Muziek- en danslessen via Skype, beeldende lessen via YouTube, live-lezingen over kunstbeschouwing, adviezen en coaching via WhatsApp en theaterrepetities via beeldbellen. Nu lijkt het de normaalste zaak van de wereld, maar het vergde heel wat omdenken van de cursisten en docenten van RICK. Het kunstencentrum in Weert sloot 16 maart fysiek de deuren vanwege de landelijke maatregelen tegen het Coronavirus. Nu krijgen de meeste lessen op een andere (digitale) manier invulling.
RICK corona-proof
De huidige situatie vraagt om een heel andere werkwijze dan RICK gewend was. Niet alle docenten waren bekend met de mogelijkheden van digitale hulpmiddelen. Het idee dat lessen dan via Skype, Zoom of WhatsApp konden plaatsvinden, bracht in het begin heel wat onzekerheid en onrust met zich mee. “Kan ik dit wel? Hoe werkt dit dan? Docenten waren niet altijd gewend aan een andere manier van lesgeven dan normaal. Nu vinden alle individuele muzieklessen digitaal plaats. Docenten zijn er – boven verwachting – enthousiast over! Nu roepen ze ‘als dit straks over is, maak ik nog steeds gebruik van een aantal technische mogelijkheden’. Want er worden heel wat tips en trucs gedeeld via Facebook, YouTube en digitale opdrachten en lesbrieven”, legt Frank Rademakers, directeur bij RICK, uit.
‘Pas de deux’ op 1,5 meter afstand
Ook de meeste groepslessen gaan gewoon door. Toneelstukken worden gerepeteerd via beeldbellen. Ook de danscursisten oefenen de choreografieën thuis. “Natuurlijk moet er straks, als de normale lessen weer plaatsvinden, met de groepen het een en ander bijgeschaafd worden. Maar erna kunnen ze zo de planken op! Weliswaar iets anders, als we uitgaan van een 1,5 meter-afstand-maatschappij. Het wordt een hele creatieve tour om dan een pas de deux te doen”, lacht Jan van Dongen, manager Amateurkunst bij RICK. Beeldende lessen zijn een uitdaging. Sommige cursisten werken thuis gestaag door en kunnen hun docent digitaal raadplegen.
Creativiteit gaat door
Hoewel docenten hun groepen blijven inspireren, wordt het sociale contact door de cursisten én docenten erg gemist. “Samen met kunst bezig zijn, is niet alleen gezellig. Je inspireert en motiveert elkaar ook. Dat gemis is nooit goed te maken. Toch zien we ook weer veel verbindende initiatieven ontstaan. Een muziekcursiste componeerde zelf een lied om de moed er in te houden. Pianodocenten spelen vanuit hun eigen woonkamers samen quatre-mains. Op Facebook deelt RICK geregeld inspiratie en daagt cursisten uit bezig te zijn met kunst”, licht Jan van Dongen toe.
RICK wacht de maatregelen vanaf 28 april af en bepaalt dan of de deuren na de meivakantie vanaf 10 mei geopend kunnen worden.
Er zijn nog geen reacties geplaatst