Skip to content

Sociaal domein | Terugblik thema-avond gemeente Nederweert

Redactie
13 december 2019 | 20:51

Advertentie

Op 2 december vond in het Citaverde College in Nederweert een bijeenkomst plaats waarin de gemeente Nederweert verteld heeft over verschillende onderwerpen uit het sociaal domein. De onderwerpen zijn gekozen met een peiling. In totaal hebben 50 personen en de raadsfracties ervoor gezorgd dat de volgende onderwerpen aan de orde zijn gekomen.

Sociaal domein Nederweert

Samen aan de slag en de experimenteerregeling
Samen met de gemeenten Weert en Cranendonck en met vele partners in het sociaal domein, heeft de gemeente Nederweert één grote gezamenlijke ambitie voor 2022: Iedereen telt mee, doet mee en draagt bij naar eigen kracht. Om die ambitie te bereiken experimenteren ze met activiteiten die bijdragen aan het waarmaken van deze ambitie. Bijvoorbeeld een initiatief op het gebied van talentonwikkeling, duurzaam samenwerken of het organiseren van nabijheid.

De gemeente nodigt iedereen (bedrijven, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, scholen, verenigingen, inwoners, et cetera) uit om voor een goed initiatief gebruik te maken van de ‘Experimenteerregeling Samen aan de Slag!’. Alle informatie over financiële ondersteuning en het aanvraagformulier, vind je op www.samenaandeslag.net. Heb advies nodig, stuur dan een mail naar Maurice Lamers: m.lamers@weert.nl.

Hoe houden we de jeugdzorg betaalbaar
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp/-zorg. Een van de verwachte gevolgen van die decentralisatie was dat de kosten zouden afnemen. In de afgelopen jaren zijn de kosten echter gestegen. Een belangrijk thema is dan ook hoe je als gemeente invloed kunt hebben op de financiën. Aan welke knoppen kan men draaien?

Tijdens de thema-avond is uitgelegd hoe het jeugddomein in elkaar zit. Die kennis is namelijk nodig om naar de knoppen te kunnen kijken. Ten slotte werd besproken aan welke knoppen de gemeente kan draaien en waar ze als gemeente al mee aan de slag zijn. De gemeente Nederweert heeft, samen met de gemeenten Weert en Leudal, op veel thema’s al acties, pilots of gesprekken lopen. Maar transformatie gaat om een gedragsverandering en om ontwikkeling, en die veranderen niet van vandaag op morgen.

Aanvalsplan armoede
De gemeenteraad van Nederweert heeft 14 maart 2018 het Aanvalsplan Armoede en het bijbehorende addendum met acties en initiatieven vastgesteld. Het Aanvalsplan heeft als missie het voorkomen en terugdringen van armoede en sociale uitsluiting onder inwoners, door samen te werken en de kracht van Nederweert en zijn inwoners te benutten en te versterken.

Tijdens de presentatie werd stilgestaan bij wat ze tot nu toe hebben gedaan en bereikt, en waar de komende tijd de focus op ligt. Conclusie is dat er een aantal belangrijke en zinvolle initiatieven van de grond is gekomen. Denk aan de meedoenregeling, de kledingdagen, het kindpakket en de sociale raadslieden. De komende tijd gaan ze inzetten op communicatie om nog meer mensen uit de doelgroep te bereiken. Bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven houden ze kinderen, jongeren en verbinding met het onderwijs goed in de gaten en proberen ze de ‘verborgen armoede’ in het buitengebied beter te signaleren.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie