Skip to content

Wandelcoaching

16 april 2020 | 11:00

MindfulnessEen belangrijk kenmerk van wandelcoaching is dat het een ervaringsgerichte werkvorm is. Dit maakt wandelcoaching ook anders dan reguliere coaching tussen vier muren.

Ik vind het fijn dat ik beide vormen in kan zetten en ze kan combineren. Wat ze met elkaar gemeenschappelijk hebben is dat mijn werkwijze begint met bewustwording. Immers, wanneer je niet weet waar je staat, heb je ook geen idee of je wel de juiste kant oploopt. 

Een groot voordeel van wandelcoaching is dat je direct verbonden blijft met het leven hier op aarde. Met beide voeten stevig op de grond zet je de ene voet voor de andere. Dat geeft meteen ook het raakvlak met Mindfulness weer. Met wandelcoaching is het onmogelijk je directe omgeving te vermijden. Daar zorgen de kuilen en gaten wel voor, die je onderweg soms tegenkomt, andere wandelaars en soms verkeer. En wat te denken van de elementen van de natuur en alle flora en fauna om je heen.

Beweging brengt niet alleen je lichaam, maar ook je geest in beweging. Tijdens een sessies kan er snel en makkelijker geschakeld worden tussen, waar je in je hoofd mee bezig bent en waar je lichaam is. Al wandelend zijn coachees vaak eerder in staat vanuit een ander, veelal beschouwend en breder, perspectief te kijken. 

De omgeving dient vaak als een spiegel voor de innerlijke belevingswereld. Coachees kunnen zaken tegenkomen waardoor spontaan metaforen ontstaan. Soms zet ik zelf bewust een metafoor in.  Het werken met metaforen kan prettig en nuttig zijn. Doch zodra je in alles een metafoor ziet voor je innerlijke belevingswereld, raak je opnieuw makkelijk verstrikt in je eigen verhaal. Dat is dan ook een van de dingen waar ik tijdens een wandelcoachsessie op let.
Ik bedoel, het is leuk om metaforen te ontdekken. Maar wanneer je vervolgens aan élke boom of bloem die je tegenkomt een symbolische betekenis geeft, valt er een waas over je waarneming. De kracht van het zuiver waarnemen, die nodig hebt om dingen in een breder perspectief te kunnen bezien, verdwijnt hiermee. In plaats daarvan draai je gewoon een ander verhaaltje af in je hoofd. Voor dat moment helpt dit je misschien. Doch op langere termijn moet je steeds weer wat anders verzinnen. 

Wandelen is een fysieke bezigheid. In mijn praktijk ontmoet ik erg veel mensen die claimen bijna elk contact met hun lichaam kwijt zijn. Het voelen beperkt zich bij hen vaak tot het voelen van spanning in het hoofd, nek en schouders. Een bodyscan, zoals we die met Mindfulness beoefenen kan uitkomst bieden, maar soms zitten mensen zó vast in hun hoofd waardoor die stap te groot voor ze is. Door te gaan bewegen, wordt de aandacht direct verlegd van het hoofd naar het lichaam. Aandacht hebben voor lichaamssensaties is essentieel om tijdig eventuele spanning te kunnen ervaren zodat er niet onnodig veel stress wordt opgebouwd. Uiteindelijk kunnen we al wandelend ook een bodyscan doen…

Coachees keren na afloop van een wandelcoachsessie in een andere sfeer terug, dan waarmee ze wegliepen. Er is meer verbondenheid met hun eigen natuur. Er is ook meer besef dat we onderdeel uitmaken van iets groters dan wijzelf. Want kijk om je heen.  Seizoenen wisselen, of je nu wel of niet goed in je vel zit. Daarover hebben we geen enkele controle. De enige waarop we enigszins controle hebben is wijzelf. In het vorige column lees je meer over zekerheid en controle. Hierin staat ook een oefening beschreven over luisteren naar geluiden. Misschien vind je het leuk om daarmee te experimenteren.

Ben je op zoek naar een coach? Lees mijn profiel op coachfinder.

-Lisette – 

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Werner-Bloemers-1
Fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar!
25 december 2024 | 14:08
Brand-woning-woningbrand-Biesstraat-Heythuysen-11
De meestgelezen berichten van juni op een rijtje
25 december 2024 | 8:00
Foto | Richard van der Steen
Herinnering aan de gesneuvelde Britse militairen
24 december 2024 | 19:30

Advertentie