Nederweert heeft een uitgestrekt buitengebied met honderden kilometers aan bermen en bermsloten. In het intensief gebruikte cultuurland zijn bermen belangrijk om de diversiteit van flora en fauna op peil te houden. Voor bermbroeders als Patrijs, Fazant, Gele Kwikstaart (foto: Otto Plantema), Roodborsttapuit, Grasmus en Geelgors is de periode mei-juli cruciaal. Er wordt in de bermen niet alleen genesteld maar ook naar voedsel gezocht en de jongen zoeken er dekking.
Vogelwerkgroep Nederweert
Willen we deze soorten en andere natuurwaarden in het cultuurland behouden dan is het van groot belang om op het juiste moment te maaien en af te voeren en dat is niet in mei-juli. Veel winst valt nog te halen bij het maaibeheer van het Waterschap. In mei-juli worden in opdracht talrijke schouwpaden, sloten en beken gemaaid met catastrofale gevolgen voor flora en fauna (zie ook facebook Vogelwerkgroep Nederweert). Daar valt onder ‘normale’ omstandigheden al veel over te zeggen, maar tijdens kurkdroge zomers al helemaal.
Daarnaast kunnen ook grondgebruikers een belangrijke bijdrage leveren door de bermen niet te maaien. Maaien in mei-juli werkt voor een berm ook contraproductief. Maaisel dat niet wordt afgevoerd verrijkt de bodem waardoor snelle groeiers als grassen, distels en brandnetels de overhand krijgen. Hierdoor zal de diversiteit alleen maar afnemen.
Langzaam zien we een tendens dat steeds meer grondgebruikers de bermen ongemoeid laten. Laten we deze trend doorzetten. Behoud van de zo belangrijke bermnatuur doen we niet alleen, maar gezamenlijk.
1 Reactie
grondeigenaren moeten flink betalen aan het waterschap, zodat zij de sloten tijdig onderhouden, om wateroverlast te voorkomen.
Maar het waterschap mag deze niet maaien.
Wie betaald dan de kosten van evt. waterschade. De vogelwerkgroep??