hun eigen wethouders er zaten, zodat ze hun eigen visie en ambities er in zouden kunnen leggen. En nu ze al bijna 1,5 jaar “bezig” zijn gaan ze de burgers vragen hoe ze het moeten gaan doen !! Waar is de visie en ambitie gebleven, en misschien nog wel een groter vraag wat heeft de wethouder afgelopen 1,5 jaar gedaan voor z’n geld. Dit is het duurste college (in salaris kosten) ooit maar niet bepaald productief.
En even een vergelijking met weert daar is de stijging volgens de begroting, met 10 euro precies half zo hoog als in Nederweert. Het is in ieder geval anders met dit college.
En even een vergelijking met weert daar is de stijging volgens de begroting, met 10 euro precies half zo hoog als in Nederweert. Het is in ieder geval anders met dit college.