De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang van kinderen met ouders in cruciale beroepen. En heeft hierover afspraken gemaakt met kinderopvangcentra, basisscholen en het overkoepelend schoolbestuur. Op donderdag 16 april bracht burgemeester Op de Laak een bezoek aan basisschool De Bongerd en obs De Klimop in Nederweert. “Ik wil graag met eigen ogen zien hoe de noodopvang functioneert en mijn waardering uitspreken”, aldus de burgemeester.
Noodopvang scholen
Cruciale beroepsgroepen
De Rijksoverheid heeft een lijst opgesteld met cruciale beroepsgroepen die de samenleving draaiende houden tijdens de COVID-19-uitbraak. Ouders of verzorgers die werkzaam zijn in cruciale beroepsgroepen kunnen gebruikmaken van de noodopvang als de kinderen geen klachten hebben zoals koorts, hoesten of verkoudheid. Burgemeester Op de Laak: “In onze gemeente zijn basisschool De Schrank (Ospel), De Bongerd en de Klimop (Nederweert) en enkele kinderopvangcentra geopend om de kinderen gespreid op te vangen voor deze specifieke groep ouders“.
Knelpunten voorzien
Peter Koolen, verantwoordelijk wethouder voor onderwijs, voert wekelijks overleg met de scholen. Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de GGD schuiven hierbij aan. “We bespreken knelpunten en zoeken naar oplossingen. We maken ook een doorkijk naar de komende weken. Zo voorkomen we verrassingen en kunnen we tijdig schakelen om de noodopvang te kunnen blijven verzorgen.”
Goed voorbereid
Burgemeester Op de Laak was zeer te spreken over de scholen die ze bezocht. “Het is geweldig om te zien hoe alle partners in onderwijs en zorg gezamenlijk naar de situatie kijken. Men kijkt over de schutting van het eigen werkveld en zoekt integraal naar oplossingen. Met maar één doel voor ogen: De zorg voor onze kinderen en jongeren.”
Opvang en lesgeven
Thijs Mennen van kinderopvangorganisatie werkzaam voor MeerderWeert en Hoera op locatie de Bongerd in Nederweert. Hij is daar drie dagen per week. De kinderopvangmedewerkers zorgen voor de opvang van kinderen van alle leeftijden. Het onderwijzend personeel werkt allemaal thuis aan onderwijs op afstand. Hij wordt steeds bijgestaan door wisselende leerkrachten van de verschillende scholen in de gemeente. Vandaag is dat o.a. juffrouw Ilse die normaal gesproken les geeft in Leveroy.
Vriendschappen ontstaan
“Voor kinderen is het heel moeilijk om niet samen te spelen, niet te delen en elkaar niet te helpen. Dat is tegen hun natuur en tegen alles wat wij ze tot nu toe altijd geleerd hebben”, zeggen de medewerkers van beide scholen. Het brengt ook mooie dingen met zich mee. ”Kinderen van verschillende scholen komen samen in kleine groepjes op de opvang en daar zijn al hele goede vriendschappen uit ontstaan.”
Kwetsbare gezinnen
“Nu de crisis voortduurt, hebben we extra aandacht voor kwetsbare kinderen”, vertelt de wethouder. “Daarbij is het begrip ‘kwetsbaar’ natuurlijk breed te interpreteren. Het gaat hier bijvoorbeeld om situaties waarin ouders moeite hebben om het schoolwerk van hun kinderen thuis te begeleiden, jongeren waar hulpverlening niet of veel minder kan doorgaan of gezinnen waar de thuissituatie niet optimaal is. Met het CJG aan tafel kunnen we ouders tips en handvatten aanreiken. Hierdoor proberen we te voorkomen dat situaties onnodig verslechteren.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst