Skip to content

Resultaten van onderzoek naar luchtkwaliteit

9 juni 2020 | 16:57

In opdracht van de provincie Limburg is in de periode 2017-2019 een onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit. De uitstoot van veehouderijen is gemeten in drie gemeenten, waaronder in Nederweert. Daarnaast is op een controlelocatie in Maastricht gemeten.

Aantal stoffen gemeten

De uitstoot van veehouderijen valt op te splitsen in een aantal soorten stoffen. Er is in dit onderzoek in Nederweert gemeten op de uitstoot van ammoniak, fijn stof en endotoxinen. In de andere gemeenten Venray en Horst aan de Maas is alleen op endotoxinen gemeten.

Resultaten in lijn der verwachting
Over het algemeen zijn de resultaten zoals verwacht werd op basis van eerdere onderzoeken. Bij de stof endotoxinen is voor het eerst gemeten in een stofstroom die ‘totaal stof’ heet. Dat wil zeggen dat er ook grover stof dan fijn stof bij zit. Het gaat bij de stofstroom totaal stof overigens nog steeds over zulke kleine stofdeeltjes dat iemand ze kan inademen.

Effect op gezondheid
In totaal stof zitten meer endotoxinen dan in fijn stof. Dat werd al gedacht, maar het is nooit eerder gemeten. De gemeten waarde van endotoxinen bleek 1,6 maal hoger te liggen dan eerder berekend. Endotoxinen hebben een effect op de gezondheid bij langdurige blootstelling, bijvoorbeeld wanneer iemand in de buurt van een veehouderij woont.

Verder onderzoek
De provincie dringt bij het Rijk aan op verder onderzoek. “Schone lucht is belangrijk. Alle stappen die daar een bijdrage aan leveren steunen we”, aldus wethouder Voss. “Er staan over endotoxinen nog vele vragen open; de gemeente volgt de ontwikkelingen op de voet.

Advertentie

7 Reacties

  1. Wat een vaag geformuleerd resultaat “Over het algemeen zijn de resultaten zoals verwacht”. Worden we geacht de resultaten van vorige onderzoeken bij de hand te hebben. Ook wordt nergens aangegeven hoe de resultaten zijn ten opzichte van een norm.

    • Zoals je weet staat Nederweert al jaren qua fijnstof bij de top van Nederland, dat zegt voldoende. Het is nu niet ineens beter geworden.

  2. Onder het Motto zoekt en gij zult vinden…
    “Over het algemeen zijn de resultaten zoals verwacht”.

    Als je auto stationair op de oprit staat te draaien zal men (ongeacht benzine of diesel) hier ook een verhoogde concentratie fijnstof meten.

    • Ontkenning, het grootste gevaar uit het verleden en in de toekomst…..

  3. Wat een nietszeggend stuk zeg.
    Als de resultaten vooraf al min of meer bekend waren is het dan zo dat er niets aan is gedaan of juist wel maar dat het niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd?
    Als ik me niet vergis zouden de mensen die nu aan de macht zijn hier iets aan gaan doen. Loze belofte of onmacht?

  4. Reacties zijn zoals verwacht, ontkennen en negeren van de meetgegevens.
    Zoals verwacht zal de gemeente de te nemen maatregelen vooruit schuiven en afwachten.
    Dus nix doen aan de conclusie van ALLE meetgegevens in het verleden en nabije toekomst.
    Rapport gaat wederom ergens in een kast in de kelder bij de rest


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30
2024_10_18-15.000-voor-lokale-verenigingen-Heerschap-33
Spek de kas actie
18 oktober 2024 | 19:00

Advertentie