Skip to content

Communicatievalkuilen in relaties (Deel 3)

6 februari 2020 | 11:00

MindfulnessDe mensen die het dichtste bij je staan krijgen meestal de volle laag. Hoe komt dat toch?

Ach, wat is dat toch heerlijk, prille liefde, of je nu 15 of 51 bent. Beiden zetten hun beste beentje voor en laten zich van hun mooiste kanten zien. Zodra we ons veilig wanen zijn we minder alert en laten we steeds meer van onszelf zien. De eerste keer, dat er onbewust een scheetje ontsnapte, was wellicht gênant, maar valt je op den duur misschien niet eens meer op. 

Het brengt ook iets waardevols met zich mee, wanneer je met mensen bent waarbij je je op je gemak voelt. Dat maakt dat je spieren in rust kunnen komen, en je ontspant. Doch wanneer je ergens stress door ervaart; iets op school, je werk of je relatie, dan lukt dat ontspannen vaak niet zo goed. In dit column beperk ik me tot valkuilen in communicatie. 

Zodra we ons veilig voelen worden reacties ongeremder. Minder terughoudendheid gaat ook over het tonen van emoties bij mensen waarbij we ons veilig voelen. Dat brengt iets moois met zich mee, maar er is ook een andere kant waar je misschien minder trots op bent. We hebben allemaal weleens van die mindere dagen. Wanneer je bijvoorbeeld frustratie voelt. Misschien is er eerder die dag iets voorgevallen waaraan je je flink geërgerd hebt en vergeet je hierdoor thuis aardig te zijn tegen degene van wie je het meest houdt, of je dierbaar is. Vaak gaat het over iets totaal onbenulligs wat een reactie kan uitlokken zoals; je stem verheffen, zuchten, met je ogen rollen en overdreven gebaren. Ook sarcasme, stampvoeten of met de deuren slaan kan een reactie zijn. ‘Het gebeurt automatisch’, hoor ik dan weleens zeggen, gevolgd door: ‘Daar kan ik echt niets aan doen.

Het gebeurt inderdaad veelal automatisch, doch het is een misvatting te denken dat je daar niets aan kunt veranderen. Bewust-er-zijn helpt je namelijk het tij te keren, en dat is iets wat iedereen kan leren. Want laten we eerlijk zijn. Het is niet fijn wanneer je vriend(in) vriendelijker is tegen anderen dan tegen jou. Kritiek, snauwen, blikken die boekdelen spreken en afwijzende lichaamshoudingen zijn niet bevorderlijk voor goede relaties wanneer dit lang aanhoudt én er niet over gesproken wordt.

Natuurlijk hoef je niet elke poep en scheet tot in detail uit te praten. Wanneer je van elkaar weet wat er speelt kom je al een heel eind. Doch dat wil niet zeggen dat er nooit over gesproken hoeft te worden. Wanneer er issues zijn die met je relatie te maken hebben laat ze dan niet sluimeren. Voordat je het weet ontstaan er allerlei aannames die niet juist hoeven te zijn en er een kloof ontstaat. Wanneer je er bewust van bent dat je zojuist iemand hebt afgesnauwd, terwijl dit absoluut niet jouw bedoeling was, vertel het die persoon. Het doet niet alleen jezelf goed maar ook die ander en de relatie met die ander. Ik zeg dan bijvoorbeeld: ‘Sorry, ik merk dat ik kortaf ben. Dat was niet mijn intentie. Ik ben gefrustreerd door (vul maar in) en dat heeft niets met jou en je vraag aan mij te maken.’ 

Bewust-er-zijn helpt je om het tijd te keren.
Op het moment dat je bewust bent van je automatische reactie kun je ervoor kiezen een bewuste reactie te geven. Als ik kijk naar de woorden die ik gebruikte dan lees ik hierin erkenning. Die erkenning kalmeert niet alleen mezelf maar ook de ander omdat deze zich erkent voelt. Mensen hebben nu eenmaal soms de neiging om alles persoonlijk te maken. Ook al weet je dat iets niet persoonlijk bedoeld is, wil dat nog niet zeggen dat het gevoel weg is. Zelf was ik er ook zo eentje. Vooral in de tijd dat ik puber was tot in mijn adolescentie. Beoefening van meditatie, Mindfulness en een stukje coaching, maakte dat ik leerde hoe ik er anders mee om kon gaan.

Ben je op zoek naar een gediplomeerde coach of trainer Mindfulness, bekijk dan mijn profiel op coachfinder en maak een afspraak.

Lisette

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto| Sanne Schreuers
19 zelfstandige woningen in het centrum van Weert
23 november 2024 | 18:15
Hema-Volksloop-nu-met-Permanente-Routes
Permanente routes
23 november 2024 | 16:00
Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26

Advertentie