Skip to content

Belangrijkste doel Klimaatakkoord uit zicht

11 maart 2020 | 7:00

Het gaat waarschijnlijk niet lukken om in 2030 ongeveer 49 procent minder broeikassen uit te stoten ten opzichte van 1990. Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hoe kunnen inwoners uit Nederweert een steentje bijdragen aan het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord?

Doelstellingen uit het Klimaatakkoord
Het Klimaatakkoord is de Nederlandse invulling van het Klimaatverdrag van Parijs. Het klimaat verandert snel. Om de aarde ook voor de volgende generatie leefbaar te houden, moeten er minder broeikasgassen worden uitgestoten. Het belangrijkste broeikasgas is koolstofdioxide (CO2). De belangrijkste doelstelling uit het Klimaatakkoord is om in 2030 maar liefst 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Daarnaast moet in 2030 ongeveer 70 procent van onze energie afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Volgens het PBL gaan we de eerste doelstelling dus niet halen. Dat concluderen zij na een doorberekening van de effecten van het klimaat- en energiebeleid. Een belangrijke reden voor het niet halen van de doelstellingen is het aantal auto’s op de weg. 

Kabinet neemt extra maatregelen
Waarschijnlijk blijft de reductie steken op 43 tot 48 procent. Daarom heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken besloten om extra maatregelen te nemen. Zo moet de aanleg van zonnepanelen op gebouwen van de overheid en scholen worden versneld. Daarnaast worden bedrijven en burgers met aantrekkelijke subsidies verleid om te verduurzamen. Zo is er 60 miljoen euro extra subsidie gereserveerd voor warmtepompen en zonneboilers. Daarnaast kunnen woningeigenaren sinds kort weer een beroep doen op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dat houdt in dat zij 20 procent van de investeringskosten terugkrijgen als ze investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen.

Investeren in energiebesparende maatregelen
Zoals hierboven al is beschreven, is het belangrijk dat woningeigenaren gaan investeren in energiebesparende maatregelen aan de woning om zo energie te besparen. Denk hierbij aan woningisolatie, zonnepanelen of een duurzame verwarmingsinstallatie. Op deze manier wordt er een stuk minder energie verbruikt en dus minder CO2 uitgestoten. Daarnaast biedt het ook een aantal voordelen voor de bewoners. De energierekening wordt namelijk een stuk lager en daarnaast gaat het wooncomfort omhoog. Vaak krijgt de woning door energiebesparende maatregelen een hoger energielabel, waardoor de waarde van de woning stijgt.

Energie én geld besparen
Ook zonder financiële inspanningen kunnen bewoners geld en energie besparen. Zo kunnen mensen honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Via een energievergelijker kunnen zij op zoek gaan naar de goedkoopste, duurzame energieleverancier. Het is ook mogelijk om via deze energievergelijker gelijk over te stappen. Daarnaast kan het lonen om slim met de verwarming om te gaan. Deuren dicht houden en de verwarming een graadje lager maken veel verschil.

Advertentie

9 Reacties

    • Jensen.nl als bron noemen staat gelijk aan automatische diskwalificatie.

  1. CO2 is niet het belangrijkste broeikasgas. Waterdamp (H2O) is een veel sterker broeikasgas.
    Slechts 0,04% van de atmosfeer bestaat uit CO2. Waterdamp kan tot 7% lopen.
    Zelfs als wij in Nederland vandaag stoppen met CO2 uit te stoten dan is de invloed op het klimaat 0,0.
    Er is natuurlijk niks mis met het isoleren van je huis. Het is goed voor je energierekening maar voor het klimaat hoef je het niet te doen.
    Klimaatdoelstellingen dienen alleen een politiek belang en natuurlijk wordt er ook veel geld aan verdient.

  2. Gevoel voor realiteit moet de belangrijkste transitiepijler vormen. Anders dan nu!
    De transitie moet gericht zijn op, zonne-energie, kernenergie als overbrugging
    en waterstof als permanente aardgasvervanger. Zeker geen Russisch gas!
    De landschapsvervuilende horizonten moeten we niet hebben; ver uit het zicht
    op zeeën is m.i. aanvaardbaar.
    De gas-infrastructuur is aanwezig dus laat hem in godsnaam intact; we hebben
    hem heel hard nodig op korte termijn.

    • Verstandige woorden.
      Daar zou ik nog aan willen toevoegen, ook zeker geen biomassa en het moet betaalbaar blijven.
      In Duitsland hebben ze zich met hun erergiewende aardig in de voet geschoten. Het landschap verpest met honderden windmolens en de stroomprijs is zo hoog geworden dat de laagste inkomens hun energierekening niet meer kunnen betalen.

    • KlimaatOptimist 2, inderdaad verstandige woorden, maar helaas heeft de gemeente toestemming verleend, om aan de Zwarteboordweg, 4 van die lelijke vogelvermalers neer te zetten, terwijl ieder weldenkend mens weet, dat die dingen neergezet ver in het binnenland onrendabel zijn!
      Kijk op Jensen.nl voor het verstandige geluid, je kunt hem steunen door in de webshop t-shirts, rompertjes, hoody’s, sweaters enz. te kopen! Link in reactie van KlimaatOptimist hierboven in de eerste reactie!

    • en niet alleen vogels gaan er dood aan windmolens, ook insecten.
      Dus die lelijke dingen, die ook nog eens kort meegaan, moeten we inderdaad helemaal niet willen in onze klimaatgekte.

    • Inderdaad de insecten ook, en ontzettend jammer dat onze gemeente ook meegaat in de klimaathysterie!

  3. Klimaatoprimist moet Klimaatoptimist 2 zijn.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00

Advertentie