In Nederweert zijn in 2019 meer baby’s geboren dan er mensen zijn overleden. Dat blijkt uit de voorlopige statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met 0,14 procent is dit het hoogste van heel Limburg. Ook Venray, Eijsden-Margraten en Simpelveld kregen er net iets meer inwoners bij door natuurlijk aanwas. Het inwonersaantal van Nederweert groeide met 0,14 procent. Het inwonersaantal in Nederweert stond op 1 december 2019 op 17.024.
Bevolking Nederweert
Het inwonersaantal van Maasgouw is afgelopen jaar het meest gegroeid van alle Limburgse gemeenten. Dat kwam vooral doordat er meer mensen naar de gemeente verhuisden. Het bevolkingsaantal groeide in Maasgouw met ruim 0,9 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers tot 1 december 2019.
Bevolkingsgroei Limburg
De meeste Limburgse gemeenten zagen hun inwonersaantal wel groeien. Na Maasgouw groeide Beekdaelen (0,7 procent) en Venray (0,6 procent) het hardst. In elf gemeenten daalde het inwonersaantal. In Brunssum is de daling het grootst, met bijna 0,9 procent.
Bevolkingsgroei landelijk
De Nederlandse bevolking groeide in 2019 met naar schatting 132 duizend personen tot ruim 17,4 miljoen inwoners. De bevolking nam meer toe dan in de afgelopen drie jaar. In 2019 kwamen er 31 duizend inwoners meer bij dan een jaar eerder. Er vestigden zich vooral meer mensen uit het buitenland. Dat blijkt uit de nieuwste raming van het CBS.
In 2019 groeide de bevolking in kleinere gemeenten rond de grote steden relatief gezien het sterkst, vooral door verhuizingen vanuit andere gemeenten. In absolute zin kregen de grootste steden er de meeste inwoners bij, voornamelijk door immigratie. Het aantal gemeenten met bevolkingskrimp nam voor het tweede achtereenvolgende jaar af. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers tot 1 december 2019.
Minder gemeenten met krimp
In 63 van de 355 gemeenten (18 procent) daalde de bevolking in 2019, volgens de voorlopige cijfers tot 1 december. Deze gemeenten liggen voornamelijk aan de randen van Nederland: in Noord- en Oost-Groningen, Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en de Achterhoek. In de meeste van deze gemeenten overleden meer mensen dan er kinderen geboren werden, en was ook het verhuissaldo negatief.
Zowel in 2019 als in 2018 waren er minder krimpgemeenten dan in 2017, toen het aantal inwoners nog in 91 van de destijds 388 gemeenten (23 procent) afnam. Dat er in de laatste twee jaar steeds wat minder gemeenten te maken hebben met een afnemend aantal inwoners komt hoofdzakelijk door de toegenomen immigratie. Vrijwel alle gemeenten kregen er in 2019 inwoners bij als gevolg van buitenlandse migratie.
Relatief snelle bevolkingsgroei
De huidige bevolkingsgroei is de grootste sinds het begin van deze eeuw. De laatste keer dat de bevolking in een vergelijkbaar tempo groeide was in 1975, ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname. In 1975 was ongeveer de helft van de groei afkomstig van buitenlandse migratie, in 2019 was dat meer dan 85 procent. Het migratiesaldo is sinds 2015 op recordhoogte, terwijl het geboorteoverschot sindsdien op het laagste niveau is sinds de eeuwwisseling.
Bron: CBS
3 Reacties
Naar aanleidng van het inwoners aantal in nederweert blijven wij zelfstandig.
Dit blijkt uit de cijfers van de CBS. Vandaar dat wij onze eigen burgemeester hebben.
Nederweert veegt voor zijn eigen deur,nu en de komende jaren.
Wij als Nederweertenaren laten onze gemeente niet afnemen door de weertenaren.
Ik zie het verband effe niet tussen het aantal inwoners en het wel of niet zelfstandig zijn. Er zijn genoeg gemeentes in Nederland met, veel, minder inwoners die ook zelfstandig zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg gemeentes met meer inwoners geweest die allang zijn gefuseerd.
Nederweert is, en blijft, zelfstandig omdat ze haar zaakjes goed op orde heeft. Zowel financieel als organisatorisch.
Daar hoef jij je geen dikke benen over te maken.