Door Nederweert Anders
“Dát is nog ‘ns een prachtige houten plaat die ik daar opgeduikeld heb”, denk je bij jezelf. Je staat er even rustig naar te kijken. Je wrijft er eens over met je handen. Hij is ook zo mooi vlak. Met een werkelijk schítterende houtnerf. “Daar zou ik weleens een mooie tafel van kunnen maken.” Je bent dan wel geen timmerman maar dát zal niet al te moeilijk zijn.
Dit projectje kan je aanpakken op verschillende manieren. Één manier is dat je hout gaat kopen voor de poten en gewoon gaat beginnen. Je ziet wel waar het schip strandt (het kan misschien een wiebeltafel worden) maar dat probleem los je dan (kost wellicht iets meer geld) later wel weer op. Manier TWEE is dat je je door de buurman, die timmerman is, laat inspireren en dán aan het werk gaat (misschien wil hij je zelfs helpen). En zo zijn er meerdere manieren van aanpak. Oók in onze politiek/gemeenteraad kan men kiezen voor verschillende manieren van aanpak…
We onderscheiden ruwweg 2 manieren van politiek bedrijven:
1) OUDE politiek
2) NIEUWE politiekUiteenzetting (kort) van deze 2 vormen van politiek beoefenen zoals ze in de gemeenteraden van onze Nederlandse gemeenten voor kunnen komen:
1) OUDE POLITIEK
Dit is het beoefenen van politiek waarbij een partij de ándere partij(en) als tegenstander ziet. Vaak herkenbaar aan o.a. de volgende zaken:
- Het naar voren schuiven van de eigen partij (zichzelf op de borst slaand) “ONZE partij heeft dit gefikst” waarbij het ‘de ander afkatten’ ten aanhore van toehoorders, teneinde zichzélf beter te doen lijken, vaak voorkomt.
- De partij doet er alles aan om -groot- te zijn. (Ook buiten een campagne-periode om); Macht is voor zo’n partij het belangrijkst.
- Media en pers worden ‘gebruikt’ om, naast andere mededelingen, bovenstaand te tonen aan bevolking.
- Vanwege de hunkering naar macht gevoeliger voor zaken als corruptie etc.
2) NIEUWE POLITIEK
Dit is de manier van politiek bedrijven uitgaand van het principe: ‘We zijn collega’s met de andere partijen en we werken samen ten gunste van de bevolking (dienstbaarheid). ‘ “Partijbelangen zijn hieraan óndergeschikt.”Vaak herkenbaar aan o.a. de volgende zaken:
- De partij focust op: Wát heeft de bevolking/stad nodig. Wát moet er gebeuren ten gunste van het dorp/deze stad. (Profileren is in campagne-periode op informatieve basis)
- Het benaderen van de collega-partijen in het sámen vinden van oplossingen.
- Media en pers worden ‘gebruikt’ om de bevolking op de hoogte te houden/brengen van het gezámenlijk gedane werk c.q. de ontwikkelingen/doelen, gezámenlijk bereikte resultaten.
- Nauwelijks of niet gevoelig voor corruptie vanwege het uitgangspunt van dienstbaarheid aan de bevolking en de samenwerking hierin.
Nederweert ANDERS gaat in haar politieke werk nadrukkelijk te werk op manier 2;
De manier van de NIEUWE politiek!ÉÉN (collegiaal team) voor ALLEN !
6 Reacties
Met welk bericht Nederweert Anders dus de oude politiek lijkt te bedrijven……… Zichzelf op de borst kloppen, anderen afkatten en de media gebruiken om dat te verkondigen.
Inderdaad ook mijn pijnlijke constatering
De publicatie lijkt afkomstig te zijn van de partij Nederweert Anders. Helaas geen afzender of reaktie-adres vermeld. Dat is jammer want ECHT anders begint begint bij het betrekken van de inwoners waarbij je elkaar herkenbaar aanspreekt en in contact blijft……
als er een partij is die mensen in de hoek zet en afkat omdat ze een andere mening hebben of het niet met hun eens zijn is het Nederweert Anders. in de raad trekken boze gezichten niet meer bij als een motie of amendement wordt afgewezen. en een specialiteit van de raadsfractie is andere partijen afzeiken omdat ze een andere mening hebben. en dan durven ze zo een stuk te schrijven, blijkbaar is zelfreflectie hun helemaal vreemd.
Het bestaande kartel verwerpen om zelfs plaats te kunnen gaan nemen. Werkt voor Forum ook niet, dus waarom hier wel?
“Hoe schiet ik in mijn eigen voet”? Er zijn meerdere manieren van aanpak. Nederweert Anders geeft alvast een mooi voorbeeld!