Skip to content

Extra leegbeurten en meer controles bij afval Nederweert

Redactie
16 juni 2020 | 9:18

Advertentie

De hoeveelheid afval dat bij (ondergrondse) containers en afvalbakken wordt aangeboden in de gemeente Nederweert, blijft groot. Om ervoor te zorgen dat het netjes blijft, gaat de gemeente de leegbeurten uitbreiden. Daarnaast gaan ze strenger controleren en delen ze waar mogelijk boetes uit voor het dumpen van afval dat er niet thuishoort. Op sommige plaatsen loopt het de spuigaten uit.

Veel ergernis
Mensen en afval. Ze lijken niet zonder elkaar te kunnen. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Daar waar de één het netjes opruimt, is de openbare ruimte voor de ander één vuilnisbak. “Als ik het maar kwijt ben”, lijkt zo iemand te denken. Het roept ergernis op bij veel inwoners.

Leegbeurten uitgebreid
Al enige tijd worden er meer plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken bij de ondergrondse containers aangeboden. In mei is daarom het aantal leegbeurten van de ondergrondse containers uitgebreid van drie naar vijf keer per week. De hoeveelheid zwerfafval nam hierdoor doordeweeks sterk af.

Gebruik geen (te) grote zakken
In het weekend wordt er (te) veel afval aangeboden. Als een bak vol is, worden de zakken naast de bakken geplaatst. Deze bijplaatsingen ruimen ze voortaan ook op zaterdag of zondag op. Het komt voor dat er te grote zakken in de ondergrondse containers worden gepropt die niet doorvallen. De container is dan nog niet vol, maar toch kan er niets meer bij. Helaas is het niet mogelijk om de bakken in het weekend te legen. Breng afval daarom als het kan doordeweeks.

Volle prullenbakken
Naast de dumpingen van allerlei spullen die niet in de ondergrondse containers horen, krijgt de gemeente de laatste tijd veel meldingen van volle prullenbakken. Normaliter worden deze bakken drie dagen in de week geleegd. Dat doen ze nu vijf dagen in de week. Zie je een volle bak? Meld dit dan, zodat ze deze kunnen legen.

Meer bakken, meer afval
Op internet discussiëren inwoners volop over het vaker legen van de bakken of het bijplaatsen van bakken. Dat is echter geen duurzame oplossing. Meer bakken en vaker legen zorgen in het algemeen voor meer afval. “We begrijpen dat mensen meer afval produceren als ze meer thuis zijn”, aldus wethouder Voss. “Maar dat wil niet zeggen dat je alles maar naast de bakken kunt zetten.”

Controles
Een tafel, magnetron, dozen of zelfs kinderwagens. Ze horen daar niet thuis. Breng het naar de milieustraat of de kringloop. Zo hoort PMD ook niet in de kledingcontainers. Het gedumpte afval zorgt voor veel ergernis bij inwoners. “De komende tijd gaan we dan ook steekproefsgewijs gedumpt afval onderzoeken om te kijken of we de afzender kunnen achterhalen. De boete voor het illegaal dumpen van afval is € 380,-.”

Doordeweeks
Zoals al gezegd, breng glas en PMD zoveel mogelijk doordeweeks naar één van de ondergrondse containers. De bakken worden elke werkdag geleegd. Is een bak vol, probeer dan een andere locatie of neem het mee naar huis. Maak er geen zwerfafval van.

Advertentie

13 Reacties

  1. ja, en op de fiets en wandelroutes bij de bankjes afvalbakjes neerzetten.
    Ik heb laatst staatsbos gemaild om op de routes in de natuurgebieden
    ook bij de bankjes afvalbakjes te plaatsen. Maak van het afval geen zwerf afval.
    DOE GEWOON, DAN BLIJVEN DE GEBIEDEN SCHOON.
    En,ALS WE ER NU WAT AAN DOEN,
    HOUDEN WE NEDERLAND GROEN.

  2. Waarom mag de kledingbak leegmaker nog steeds het spul wat hij niet wilt er naast gooien?
    Of zorg dat er een andere bedrijf het op haald die alles meeneemt en schop dit bedrijf de laan uit.
    De bakken bij Geuns groente en fruit en bij de meule worden geleegd en alles gaat mee… Kussens en dekbedden kapotte kleding leveren nog heel wat op.

  3. Frans Everaerts,
    Ik erger me alleen aan de (Duitse) vissers, elke week zitten ze te vissen bij de kanalen viersprong of in de Noordervaart, ik heb ze al 2 keer betrapt dat ze een volle zak neerzetten bij de bank aan de
    ophaalbrug naar het Eind, ik heb het kenteken doorgegeven aan de hengelsport vereniging die het viswater beheert, AFNEMEN die visverguning is mijn advies, het interesseert ze geen moer als je hun erop aanspreekt dat zulke dempingen NIET de bedoeling is.

    • De hengelsportvereniging interesseert dat niet en houdt ook geen toezicht.
      Het kromme is dat de hengelsportvereniging de vergunningen verstrekt maar de gemeente (BOAs) verantwoordelijk is voor toezicht.
      Bovendien kan iedereen een vergunning krijgen. Je hoeft niet eens in Nederland te wonen, getuige de Duitse, Belgische en Poolse kentekens die je regelmatig langs de kanalen ziet.
      Het zou ook al eens helpen als de gemeente het kamperen buiten kampeerterreinen zou verbieden.

    • Omdat er mensen zijn van buiten nederland , die zich niet aan de regels houden.
      Moet het voor de mensen die zich wel aan de regels houden .Maar verboden worden?

    • Dat lijkt me sterk…

      Het is nogal wat om vanuit België of Duitsland hier in Nederland het afval te komen dumpen. Kost veel te veel benzine, en is derhalve totaal niet rendabel.

    • Het gaat niet om mensen die speciaal hier naar toe komen om hun afval te dumpen maar om mensen die komen vissen langs de kanalen en dan hun troep achterlaten.

    • Sjoerd ben jij werkzaam op de gemeente??

    • Je kunt aan de rotzooi niet zien wie het gedumpt heeft dus wat mij betreft een integraal kampeerverbod voor het buitengebied met uitzondering van de campings. Dat is overigens in veel gemeentes zo. Nederweert is een uitzondering.
      Een kampeerverbod zal het probleem niet oplossen maar wel verminderen. Mensen die kamperen hebben nou eenmaal meer afval. Ook afval dat in een toilet gedeponeert dient te worden.

    • Frans: Het gaat mij om de mentaliteit, je bent als Duitser hier te gast en dan laat je niet als dank, de rotzooi Und die Bierdosen…

    • Corana tijd zatten de duitsers elke week hier aan de kanalen.
      Als ze terug nasr duitseland gaan moesten ze 14 dagen in quarantaine maar dat is zeker niet gebeurd.
      Ook het camperen mog niet masr is gewoin gebeurt niks of niemand kwam kijken is gewoon niet op gehandhaafd


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Huis-van-Nicolaas-in-Weert-2019-is-weer-geopend-36
Komende vijf jaar in Franciscus Huis Weert
30 september 2024 | 17:18
Vacature
Bekijk hier de nieuwste vacatures….
30 september 2024 | 16:00

Advertentie