Mobiliteit gaat over bereikbaarheid en over verkeersbewegingen met de fiets, te voet, via gemotoriseerd verkeer of met het openbaar vervoer. “De ontwikkelingen binnen onze gemeente en veranderingen in de samenleving zijn van invloed op de mobiliteit, zowel in als rond onze gemeente”, vertelt wethouder Koolen. “Daarom hebben we een nieuw mobiliteitsplan opgesteld in samenspraak en in samenwerking met burgers en maatschappelijke partners.” Het mobiliteitsplan ligt op dinsdag 11 februari voor aan de gemeenteraad.
“Iedere inwoner komt in aanraking met verkeer”, licht de wethouder toe. “Van schoolgaande jeugd tot bezoekers aan onze gemeente. Onze taak is ervoor te zorgen dat de infrastructuur klopt, dat de gemeente en haar kernen goed bereikbaar zijn en dat we mensen bewust maken van andere middelen van vervoer en ook van het gedrag in het verkeer.”
Mobiliteitsplan
Invloeden
De laatste jaren hebben allerlei (ruimtelijke) ontwikkelingen plaatsgevonden in Nederweert. Denk aan de aanleg van een nieuwe woonwijk of de herinrichting van de Brugstraat-Kerkstraat. Daarnaast heeft een veranderende samenleving gevolgen voor verkeersbewegingen. Zo zorgt de vergrijzing voor scootmobielen in het verkeer en is er een toename van de elektrische fiets. Deze ontwikkelingen vragen om een nieuw mobiliteitsplan.
Ambities
Nederweert wil de komende jaren inzetten op verkeersveiligheid, een logisch en veilig netwerk voor fiets-, landbouw- en vrachtverkeer, voor iedereen toegankelijk, openbaar vervoer en een optimale doorstroming op de rijks- en provinciale wegen.
Keuzes maken
“Het mobiliteitsplan en het traject met burgers en maatschappelijke partners heeft een hele lijst van verkeersprojecten opgeleverd,” vertelt wethouder Koolen. “Als we deze allemaal uitvoeren is een bedrag van € 10 miljoen nodig. Voor de periode 2020-2023 is € 3 miljoen beschikbaar. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden.”
De uitvoering
De gemeenteraad wordt voorgesteld een deel van de projecten in de periode 2020-2023 uit te voeren. Voor een deel van de overige projecten wordt gekeken of er goede alternatieven zijn én de financiële middelen beschikbaar zijn. Deze kunnen in de periode 2020-2023 dan nog worden uitgevoerd. Een aantal maatregelen zal vanaf 2024 worden opgepakt en er zijn ook projecten die (nog) niet worden uitgevoerd.
Naast de maatregelen in het mobiliteitsplan, wordt met de Provincie nog overleg gevoerd over de verbetering van de N266–N275.
Blijvende investering
“Het mobiliteitsplan biedt een goede basis om aan de slag te gaan. Maar er blijft werk aan de winkel. Mobiliteit is nooit af en vraagt om een blijvende investering in infrastructuur, het gedrag van burgers en onze bezoekers”, aldus wethouder Koolen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst