Skip to content

Coronavirus, quarantaine en arbeidsconflict

10 maart 2020 | 15:40

Het coronavirus (COVID-19) heeft Nederland bereikt en telt inmiddels honderden besmettingen verspreid over het land. In Limburg hebben 32 mensen positief getest op het virus. Net over de provinciegrens in Noord-Brabant grijpt het virus wel hard om zich heen.

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, wordt geadviseerd om waar mogelijk thuis te werken, en bij een eventuele besmetting om in thuis-quarantaine te gaan. Maar welke rechten hebben werknemers wanneer ze het coronavirus oplopen en zich gedwongen moeten afzonderen? En wat als dit tijdens de vakantie in het buitenland gebeurt?

Ziek thuis door het coronavirus
Wanneer een werknemer thuis komt te zitten met ziekteverschijnselen die lijken op het coronavirus, gelden dezelfde regels als bij elke andere ziekmelding. De werknemer krijgt zijn loon volgens de Ziektewet maximaal twee jaar doorbetaald. Is de werknemer in contact gekomen met iemand die besmet is met COVID-19, maar zelf niet ziek? In dat geval is thuis-quarantaine zeer verstandig, en zal met de werkgever moeten worden bekeken hoe het werk in te vullen. Bijvoorbeeld door thuis te werken. Is thuiswerken geen optie? Werkgevers mogen hun werknemers niet verplichten om dan maar vrije dagen op te nemen. De werknemer wordt daarom gewoon doorbetaald. Wordt de werknemer alsnog ziek, dan gelden weer de regels van de Ziektewet.

Werknemers die zich zorgen maken over besmetting met het coronavirus op de werkvloer, mogen niet zomaar thuisblijven. Dit kan worden gezien als werkweigering en leiden tot een loonstop. De werkgever kan extra maatregelen nemen met betrekking tot de hygiëne om de kans op besmetting te verkleinen.

Quarantaine tijdens vakantie in het buitenland
Raakt de werknemer besmet met COVID-19 tijdens de vakantie in het buitenland en is quarantaine of isolatie ter plekke noodzakelijk? In het geval dat de werknemer ziek wordt, geldt dat de werkgever het loon moet doorbetalen. De dagen dat de werknemer ziek is, tellen dan niet als vakantiedagen maar als dagen van ziekteverlof, tenzij dit in de arbeidsovereenkomst of CAO anders staat vermeld. Het kan zijn dat ziektedagen dan toch in mindering worden gebracht op de bovenwettelijke vakantiedagen.

Is de werknemer niet ziek maar wel in quarantaine geplaatst in het buitenland? Dan is sprake van overmacht voor de werknemer. De wet neemt als uitgangspunt dat bij overmacht niet kan worden gewerkt maar er wel recht is op loon, omdat dit buiten de schuld van de werknemer om gebeurt. Maar de werkgever heeft ook geen invloed op een situatie als quarantaine in het buitenland door het coronavirus, waardoor loon doorbetalen niet per se verplicht is. Dus zullen werkgever en werknemer moeten zoeken naar een redelijke oplossing.

Arbeidsconflict door het coronavirus
Ontstaat toch een arbeidsconflict door de genomen maatregelen vanwege het coronavirus? Bijvoorbeeld omdat de werkgever bepaalde beslissingen neemt om het werk in te vullen, die voor de werknemer niet haalbaar zijn. Of een geschil over vakantie, overwerk of ziekte? Een rechtsbijstandverzekering biedt uitkomst. Hiermee hebben werknemers toegang tot een bemiddelaar of jurist die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_11_26-File-na-ongeval-Randwegbrug-N275-1
Gelukkig raakte er niemand ernstig gewond
26 november 2024 | 14:19
Weem-wurtj-ut-2
Zondag 13.33 uur, Pinmaekers Pelieës Budschop
26 november 2024 | 13:33
Eynder-Pieck-Festeyn-Eynderhoof-Nederweert-Eind-33
Geweldige Kerstsfeer in Anton Pieck-stijl
26 november 2024 | 12:00

Advertentie