Skip to content

Bijeenkomst Heemkundevereniging Nederweert

Redactie
15 januari 2020 | 19:00

Advertentie

Heemkundevereniging Nederweert nodigt je uit voor een bijeenkomst op dinsdag 21 januari om 20.00 uur in zaal Centraal Kerkstraat 59 Nederweert. Met een inleiding over; Waarom is Genealogie in onze regio zo moeilijk? Door Thieu Wieërs.

Heemkundevereniging Nederweert

Een gebied met schuivende grenzen.
Nadat de Franse revolutionairen in 1795 in ons gebied de legpuzzel terugbrachten tot één geheel trokken de Belgische opstandelingen er in 1843 opnieuw een streep door. Herschikkingen drongen zich of opnieuw op. Maar niet alleen de landsgrenzen verschoven, maar ook die van kantons, gemeenten en bisdommen. Dit alles deed de mens, maar de Maas stroomde er ook nog. Om de verwarring nog groter te maken vallen de grenzen parochies dikwijls niet samen een juridische gebied of een gemeente. De vraag die men zich voortdurend moet stellen is: “Waar moet men ter kerke en waar gaat men ter galge?”

Gelardeerd met grote en kleine enclaves
Aan enclaves is er geen tekort. Gaande van Ass, Winkel, Katert, het Solt, de Ketel en Haler, tot Kelpen, Oler en Ell. Wie weet ze allemaal liggen? De gemeente Molenbeersel wordt pas in 1845 gevormd uit resten van Stramproy, twee delen van Hunsel, twee enclaves van Ittervoort en twee van Kessenich.

Gepokt en gemazeld met zwarte en grijze gaten
Sommige primaire bronnen voor genealogisch onderzoek zijn zoek (Nunhem) of verbrand (Geistingen en Baexem). De service van de rijksarchieven is niet overal van het Maastrichtse niveau. Dat je voor heel wat zaken uit onze regio in Duisburg (voor enkele jaren in Dusseldorp of Brühl) moet zijn of natuurlijk in Luik, Hasselt of Brussel is vrijwel onbekend en schrikt af.

De inleider Thieu Wieërs was wiskunde-leraar bij de Kruisheren in Maaseik. Zijn interesse in en onderzoek naar het verleden van al zijn voorouders en dus ook van hun leefwereld deed hem uitgroeien tot een bekend genealoog en kritisch streekhistoricus in en rond het grensgebied Stokkem – Maaseik – Weert- Meijel – Roermond en de Maas.

Heemkundevereniging Nederweert hoopt je met velen te mogen begroeten, iedereen is welkom.

Advertentie

1 Reactie

  1. Schoeen foto van de kinderen Breukers oet Leivere……van links nao rechts Martha, Sjra, Thei, Chris, Pierre, Tinie, Jan, Lucie en Judith…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Asfalt-wegwerkzaamheden-Winnerstraat-Uliker-Nieuwstraat-Nederweert-4
De werkzaamheden duren een kleine maand
17 september 2024 | 12:24
1Overlijdensbericht Kitty Houtappels - Gielen
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
17 september 2024 | 8:30
2024_09_16 Arbeidsmarktregio Midden-Limburg zet koers met ondertekenen intentieverklaring
Samen arbeidsmarktregio Midden-Limburg versterken
17 september 2024 | 7:00
Succesvol congres Europese carnavalsbonden in Weert 4
Opmaat naar het aankomende Vastelaovendseizoen
16 september 2024 | 21:02

Advertentie