Dinsdagavond, Kerstavond, werden op het Nederweert War Cemetery in Nederweert voor de vierde keer kaarsjes aangestoken. Met het branden van de kaarsjes herdenken we hen die ruim zeventigjaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Een nieuwe Nederlandse waardevolle traditie is ontstaan. Dit jaren werden op meer dan 420 plaatsen kaarsjes ontstoken.
Lichtjes op oorlogsgraven in Nederweert
Op het Nederweert War Cemetery in Nederweert werden 363 lichtjes ontstoken. Jong en oud hielpen mee om de lichtjes aan te steken op de oorlogsbegraafplaats aan de Monseigneur Kreijelmansstraat. De initiatiefnemers Jermain Nicholls en Henny van der Steen hadden voor windbestendige Finse kaarsen gezorgd. De kaarsen blijven dit jaar in de kerstnacht tot het ochtendgloren branden.
Het begin
28 jaar geleden kwam Leena van Dam uit het Overijsselse Holten op het idee om op kerstavond kaarsjes te branden bij de graven op de Canadese begraafplaats in dit dorp. In haar geboorteland Finland is de traditie om tijdens kerstavond een lichtje te ontsteken voor overleden naasten en het lijkt haar een goed idee om dit gebruik ook te introduceren in Holten. Zodoende verlichten kaarsjes vanaf 1991 jaarlijks de 1394 graven van de gevallen soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
En verder
Dick Jansen uit het Friese Burgum kwam op de gedachte, waarom geen lichtjes op meer oorlogsgraven in Nederland? Hij zette in 2015 een Facebook actie op met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er in 2015 op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven en vorig jaar al bij 335 oorlogsbegraafplaatsen.
Pipers Society Castle d’Aldenghoor
Een back Piper gaf op gepaste wijze muzikaal ondersteunen. In Pipers Society Castle d’Aldenghoor leeft de herinnering voort aan het The Royal Regiment of Scotland The Black Watch. Onderdeel van de 51 Higland division die in onze contreien de bevrijding in 1944 zwaar hebben bevochten. Op het Nederweert War Cemetary hebben 14 The Black Watch hun laatste rustplaats gevonden, waaronder Sydney Hyams 18 jaar jong uit Manchester.
Burgemeester
Burgemeester mevrouw Birgit Op de Laak bedankte de ruim 170 aanwezigen voor hun aanwezigheid. Zij stak de eerste kaars aan, samen met haar familie.
Er zijn nog geen reacties geplaatst