Skip to content

Wij zijn allemaal pioniers

Redactie
9 april 2020 | 12:10

Advertentie

MindfulnessIk zie planten en bomen uit hun winterslaap ontwaken. Langzaamaan krijgt Nederland, ondanks het Coronavirus, weer meer kleur. 

In deze tijd wordt er een appél gedaan op vaardigheden zoals snel en moeiteloos kunnen schakelen, en op creativiteit. Over de hele wereld, worden op grote schaal gewoontepatronen doorbroken. We kunnen niet anders. Sommigen doen dit moeiteloos terwijl anderen ermee worstelen. Die mensen reik ik een helpende hand met mijn (vrijwilligers)werk.

Soms hebben mensen het gevoel dat ze er alleen voorstaan. Weet dat je niet alleen bent. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en dát gegeven verbindt ons over de hele wereld met elkaar. In die verbondenheid zie ik mooie initiatieven ontstaan. Dat hoorde je burgemeester Birgit Op de Laak gisteren ook vertellen in het interview met Harold Kuepers op Nederweert24.

Mensen zoeken steun, maar het omgekeerde is ook waar. Mensen die graag andere mensen helpen, vinden steun in het werk dat ze voor een ander kunnen doen. Het geeft een fijn gevoel. In Mindfulness spreken we vaak over; mededogen, over soberheid en eenvoud, nederigheid en dankbaarheid. Allemaal waarden die we met Mindfulness cultiveren en voedend zijn voor je hart. 

Op dit moment zijn we allemaal pioniers. Hoe zeer je misschien ook verlangt naar controle en zekerheid. De banale realiteit is dat we die niet hebben. En als je denkt dat je controle hebt, overdenk dit dan opnieuw. Ondanks alles wat we (denken te) weten, én ondanks alle moderne technieken, hebben we geen controle over wat er morgen gaat gebeuren. Je kunt onmogelijk weten wat de toekomst gaat brengen. Alle gedachten die je hierover hebt zijn puur speculatief. Natuurlijk moet je het hoofd erbij houden. Maar verlies jezelf niet in eindeloos piekeren. Gún het jezelf om dagelijks ruimte te maken en het leven te vieren. En momenten waarop je even je bezigheden onderbreekt en aanwezig komt in het nú. Wanneer je met je aandacht in het nú bent, zijn er geen mijmeringen over het verleden en vallen zorgen weg. In de Mindfulness leren mensen bijvoorbeeld de drie minuten ademruimte toe te passen in hun dagelijks leven. Een andere oefening om bewust aanwezig te zijn in het moment is om naar geluiden te luisteren. In deze tijd van de lente, waarop er volop bedrijvigheid is in alle tuinen, misschien een tip om naar buiten te stappen of je raam te openen en de oefening te doen.

Mindful moment – Luisteren naar geluiden
De uitnodiging is om, terwijl je zit, ligt of loopt, je aandacht naar je ademhaling te brengen. Gewaarworden van je adem zonder dat je erin gaat sturen. Vervolgens wil ik je uitnodigen om te gaan luisteren. Laat je verrassen door geluiden die in- en uit je bewustzijn stromen.
Misschien merk je dat er een voorkeur of afkeer is van een bepaald geluid. Zo kan het zijn dat je buiten de vogeltjes hoort fluiten en je aandacht alleen maar daarop richt waardoor alle andere geluiden aan je voorbijgaan. De vraag is echter, kun je een open aandacht hebben voor álle geluiden, zonder te (ver)oordelen? Wat merk je dan op wanneer je met een milde open aandacht luistert? Gun het jezelf die verwondering.

Comfortabel worden met het niet-weten
Wanneer je de uitnodiging hebt aangenomen, heb je misschien opgemerkt dat een geluid vanuit het niets ontstaat en ook weer in het niets kan oplossen. Je hebt waarschijnlijk ook gemerkt dat je onmogelijk kunt weten wat het eerstvolgende geluid zal zijn. Daar heb je geen controle over.
Net zomin dat je controle hebt over je automatische gedachten. Je kunt onmogelijk weten welke gedachte er ineens opkomt. Ook daar heb je geen controle over.

De realiteit is ook dat niemand met absolute zekerheid kan vertellen wanneer het sein ‘veilig’ wordt gegeven. Het vergt geduld en vertrouwen om jezelf niet te verliezen.

Wanneer je veiligheid in het geding is, of dit nou reëel is niet, geeft dit een reactie in je lichaam. Dat proces komt automatisch op gang. Zodra je hiervan bewust bent kun je op twee manieren reageren. Je kunt er volledig in opgaan en jezelf daarin verliezen, of je kijkt er vanaf een afstandje naar en neemt bewuste besluiten die niet gebaseerd zijn op allerlei waanideeën en doemscenario’s.Meditatie en Mindfulness leert je om comfortabel te worden met het oncomfortabele en je niet te laten reageren door je kwellende geest. Het cultiveert geduld en vertrouwen.

Er ligt een kans – er ligt een uitnodiging.
Misschien had je het nog niet opgemerkt. Een crisissituatie brengt ook kansen met zich mee. Nu is je kans om buiten je kaders te treden. Je bent niet de enige. Wereldwijd zie ik op grote schaal mensen andere dingen doen dan ze voorheen deden. In deze tijd kun je rekenen op veel begrip. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje. Dat maakt het voor sommigen ook makkelijker om dingen te doen waar ze eerder misschien terughoudend voor waren. Zie het als een experiment. Sta het jezelf toe om fouten te maken en weer opnieuw te beginnen. Wie weet ontdek je wel iets heel waardevols. In deze tijd is er tijd. Gun jezelf die tijd en dit experiment. Blijf gezond!

Zorg goed voor jezelf én zorg goed voor anderen.
Fijne paasdagen.

-Lisette – 

AGENDA

  • Alle groepsactiviteiten voor april zijn geannuleerd.
  • Nieuwe trainingen Mindfulness starten zodra we weer ‘mogen’.
  • Onze aangepaste diensten vind je op de website.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie