Het is vrijwel onmogelijk om geen mening te hebben. Zelfs wanneer iets je niet zoveel uitmaakt, dan is ook dát een mening. Geen mening hebben is overigens helemaal niet handig. Zo moet je soms snel kunnen schakelen tussen veilig en onveilig, zoals bijvoorbeeld in het verkeer. In dat geval is het vermogen om te kunnen (be)oordelen bijzonder nuttig. We oordelen echter niet alleen in levensbedreigende situaties maar ook over wat we mooi vinden, wat we leuk vinden, wat bij ons past en niet bij ons past en ook over mensen en situaties. Misschien heb je zelfs een oordeel over jezelf. Wat zeg je tegen jezelf wanneer je jezelf in de spiegel ziet?
Een oordeel is niet anders dan het hebben van een mening. Echter, hoe je met die mening omgaat is bepalend voor je gevoelens en verdere reacties. Uit één gedachte kan namelijk een heel verhaal ontstaan. Dit kan net het verschil maken tussen oorlog of vrede in je hoofd. Zodra een mening hard wordt, kan het lastig zijn om daar beweging in te krijgen. Ik leerde op school hoe belangrijk het is om een eigen mening te vormen. Ik leerde er echter niets over hoe ik vervolgens met al mijn meningen om moest gaan.
Oordelen is dus niet slecht. Je hebt het nodig om veilig naar de overkant van de straat te komen. Het wordt anders wanneer er uit een oordeel hele waanideeën ontstaan, of meningen verharden. Daar doe je jezelf geen plezier mee en een ander meestal ook niet.
Wanneer we Mindfulness beoefenen, oefenen we de vaardigheid beschrijven. Dit leert je onderscheid te maken. Het leert je ook om goed te kijken. Probeer maar eens een tekening te maken wanneer een ander je vertelt hoe het beeld eruit moet zien. Pffff… ik wou dat ik net zo mooi kon tekenen en schilderen als velen uit mijn familie, maar helaas. Hahaha, weer zo’n lekker oordeel over mezelf. Welke oordelen heb jij over jezelf?
Heb jij interesse in een training Mindfulness of ben je op zoek naar een coach bekijk dan mijn profiel op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine.
Lisette
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
2 Reacties
Dit begint pijnlijk te worden.
Maar goed, dat is slechts een mening.
Dit begint pijnlijk te worden.
Maar goed, dat is slechts een mening.