Skip to content

Sprakeloos het nieuwe decenium in | door Nederweert Anders

Redactie
4 januari 2020 | 19:00

Advertentie

Met de klanken van de Top 2000 op de radio gingen de laatste dagen van 2019 voorbij en maakt ook Nederweert Anders zich op voor 2020. Op de drempel van het nieuwe jaar kijken we nog even terug. Het was een heftig jaar. Een jaar waarin een 16 jarige meisje de wereld op zijn kop zette door vraagtekens te plaatsen bij ongebreidelde economische groei. Een jaar waarin de jeugd zich laat horen en schreeuwt om aandacht voor het klimaat en hún toekomst. Een jaar waarin boeren, bouwers en zorgverleners protesteerden uit onvrede over het beleid. Een jaar waarin we geconfronteerd worden met rapporten die al de nodige jaren waarschuwen dat we op weg zijn om de aarde uit te putten. Rapporten die niet altijd door iedereen voldoende serieus worden genomen, waardoor we nu samen voor heftige keuzes staan. Een jaar waarin de nuance steeds verder te zoeken is en het blijkbaar ‘normaal’ is om mensen, die een kritische noot plaatsen, voor rot te schelden op social media.

Maar er is ook een kentering gaande. “De meeste mensen deugen” is niet voor niks een bestseller in de Boekentop 10. De ‘deeleconomie’ begint steeds algemener te worden. Duurzaamheid is een onderwerp dat bij steeds meer mensen en bedrijven hoog in het vaandel staat. Het is geen schande meer om tweedehands artikelen te kopen en te hergebruiken. In de grotere steden is auto-delen al heel gewoon. Mensen die met Kerstmis hun huis open stellen voor vreemden zijn geen uitzondering meer. Ook in Nederweert zijn diverse mooie initiatieven ontplooid om de samenleving beter te maken. Buurtverenigingen die samen aan de slag gaan om hun omgeving leefbaarder te maken. Een coöperatie van mensen die voor schone energie gaan. Op Kerstavond brandden honderden kaarsjes op het Engels kerkhof om de mensen die voor ons gestorven zijn te herdenken. Verenigingen die zich inzetten voor goede doelen. Er is veel om trots op te zijn.

Natuurlijk zijn het maar kleine stapjes en we lossen hiermee de grote sociale, economische en milieuvraagstukken niet op. Maar als we met respect voor ieders overtuiging met elkaar het gesprek blijven voeren dan is er ruimte voor ontwikkeling en vooruitgang. Niet schreeuwend tegenover elkaar, maar in een dialoog samen op zoek naar een oplossing, hoe klein ook. Dan is er hoop op een mooie toekomst, ook in het komende decennium. Nederweert Anders zal zich hier voor blijven inzetten.

Ik wens u allen een gezond en mooi 2020.

Ria Stienen
Fractievoorzitster Nederweert Anders

Advertentie

10 Reacties

  1. Los van de mooie boodschap hierboven, het nieuwe decennium begint pas over een jaar.

  2. Mooie algemene woorden die goed te begrijpen zijn als Nederlander.
    Mis deze mooie woorden als het gaat om ons Nederweert.
    Komt Nederweert Anders nog met een terugblik over wat ze afgelopen jaar voor ons Nederweert hebben gedaan en wat ze dit jaar voor ons gaan betekenen?

  3. Over wat ze bereikt hebben afgelopen periode en willen gaan bereiken komende periode blijven ze sprakeloos.
    We zullen moeten wachten tot de volgende verkiezingen , dan zijn we zelf sprakeloos van alle beloftes die dan weer uit gesproken worden.

  4. Dat 16jarig meisje dat was niet spontaan, maar daar zat een strakke planning achter. (lees een extreemlinkse organisatie), wat de buurt dat klopt wel je kunt heel veel bereiken met samenwerking in de buurt! Huis openstellen voor vreemden? Niet doen je weet niet wat allemaal binnenhaalt. En wat de schone energie betreft, de zonnepanelen dat al wel werken, maar de windturbines zet daar maar vraagtekens bij betreft efficiëntie! Verder mis ik in het stuk hoe NA Nederweert de komende jaren vorm wil gaan geven.

    • Zonnepanelen zijn anders ook niet zo schoon als iedereen wenst te geloven. De panelen zitten vol met componenten die schadelijk zijn voor de natuur. De bedrijven die daken volleggen met panelen geven werken niet voor niets met levensduren van 25 tot 29 jaar zodat ze niet verantwoordelijk zijn voor de afvoer van het chemische afval.
      Het huidige stroomnet wordt als accu gebruikt waardoor er altijd een centrale standby staat.
      Wind energie idem. Enkele 4e generatie kerncentrales zetten echter wel zoden aan de dijk.
      Omdenken:
      Voor Nederweert zouden we alle mega stallen moeten centreren in een groot complex. Biogassen kunnen worden afgevangen en worden gebruikt voor energie opwekking. Kan meteen de lucht goed gewassen worden. Veearts praktijk in het complex en wellicht zelfs een slagerij. Minder landschapsvervuiling. Waarom kan het met industrie wel maar met stallen niet.

    • De boeren weten zelf nog niet dat ze al bedrijven zijn!

    • Daar heb je een punt Driek vanne kwart, ik geef dat ook aan met de zonnepanelen in een twijfelende vorm. Windturbines dat gaat het niet worden in Nederweert, door dat het te weinig waait zullen die monsters 60% van de tijd stil staan! De schone energiebronnen op dit moment zijn inderdaad kernenergie en gas reken ik daar ook bij, en misschien in de verdere toekomst waterstof!

  5. Ik heb toen op NEDERWEERT ANDERS gestemd Ze beloofde dat ze alles anders zouden doen dan eerst en dat er minder boeren zouden komen en dat de Jan linders niet weg zou gaan en dat de Lambertushof zou worden aangepast en dat ze naar de mensen gingen luisteren. Ik stem er niet meer op omdat ze beloven van alles maar alles veranderd helemaal niks!!!!!!

    • Gefeliciteerd. U heeft eindelijk door hoe politiek in het algemeen werkt. Bravo!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie