Skip to content

Terugblik raadsvergadering door Nederweert Anders

Redactie
28 november 2019 | 15:00

Advertentie

De fractie Nederweert Anders blikt terug naar de raadsvergadering van 19 november 2019.

Ingezonden brief

We verwelkomden mevrouw Ayla Hermans als nieuw lid van de rekenkamercommissie. Welkom in Nederweert!

Verder werd, in cofinanciering met de Provincie Limburg, een subsidie  toegekend aan Eynderhoof voor de bouw van een peelboerderij, die geheel tot stand wordt gebracht door eigen vrijwilligers. De Raad stemde unaniem in met dit voorstel.

Nederweert Anders heeft vragen gesteld over het kappen van een houtopstand aan de Bientjesweg in Ospel. Hoewel de oplossing voor ons acceptabel is (het perceel wordt verplaatst, vergroot en qua beplanting een geschikt zoekgebied voor de patrijs), hebben we het College verzocht te borgen dat dergelijke ongewenste zaken in de toekomst niet vaker plaatsvinden. Wij vinden het belangrijk dat ons landschap via adequate handhaving voortdurend in de gaten wordt gehouden.

Verreweg de meeste raadsvoorstellen hadden betrekking op het Sociaal Domein.

Unaniem werd het Regionaal Beleidsplan Sociaal Domein 2020-2023 vastgesteld, evenals de Verordening maatschappelijke ondersteuning Nederweert 2020 en de Verordening Jeugdhulp 2020.

Onze vragen en opmerkingen hadden onder andere betrekking op het hoge, maar ook abstracte ambitieniveau van het Regionaal Beleidsplan, waarbij we opriepen tot een zo concreet mogelijke vertaling in de uitvoeringsplannen. Zet de mooie woorden om in meetbare daden, die zo nodig tijdig kunnen worden bijgesteld.

Op onze vraag naar de status van Respijtzorg voor ontlasting van mantelzorgers gaf de wethouder aan, dat Punt Welzijn hier via de nieuw opgezette vrijwilligerscentrale werk van gaat maken. Mooi, want zowel mantelzorgers als vrijwilligers zijn onmisbaar en van onschatbare waarde voor onze samenleving en daar moeten we heel zuinig op zijn!

We hadden ook een vraag over de Meedoenregeling in het kader van het armoedebeleid. Fijn om te vernemen dat ongeveer de helft van de doelgroep hier gebruik van maakt, maar het streven moet naar onze overtuiging zijn dit percentage zo hoog mogelijk te krijgen. De wethouder gaf aan dat met name via de Regisseurs Leefbaarheid voortdurend geprobeerd wordt om de juiste mensen te bereiken. Ideeën om dit verder te optimaliseren zijn volgens hem zeer welkom!

Op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning zijn de kosten voor huishoudelijke hulp door het loslaten van de inkomenstoets door het Rijk ook in Nederweert zorgwekkend gestegen. Steeds meer draagkrachtige inwoners maken gebruik van huishoudelijke hulp via de WMO, wat volgens ons een oneigenlijk gebruik is en tot een onaanvaardbare kostenverhoging voor de gemeente leidt.  Wij steunen wethouder Cuijpers dan ook volledig in zijn streven om samen met andere gemeentes het Rijk ervan te overtuigen dat deze maatregel teruggedraaid moet worden, voordat mensen met een smalle beurs er de dupe van worden.

Zoals bekend heeft Nederweert net als veel andere gemeenten een tekort in de Jeugdhulp, omdat enerzijds de bekostiging door het Rijk is verlaagd en er anderzijds een groter beroep op Jeugdhulp wordt gedaan. Hoewel de noodzaak tot kostenbeheersing wordt onderschreven en door alle partijen efficiency wordt nagestreefd, kiest Nederweert gelukkig voor kwaliteit. Financiële tekorten mogen nooit ten koste gaan van kwetsbare inwoners!

Tot slot hebben we uiting gegeven aan de bezorgdheid van een aantal inwoners van Nederweert over de uitrol van het 5G netwerk. Net als vele andere burgers en gemeenten in Nederland maken zij zich zorgen over de gezondheidsrisico’s en de wijze waarop de zendapparatuur wordt geplaatst, zonder invloed van de gemeente of individuele inwoners. De verantwoordelijke minister geeft zelf aan dat verder onderzoek naar gezondheidsrisico’s noodzakelijk is, maar dat men ondertussen toch begint met plaatsing van de apparatuur.

Ondanks onze nadrukkelijke vraag aan het College om hierover beter met burgers te communiceren en de ruimte te bieden voor het stellen van vragen en het uiten van hun bezorgdheid  bleef het College bij haar standpunt. Dit komt erop neer dat informatie en communicatie via de GGD (op de websiet van de gemeente) zal plaatsvinden en het College pas een actievere rol zal gaan spelen op het moment dat het plaatsen van zendapparatuur daadwerkelijk aan de orde is. Wij vinden echter dat het College haar verantwoordelijkheid voor gezondheid en veiligheid serieuzer moet nemen en vragen bezorgde inwoners hun stem hierover te laten horen.

Heeft u een idee over wat anders zou kunnen in Nederweert, laat het ons dan weten! Nederweert Anders gaat graag met u in gesprek: info@nederweert-anders.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie