Het maakt niet uit of je jong of oud bent.
Het maakt niet uit waar je in je dagelijkse leven mee bezig bent.
Iedereen van ons heeft met de gevolgen van het virus te maken.
“Wij willen mensen uit Nederweert de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen“. Vandaag de oma en opa;
Tina (73 jaar) en Jo (74 jaar);
(Tina doet telefonisch het woord.)
Op dit moment zien wij de kinderen niet, de kleinkinderen niet en de achterkleinkinderen niet in zoverre, en dat is heel leuk, dat ze soms bellen om te zeggen dat we aan het raam moeten gaan staan. We kunnen dan zwaaien. Ik heb ze dus eigenlijk allemaal gezien. En we houden via de telefoon contact. Maar het is op een andere manier. Je kunt ze geen knuffel geven. Ik zelf heb daar een beetje moeite mee en ook Jo vindt dat heel vervelend. Dat lijfelijke, dat is er nu niet meer.
Ik kom praktisch niet meer buiten de deur maar ik heb mijn bezigheden wel binnen. Ik doe sowieso veel dingen met de laptop. Jo gaat iedere dag een flink stuk wandelen en wanneer het weer het een beetje toelaat dan gaat hij ook op de fiets.
We wonen in een woon-zorgcentrum. Wat we erg missen is het contact met de mensen hier. Je ziet niemand. En je kunt wel zeggen, loop ergens binnen, maar we zijn allemaal heel kwetsbaar. Je probeert het minste en geringste te vermijden. En heel veel dingen kunnen nu niet door gaan. We hadden bijvoorbeeld al een paasbrunch in werking gezet. Dat zijn toch dingen die jammer zijn. In dit gebouw hebben we allemaal best een goede band met elkaar en dan is het niet fijn om elkaar niet meer te zien. Wat me erg is overvallen, is dat hier in het gebouw pas geleden iemand overleden is. Wij konden het erg goed vinden met degene die overleden is en die laatste knuffel hebben we niet kunnen geven. We hebben niet echt afscheid kunnen nemen .
Ja, het contact met de mensen hier en met mijn familie mis ik het meeste. Dat is waar ik nu het meest mee zit. Voor Jo is dat ook. Normaal gesproken ging hij altijd biljarten maar dat doet hij nu ook niet meer. Er hoeft maar iemand bij te zijn die het over kan dragen. Jo is veel banger dan ik ben. Hij maakt zich er veel drukker over dan ik dat doe. Ik ben er niet de hele dag mee bezig en soms denk ik er niet eens aan. Jo kijkt heel veel naar de televisie en op een gegeven moment zeg ik dat hij die televisie maar uit moet zetten. Het is goed om op de hoogte te blijven maar je word er niet vrolijk van. Hoe langer dat het duurt en hoe meer je naar de televisie kijkt, hoe meer je hoort.
Ik vind het wel geweldig wat de verpleging en de zorg allemaal doet. Maar ik geloof ook dat iedereen z’n steentje bij draagt en iedereen zit met de gevolgen. Mijn kleindochter is kapster en doet ook de nagels. Ik had eigenlijk vandaag een afspraak staan en mijn kleindochter belde om te vragen wat we er mee gingen doen. Maar dicht is dicht dus die afspraak gaat niet door. En ik zei tegen haar dat ze het ook van een andere kant kon bekijken. Nu kan ik er achter komen of lange, grijze haren bij me passen. We moeten er soms maar mee lachen. We moeten er allemaal wat van maken. Maar wanneer het te lang gaat duren dan zal het voor mensen, vooral gezinnen met schoolgaande kinderen of met pubers, echt moeilijk gaan worden. Ik denk dat mensen zich ook alleen kunnen voelen en misschien wel eenzaam. Maar dat kan ik niet invullen voor de mensen. Ik weet wel zeker dat er mensen zijn die verdrietig en een beetje down zijn. Wij wonen met z’n tweeën en dat is een groot verschil met iemand die alleen woont, echt een groot verschil. Wanneer wij iets horen dan kunnen we dat tegen elkaar vertellen. Maar we bellen ook met andere mensen. Een van die mensen vertelde dat ze nu ook heeft geleerd hoe videobellen moet. Ze had dat met haar zoon gedaan en die zei, mam als je weer iemand belt, moet je de telefoon een beetje verder van je af houden want ik zie elk rimpeltje. Dat zijn ook weer die leuke dingen. Laat ons nog eens lachen.
Op de foto staan onze twee achterkleinkinderen en een derde achterkleinkind is op komst. Ik heb daar een gedicht over gemaakt, ook in de vorm van het corona en dat het heel fijn is dat we het hartje door de telefoon hebben kunnen horen. Deze zwangerschap verloopt voor de moeder anders dan de vorige keer. Ze werkt ook nog in de zorg. Hopelijk houdt ze het vol, maar ze is sterk. Weet je hoe ik ben, ik heb het geluk dat ik niet bij dingen stil blijf staan. Ik kan dingen relativeren en mij in andere gedachte zetten door de negatieve dingen om te zetten in de positieve dingen. Dat heb ik. Dat is mijn zelfbehoud. Maar dat wil niet zeggen dat ik me nergens druk over maak maar ik blijf daar niet mee zitten.
Het leven bestaat uit ups en downs
Vreugde, verdriet en pijn
Zo ging het vroeger
En het zal nu niet anders zijn
Het noodlot slaat toe
Het coronavirus rukt op
Mensen worden onzeker
Het zet de hele wereld op z’n kop
Afstand houden, geen geknuffel meer
De ouderen worden bang
Hoe gaat dit verder
En voor hoe lang
Eenzaamheid maakt de mensen creatief
De mens waarmee je helemaal niks hebt
Is opeens zorgzaam en lief
Hier in het woon-zorgcomplex
Zijn we bezorgd voor elkaar
Maar…….
Toen kreeg ik een foto via de app
Waarop onze achterkleinzoon, stralend en blij
Op zijn T-shirt stond ‘Ik word grote broer’
Een lichtpuntje, en niet alleen voor mij
Vandaag hoorden wij het hartje kloppen
Van het nieuwe wonder
Op het filmpje via de app, zo bijzonder
Opeens wist ik het
De wereld draait door
Dit nieuwe leven geeft het aan
Ook deze crisis gaat eens voorbij
En in deze nieuwe wereld
Zullen wij samen weer verder gaanTina
Ria
‘Het corona-virus raakt ons allemaal’ is een serie van Ria voor Nederweert24. Persoonlijke verhalen over de onwerkelijke situatie waar we met z’n allen zitten. Verhalen van en door mensen uit Nederweert. Van jong tot oud en uit alle beroepsgroepen.
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Pastoor André Koumans (77)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Lilian (54)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Kristy (24)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Imke (11)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Paul (46)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Ton (59 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Jente (16 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | José (61 jaar)
Er zijn nog geen reacties geplaatst